Witam. Chciałem się dowiedzieć co może być przyczyną, że w swoim VW Polo mam dość spore luzy w drążku do zmiany biegów, dodatkowo przy dość energicznym ruszaniu drążka słychać dziwny hałas taki metaliczny jak by blaszka jakaś się ruszała (auto nie musi być włączone by słyszeć ten dzwięk).
Da się coś zrobić z tymi luzami oraz z tym dźwiękiem ?
Druga sprawa jest taka, że jadąc autem na większych obrotach po puszczeniu nogi z gazu auto przez chwilę zaczyna szarpać, co ciekawe zdarza się to najmocniej odczuwając na niższych biegach im wyższy bieg tym lżejsze szarpanie które pojawia się nie zawsze i trwa chwilę. Co to może być ? Sprzęgło ?
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2012, 19:26 przez Kamiloss, łącznie zmieniany 1 raz.
[quote=""Kamiloss""]
...co ciekawe zdarza się to najmocniej odczuwając na niższych biegach im wyższy bieg tym lżejsze szarpanie które pojawia się nie zawsze i trwa chwilę. Co to może być ? Sprzęgło ?[/quote]
Im wyższy bieg tym lżejsze szarpanie ponieważ każdy następny bieg jest "słabszy" od poprzedniego, dlatego tak to jest odczuwalne.
[quote=""Arishi""][quote=""Kamiloss""]
...co ciekawe zdarza się to najmocniej odczuwając na niższych biegach im wyższy bieg tym lżejsze szarpanie które pojawia się nie zawsze i trwa chwilę. Co to może być ? Sprzęgło ?[/quote]
Im wyższy bieg tym lżejsze szarpanie ponieważ każdy następny bieg jest "słabszy" od poprzedniego, dlatego tak to jest odczuwalne.
Co do szarpania może któraś poduszka puściła..[/quote]
Poduszki były sprawdzane i są podobno dobre czy to może być wina przegubu wewnętrznego ?
Przyłączę się do pytania ws luzów na drążku zmiany biegów- przyznaję, nie rozpoznawałem jeszcze tego tematu- czy do 6N występuje zestaw naprawczy, zawierający komplet plastykowych elementów zmieniacza? Wiem, że do np. Golfa II był taki, bo swego czasu kupowałem.
Pasowałoby mi wymienić plastyki, bo wajcha lata żyd po pustym sklepie...
V.
[quote=""vorlog""]Przyłączę się do pytania ws luzów na drążku zmiany biegów- przyznaję, nie rozpoznawałem jeszcze tego tematu- czy do 6N występuje zestaw naprawczy, zawierający komplet plastykowych elementów zmieniacza? Wiem, że do np. Golfa II był taki, bo swego czasu kupowałem.
Pasowałoby mi wymienić plastyki, bo wajcha lata żyd po pustym sklepie...
V.[/quote]
Też kiedy ruszasz drążek na jałowym słychać dźwięk jak by metaliczny ?
Podłączę się pod pytanie, u mnie też lewarek jest strasznie luźny, ale nie mam żadnych problemów z opisanym wyżej metalicznym dźwiękiem.
Biegi wchodzą normalnie.
[quote=""Kamiloss""]
Też kiedy ruszasz drążek na jałowym słychać dźwięk jak by metaliczny ?[/quote]
Nie, wszystko gra, biegi włażą dobrze (nie wiem jak będzie w zimie), ale te luzy mnie prowokują do wrzasku.
V.
Metaliczny dźwięk to może być drążek wybieraka uderzający o osłonę termiczną wydechu
Szarpanie to prawdopodobnie zużyte przeguby lub poduszki silnika jak i skrzyni.
Luz na lewarku może być spowodowany, wyrobionym mechanizmem zmiany biegów (najprościej podnieść mieszek i zobaczyć czy są luzy) lub wyrobionymi cięgłami które idą do skrzyni, ewentualnie sam mechanizm znajdujący się przy skrzyni może mieć luzy.
Trzeba po prostu położyć się pod auto i zobaczyć.
[quote=""Jacoo""]Luz na lewarku może być spowodowany, wyrobionym mechanizmem zmiany biegów (najprościej podnieść mieszek i zobaczyć czy są luzy) lub wyrobionymi cięgłami które idą do skrzyni, ewentualnie sam mechanizm znajdujący się przy skrzyni może mieć luzy.
Trzeba po prostu położyć się pod auto i zobaczyć.[/quote]
dokładnie, bez podniesienia auta ani rusz, a czasami po prostu wystarczy poskręcać dobrze mocowanie wybieraka bo lubi się samo luzować od czasu do czasu, sam tak miałem 2x ;-)
W moim przypadku zauważyłem jedną rzecz...
W momencie, gdy wrzucę jedynkę bezpośrednio za pomocą wybieraka przy skrzynie biegów, wtedy lewarek wskakuje elegancko w prawidłową pozycję dla pierwszego biegu i nie ma na nim żadnych luzów.
A gdy wrzucę jedynke standardowo lewarkiem, to jest na nim luz boczny (odchyla się w kierunku trójki).
Ma ktoś pomysł, gdzie może znajdować się przyczyna takiego stanu rzeczy?