[9N] Czasami pali czasami nie ...

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kubas89
Newbie
Newbie

[9N] Czasami pali czasami nie ...

Post autor: kubas89 »

Witam serdecznie,

Mam dziwny problem z Polo 9N (16V, 1.4), auto było już u dwóch mechaników i jednego gościa od przeglądu silników.
Nie wiadomo co się dzieje.

Na co dzień check engine się nie świeci...
Zaczeło się jesienia 2011, samochód zaczął zapalać za 2-3 razem (rozrusznik kręci ale nie odpala, zdarzało się to raz n a 20-30 przekręcenie kluczyka).
Z czasem działo się coraz częściej - w styczniu zaczął palić na 3, a w pewnym momencie nawet na 2 gary. Wtedy zapalilo się Check engine.
Miał wymienią cewkę zapłonowe (check engine zgasło) i przez dwa miesiące było dobrze - teraz znowu się zaczeło.'

Ktoś ma jakiś pomysł co z tym można zrobić ?
Czy autoryzowany serwis VW zaradzi coś na to jeśli komputer nic nie wykrywa ?
Ostatnio zmieniony 19 sie 2012, 16:44 przez kubas89, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mati_9N
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Mati_9N »

Co do takiego kręcenia przerabiałem to w innym samochodzie i okazał się winny EGR gdyż był on zanieczyszczony w pozycji otwartej.
J
Jabol
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: Jabol »

Ja miałem cos podobnego... Tylko mi zaczelo sie to w najwieksze mrozy gdy temperatura spadala ponizej -20st.. Zmienilem stacje, sprawdzilem bledy, sprawdzalem poprawnosc dzialania czujnikow, zanieczyszczenia, a nawet postawilem dwa razy samochod do garazu sasiadow (niestety moja poli nie jest garazowana).

Pomoglo to ze byla w cieplym i suchym miejscu, zero wilgoci i temp powyzej 0. Lecz po dwoch dniach gdy stala na dworze to samo...

Gdy temperatura podwyzszyla sie do -5 to do tej pory zero problemow z paleniem i spalanie w normie...
Jabol

Osiągnięcie można mierzyć tylko rozmiarem klęski, jaką poniósł człowiek w stosunku do zamierzenia...

http://michalbike.blogspot.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”