(6n) wywala bezpiecznik zegarów - gdzie szukać zwarcia?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
mistrzsieci
Mały interesant
Mały interesant

(6n) wywala bezpiecznik zegarów - gdzie szukać zwarcia?

Post autor: mistrzsieci »

Witam,

Dzisiaj gasze auto a tu patrze zegary mi gasną, kasują sie ustawienia daty i dziennego licznika kilometrów. Jak chce wymienić bezpiecznik to zaraz wkoło niego mam błysk przepalania i finito - pozamiatane... Chodzi o bezpiecznik "wyposażenia" kabiny czyli 2 od prawej strony.

Gdzie szukać zwarcia? Dodam, że założyłem nawet bezpiecznik 20A i zaraz sie spalił. Przy przepaleniu nie ma żadnego swądu spalonej izolacji... Z wyposażenia podstawowego auto kompletnie gołe jeśli chodzi o elektryke. Jedyne co mam elektryczne to radio, czujnik cofania, oświetlenie bagażnika diodowe, alarm - nieaktywny.

Jak przekręce kluczyk w pozycje zapłon to wszystko działa elegancko. Tylko ciągle nie mam podświetlenia w bagażniku i w podsufitce. Sprawdzalem już swiatelko w podsufitce i tam nawet w pozycji zaplon nie mogłem zmierzyć napięcia - miernik pokazywał zero...

Czy ktoś wie co może być grane?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
m
mistrzsieci
Mały interesant
Mały interesant

kabel antenowy takze bez zwarcia jest...

Widze temat odosobniony bo nikt nie może lub nie chce mi poradzić... :?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

sprawdź dokładnie wiązkę przy lewych drzwiach, tam może być zwarcie jeśli był kiedyś zakładany alarm bądź centralny. Został źle zaizolowany przewód albo dostała się woda itp.
m
mistrzsieci
Mały interesant
Mały interesant

winna zwarcia okazala sie zarowka bagaznika a dokladniej dolozony przeze mnie kabel do dodatkowego oswietlenia. Także jak widać niechlujstwo przy montazu sie msci na mnie :P

Ale i tak dzieki za pomoc :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”