Ogólnie autko silnikowo w bardzo dobrym stanie, wstawiłem dla pewności nowy akumulator, bo poprzedni nie radził sobie podczas mrozów. Wiadomo, autko nie jest nowe, są 2 rzeczy które mnie zastanawiają, nie proszę tu o rozwiązanie podane na talerzu, bo wiadomo, że tak się nie da.
Pierwsza sprawa to dosyć głośne stukanie dochodzące z tylnego koła, dźwięk przypomina stukania nie domkniętej klapy, i nasila się nawet przy lekkich dziurach czy nierównościach. Występuje raczej podczas jakby odbijania amortyzatora. Amortyzatory wydają mi się byc nówki, bo tyłeczek stoi wysoko i jest sztywny, tyłu nie znosi, nie rzuca, aczkolwiek dźwięk jest denerwujący. Czy to może być tuleja belki/wachacza?
Druga rzecz to obroty. Sprawa ma się następująco : Gdy silniczek jest zimny, odpalam go ssanie działa jak należy, obroty są wyższe i auto prawidłowo pracuje (obroty nie falują, nie ma ochoty gasnąć). Problem pojawia się gdy silnik załapie temperatury i ssanie się wyłączy. Silnik wtedy ma zdecydowanie za niskie obroty, przez to na swiatłach po kilku sekundach na biegu jałowym potrafi zacząć lekko regularnie falować i co mniej więcej odstęp 3 sekund obroty zaniżają się do tego stopnia że zaczyna mrugać kontrolka ładowania. Pare razy zdażyło mi się, że np. przy redukcji silnik zgasł. Czyli objawy te dzieją się tylko i wyłącznie po wyłączeniu ssania. Myślę że wystarczy podnieść mu lekko obroty. Teraz pytanie w jaki sposób ?
Czy jest mozliwość regulacji gdzieś przy tej dźwigience, którą ciągnie linka gazu ?
Przepustnicy przeczuwam, że lepiej nie ruszać.
Regulacja składu mieszanki, moja hipoteza dot tego sposobu, to zubożenie lub wzbogacenie jednego składniku mieszanki (powietrze lub paliwo).
Teraz pytanie : Który sposób najlepiej zastosować w 1 kolejności ? Jak mniej więcej wyglądają wkręty regulacyjne, wkręcając wkręt regulacji powietrza zwiększę jego ilość, czy zmniejszę?.
Niestety narazie nie jestem w stanie powiedzieć jaki posiadam gaźnik, ale może po modelu i silniku ktoś z Was będzie w stanie określić który jest prawdopodobnie. Informacje na temat gaźnika lub jakieś zdjęcie wrzucę jutro rano.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc .