[6n2] Elektryczne szyby tylne 5D

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
mlis38
Newbie
Newbie

[6n2] Elektryczne szyby tylne 5D

Post autor: mlis38 »

Witam, czy myślał ktoś z was forumowiczów o szybach elektrycznych w tylnych furtkach?? Chodzi mi głównie o jakiś patent z tym związany. To ze są uniwersalne silniczki zakładane na korbkę to wiem ale to rozwiązanie mnie nie zadowala bo szyby chodzą powoli i beznadziejnie..

Z góry dzięki za odpowiedz

Pozdrawiam użytkoVWników marki ;)
Awatar użytkownika
dogu18
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: dogu18 »

przyłączam się do pytania...

wiem ze w cordobie bywały czasami elektryki z tyłu (widziałem kiedyś na alledrogo)

ale czy pasuje do 6n0/1/2?? a może by dało się z golfa 2/3 coś poczatować??

pozdrawiam
W
Wacholek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Wacholek »

Sam cały czas myślę nad instalacją elektrycznych szybek u siebie w swojej polówce. Oto czego się dowiedziałem:
Na allegro bez problemu można dostać cały osprzęt drzwi więc nie ma mowy, że coś nie pasuje. Ceny są różne od 100zł do chyba 200zł.
Sterowanie szybami w drzwiach kierowcy to 80-150zł jak się trafi. Ogólnie w stanie idealnym.
No i tu się zaczynają problemy. Jeżeli posiadamy moduł komfortu 6q0959433E to jest jeszcze jednak kostka wolna do połączenia tylnych szybek. Nie ma natomiast instalacji. Potrzebna jest nam kompletna i w stanie idealnym instalacja wnętrza autka. Z niej wypruwamy wiązkę odpowiadającą za szyby tylne. Reszta kosz. cena ok 400zł.
Następnie kupujemy wewnętrzną instalacje drzwi tylnych. Koszt ok 85-150zł.
Oczywiście wszystkie instalacje muszą być odpowiednie dla danego rocznika. U siebie mam instalację na pełnym CANie i w drzwiach jest moduł sterowania CAN. Jak go nie będzie nie będzie sterowania.
Trzeba jeszcze kupić zapinki do boczków drzwi bo te się bardzo często łamią. 3.5zł/szt.

Podsumowując:
Gdybyśmy mieli wszystkie wiązki prawidłowe czyli tylko wpiąć i położyć. Gdybyśmy mieli już zainstalowany prawidłowy moduł komfortu i mieli czas i umiejętności zrobić całą podmiankę przeprowadzić koszt jaki trzeba ponieść to ok. 1200zł. Moim zdaniem nie jest to opłacalne tym bardziej, że ingerujemy w sporą część instalacji i samo dotarcie do niej i ułożenie jej tak jak oryginału zajmie dużo czasu a można przy tym jeszcze coś pourywać itp.
Ja się nie zdecydowałem właśnie jedynie ze względu kłopot z dobraniem prawidłowych boczków tylnych i instalacji. Resztę i tak bym robił sam.
Awatar użytkownika
dogu18
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: dogu18 »

tak kolego ale temat odnosi sie polo 6N 6N2 a nie 9N3:P
m
mlis38
Newbie
Newbie

Post autor: mlis38 »

Witam, zakończyłem montaż szyb elektrycznych do tyłu. Powiem tyle.... Montaż tych szyb to jedna wielka wizja twórcza.. Rozebrałem a dokładniej rozwierciłem mechanizmy od szyb (manualne) oraz silniczki od szyb elektrycznych od jakiegoś suzuki które posiadałem. Rozwinąłem linkę z mechanizmu ręcznego(korbki) i zawinąłem tą linkę wokół plastiku odpowiadającego za ruch szyb w tym silniczku elektrycznym. Instalacje wykonałem sam na 4 przekaźnikach a przełączniki założyłem z VW passata i wmontowałem je w plastiki koło klamki... Szukam teraz przełącznika podwójnego do przodu do drzwi kierowcy zeby móc sterować 4 szybami z jednego miejsca.

Także odpowiadam że tak, da się... :)
Awatar użytkownika
tomsson
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: tomsson »

Fajnie by było jakbyś gdzieś wrzucił relacje i fotki jak to Ci wyszło.

Pozdrawiam
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”