Witam! Przeszukałam całe forum, naczytałam się różnych porad i (być może mylnie) nie znalazłam odpowiedzi na mój problem :? . Otóż, od 3 tygodni jestem właścicielką Polóweczki :-D 6N, 1998r. 1,4 benzyna, 44kW. Wszystko hulało dobrze do tej niedzieli. W poniedziałek jadąc do pracy zauważyłam, że nie mam ogrzewania :-( . Powietrze leci, ale zimne. Temperatura normalna - 90st. Następnego dnia znów brak ogrzewania, samochód się bardzo wolno nagrzewał. Jak stałam na przejeździe kolejowym w oczekiwaniu na pociąg zauważyłam, że wskazówka temp. spadła nagle na 0st i znów wzrosła na 90st (silnik pracował, bieg jałowy). Następnie samochód stojąc w korku zagrzał się do 110st i spod maski leciała para :shock: . Od razu wyłączyłam silnik (wiatrak hulał i chłodził chłodnicę). Kupiony został nowy termostat (firmy vernet). Po powrocie do domu, z narzeczonym sprawdziliśmy wszystko. Został wymieniony termostat, uzupełniony płyn w zbiorniku, sprawdzone przewody (nie są pozginane ani nic), sprawdzone cięgna od ogrzewania (tam pod schowkiem, przełączają na ciepło-zimno). Wyruszyliśmy w trasę, po przejechaniu ok. 8km samochód zagotował wodę

. Węże od chłodnicy, po dotknięciu: ten wyższy gorący, aż parzy, dolny ciepły, chłodnica ciepła, wiatrak chłodzi. Po odkręceniu korka poszła para i wylało płyn. Dolaliśmy do odpowiedniego poziomu. Powrót do domu był spokojny, aczkolwiek ciągle bez ciepłego powietrza. Dziś rano (o 6:30, więc na dworze chłodno) po przejechaniu 6km znów zagotował się, wskazówka pokazywała 110st jak zjechałam na bok

. Po chwili odczekania delikatnie odkręciłam kurek od zbiornika, tylko syknęło, ale płyn się nie wylał. Poziom płynu odpowiedni. Nie mam pojęcia co to może być? Termostat wczoraj wymieniony, czujnik temperatury chyba nie, skoro załącza wiatrak chłodnicy? Pompa wodna? A może jest zapowietrzony układ? Ale jak go odepchać jak gdzieś czytałam, że w tym modelu jest samoodpowietrzający się? A może coś z nagrzewnicą, może zapchana i nie puszcza wody? :niewiem: Bardzo Was proszę o pomoc. :oops: Jeśli odpowiedź na ten problem jest tu na forum to poproszę o przekierowanie, jednak nic takiego nie znalazłam. Czekam na wieści.