Witam, gryzie mnie pewna sprawa. W książce pisze, że maksymalna prędkość dla tego autka wynosi 172km/h, natomiast ja nie mogę wydusić więcej niż 160 km/h na prostej drodze (droga ekspresowa). Przy tym obroty nie przekraczają 4200rpm. Jak to wygląda u Was?
[quote=""batmen20""]Witam, gryzie mnie pewna sprawa. W książce pisze, że maksymalna prędkość dla tego autka wynosi 172km/h, natomiast ja nie mogę wydusić więcej niż 160 km/h na prostej drodze (droga ekspresowa). Przy tym obroty nie przekraczają 4200rpm. Jak to wygląda u Was?[/quote]
Widzę, że faktycznie coś jest na rzeczy. Szczególnie zastanawia mnie że nie mogę przekroczyć na 5 biegu tych 4,2 tys obrotów. Może idzie to zdiagnozować VAGiem? Posiadam program i kabel, ale póki co używałem go tylko do autoskanu, ewentualnie do kasowania błędów. Można w ten sposób sprawdzić, czy przepustnica posiada odpowiednie wskazania, np w czasie jazdy?
Kable NGK nowe, mają z miesiąc. Opony 175 szerokości (bieżnik 6mm) na felgach 14. Świece NGK 1,5 roku w dobrym stanie. Olej i filtry w tym miesiącu będę wymieniał bo właśnie mija rok (filtry mam z Manna, natomiast olej półsyntetyk Total Quartz 7000 15W50). Przepustnicę czyściłem preparatem do przepustnic w sprayu początkiem marca. Czy na innych biegach dokręca muszę sprawdzić, bo teraz już sam nie jestem pewien. Potestuję i napiszę.
Sprawdziłem wczoraj. Na pozostałych biegach (1-4) obroty dochodzą blisko czerwonego pola. Problem jest tylko na 5 biegu, gdzie obroty zatrzymują się na 4200 i dalej nie idzie. Może jakieś ustawienia na VAGu?
batmen20
ja tak miałem na 5 biegu i też się z tym głowiłem (powymieniałem wszystko co się da) - winą był źle ustawiony zapłon, spróbuj takiej opcji jeśli masz gdzie: na 4 biegu przeskocz powyżej 160km/h (czyli 4200obr) i wbij 5 bieg, powinien iść dalej
jeśli to nie pomoże, to sprawdziłbym jeszcze rozrząd czy jest dobrze ustawiony
dumle
Dopiero dziś miałem możliwość przejechać się drogą ekspresową. Zrobiłem jak poradziłeś, rozpędziłem się maksymalnie na czwartym biegu, wrzuciłem piąty...obroty spadły do 4200 i nie drgnęło w górę.
Jak mogę sprawdzić, czy rozrząd jest odpowiednio ustawiony?