[6n] Strasznie huczy podczas jazdy.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Barbuletis
Początkujący
Początkujący

[6n] Strasznie huczy podczas jazdy.

Post autor: Barbuletis »

Ten problem miałem od początku na oryginalnych oponach 185/55/14 huczenie było nie wielkie ale jednak było, pojechałem na wymianę łożysk ale w warsztacie stwierdzili ze to wina opon więc tak zostało. Zmieniłem opony na zimowe - huczenie jest nie do zniesienia szczególnie przy prędkości 40 - 50km/h.
Na innych oponach letnich 185/55/14 też dziwnie się zachowuje - jak jest ładny gładki asfalt to prawie nie słychać opon ale wystarczy chropowaty to już huczy nie tak bardzo jak na zimówkach ale trochę słychać co to może być ?
Ktoś ma podobną sytuację ?
Obrazek
Awatar użytkownika
Exit
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Exit »

Tzw. ząbkowanie opon, czyli nierównomierne zużycie. Podobno bardzo wiele opon ma z tym problem, co rzekomo często wynika ze stanu naszych dróg.
Warto kupić opony niekierunkowe, by bez zdejmowania z felg przerzucać co jakiś czas stronami oraz przód-tył.
Miałem taką sytuację. Na oponach przejeździłem 7 sezonów i jeszcze by starczyły może na 3, ale dałem sobie spokój. Gdy bym dopilnował tematu, zapewne jeszcze bym je użytkował, bo jeżdżę bardzo mało.
Co do hałasowania na chropowatej nawierzchni to nawet i nowe gumy się odzywają.
6N 1997 AEX LD5D 3d - było 2004-2015
6N 1997 AEX LP3G 5d - jest od 2015
Awatar użytkownika
Barbuletis
Początkujący
Początkujący

Post autor: Barbuletis »

Dzięki za wyjaśnienie, nie wiem dokładnie jak to nierównomierne zużycie opony wygląda ale te na których huczy mają tyle samo bieżnika po obu stronach opony a na tych które są cicho z jednej strony są bardziej zdarte o ok 0,5 mm (takie już kupiłem - używki) i tym bardziej zdartym założyłem od środka.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”