[6R] g12

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

[6R] g12

Post autor: hadek »

Hej!
otworzyłem dziś maskę i widzę ze mam różowy płyn na minimum - normalnie bym nie pisał i kupił G12 ale na intercars do polo 6R jest tylko G30 ...

to co mam tam nalać? g12 czy g30 ?
Awatar użytkownika
shao
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: shao »

A w ksiazce co masz napisane?

EDIT: Z tego co widze, to Glysantin G30 wyprodukowal BASF. Jest to odpowiednik G12.
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

Zostaw to minimum. Przy wizycie na przeglądzie w serwisie niech doleją co trzeba, bo ten płyn nie paruje a już nie powinien znikać w zamkniętym układzie w nowym samochodzie. Jeżeli znika to jedź na gwarancji.
Obrazek
Awatar użytkownika
woolfik
Początkujący
Początkujący

Post autor: woolfik »

Ja miałem w zeszłym roku sytuację, że zobaczyłem, że płynu jest ledwo na minimum, dolałem koncentratu G12 plus plus i dałem do sprawdzenia układ w ASO, żadnych wycieków pod ciśnieniem nie wykryli i uznali, że fabrycznie układ był lekko zapowietrzony i się odpowietrzył podczas użytkowania. Może to i racja, bo od tamtej pory jest cały czas na max.

W ASO duży koncentrat G12 plus plus (gotowego płynu G12 chyba nie ma w sprzedaży) nie kosztuje kosmicznych pieniędzy, koło 30 zł. A dać do sprawdzenia nie zaszkodzi, miałem sytuację w rodzinie z dość nowym samochodem, że coś zeżarło przewód i powoli ubywało ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
majcher836
Początkujący
Początkujący

Post autor: majcher836 »

ja kupiłem sobie ori na Allegro G12 plus plus musiałem dolać bo miałem poniżej min Teraz po 4 mcach jest wszystko OK
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

kupiłem g12 ++ w skodzie 25 zł za 1l, w VW 33 chyba za 1,5 l - ale nie potrzebowałem dużo, ino szklaneczkę:))

pytanie z innej beczki: mam też starego gracika forda Ka zbliżającego się do wieku gimnazjalnego - czy mogę mu resztę odlać?
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

ja swojego zlałem g12 plus plus wiec nie widzę przeszkód :)
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
Awatar użytkownika
kar01
Początkujący
Początkujący

Post autor: kar01 »

Dziwne coś, ja u siebie wczoraj sprawdziłem, i mam prawie pełno... A nie miałem nic dolewane, nawet na przeglądzie, auto ma 19 miesięcy i 20kkm...
Obrazek
Awatar użytkownika
kuci5
Początkujący
Początkujący

Post autor: kuci5 »

[quote="hadek"]kupiłem g12 ++ w skodzie 25 zł za 1l, w VW 33 chyba za 1,5 l - ale nie potrzebowałem dużo, ino szklaneczkę:))

pytanie z innej beczki: mam też starego gracika forda Ka zbliżającego się do wieku gimnazjalnego - czy mogę mu resztę odlać?[/quote]

Tak, bez problemu możesz nalać G12 do Forda ;)
Awatar użytkownika
Bartek1441
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Bartek1441 »

To że jest mało płynu po jakimś czasie w aucie to nic nowego, nowe auta przed sprzedażą przy robionej tzw. zerówce maja uzupełniane płyny wg. zaleceń i auta ktore przyjeżdżają do nas po pol roku na serwis maja zazwyczaj minimum lub poniżej minimum płynu chłodniczego dzieje się tak dlatego że silniki na hamowniach i ścieżkach po wyjściu prosto z hali produkcyjnej nie pracują w "ciągle" wysokiej temperaturze silnika, a właśnie przy dłuższej pracy silnika w wyższej temperaturze G12 się klaruje cały układ chłodzący dopasowuje, odpowietrza węże nabierają swych eksploatacyjnych wymiarów i to że trzeba dolać setkę czy dwie płynu nie należy robić tragedii i jechać do serwisu na gwarancji z byle powodem.
[size=12px]

[size=12px]
Kupie rozpórke gora i dol oraz znaczek GT na gril... PW
z
zaako
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: zaako »

Dokładnie,u mnie po 2 latach brakowalo 100ml.
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

ja też (jw) dolewałem, teraz nie patrze ale chyba jest ok
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”