Witam dziś rano w moim 1,4d 86C2F po odpaleniu nie zgasły kontrolka oleju i płynu chłodzącego NIestety musiałem jechać (pilna sprawa) i po około 800m wszystko zgasło i było ok, dojechałem szcześliwie do domu. Po paru godzinach patrze i znów to samo tyle że teraz już nigdzie nie jechałem bo boje sie że zajade silnik. Sprawdzałem poziom okleju i płynu chłodzącego w normie. Wie ktoś co może sie szrocić? Bo chyba dziwne żeby pompa oleju i wody w tym samym momęcie. Jestem zielony a to moje pierwsze autko POMOCY!!!!
Witam. Miałem podobnie ale w benzynie, jednak to tylko hipoteza której do końca nie sprawdziłem lecz wywnioskowałem. Zapaliły się kontrolki i gasły, aż zgasł sam silnik w czasie jazdy, odpaliłem znowu po długich "namowach". Wjechałem na warsztat i się okazało, że uszczelka padła pod głowicą, po zdjęciu głowicy wyszło, że płyn i olej wlewał się do cylindra. Koniec końców wywnioskowałem, że kontrolki się paliły dlatego, że spadło ciśnienie w układzie chłodzenia i smarowania. A u mnie też było w normie jeżeli chodzi o płyny. Pozdrawiam.
owszem miałem, ale tylko z kontrolką oleju, świeciłą po odpaleniu, olej do wymiany i nie świeciła w taki sposób więcej
co do wody to cięzko powiedzieć, może uszczeleczka głowicy... najlepiej sprawdzić ciśnienie jakie masz w silniku...
to że olej świeci to może być coś z układ smarowania :niewiem:
ale to że kontrolka z wody nie gaśnie i jest dobry poziom płynu i wtyczka ze zbiornika nie spadła to obstawiał bym licznik
a jeśli konrolka oleju i wody sie zaświeciły czy też nie zgasły to zdecydowanie coś z licznikiem
Dzięki za wskazówki, problem rozwiązał mój szwagier który zajrzał pod maske i po 2 min było wszystko ok :acute: Mówił że to było spowodowane przez ssanie że na początku świecą a potem gasną po czasie, coś tam podregulował i jest git. Dzięki za pomoc, gdyby ktoś z was był w gnieźnie to zapraszam na :piwo: :-D
ja miałem taki problem u znajomej w 1.0 benzynie i problem był w złej masie na motor i gdzieś kiedyś czytałem że problem może tkwić w liczniku
jeśli chodzi o kontrolkę płynu chłodniczego to jeśli płynu masz stan a silnik był zimny to nie powinna się zapalić bo nie ma w tym aucie czujnika ciśnienia płynu chłodniczego, więc obstawiał bym jakiś problem z elektryką
Kontrolka temperatury nie mruga pod wpływem ciśnienia. Płyn chłodzący ma tylko 2 czujniki (temp. na licznik i 2 temp. do komputera), przynajmniej w benzynie tak jest. A co do ciśnienia oleju, spróbuj pomierzyć manometrem. Zobacz w serwisówce, jakie są prawidłowe wartości. Jeśli ciśnienie nie będzie w normie, to uszczelka głowicy, albo panewki na wale korbowym, może być też pompa oleju. Natomiast, jeśli ciśnienie będzie ok. Spróbuj zmienić czujniki ciśnienia (też są 2 sztuki). Powodzenia.