[6N1] 1997 1.4 (Benzyna) - uszkodzony wskaźnik pomiaru paliw

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
sieman0
Newbie
Newbie

[6N1] 1997 1.4 (Benzyna) - uszkodzony wskaźnik pomiaru paliw

Post autor: sieman0 »

Witam! Ostatnio w mojej Polówce została wymieniona pompa paliwowa przy zbiorniku. Konieczność naprawy stwierdził, że tak powiem 'wioskowy' mechanik, który weryfikując niedziałanie podzespołu podłączał ją pod prostownik przy napięciu 12V w każdej kombinacji (do złącza pompy) przez co chyba uszkodził czujnik pomiaru paliwa.

Teraz gdy zapalam silnik, popracuje trochę to kreska wskaźnika paliwa podnosi się (czasami) ale zaraz spada i znowu rośnie w górę - cykl powtarzający się.
Można powiedzieć, że nie wiem ile mam paliwa w baku przez te usterkę i nawet nie wiem czy zaświeci mi się kontrolka rezerwy (chyba jest w jednym czujniku razem z pomiarem paliwa?).

Drugi mechanik (pracujący w serwisie sam.), który zajmuje się już bardziej zaawansowanie naprawami powiedział, że spowodowane jest to uszkodzeniem ścieżek (dojścia do) czujnika, które są cienkie jak włoski przez co przy napięciu 12V zostało przepalone.
Właśnie ten mechanik wymienił mi pompkę na nową lecz tylko sam system pompujący paliwo, bez czujnika i oznajmił mi, że z wymianą czujnika będzie bardzo ciężko.

Czy można dostać takowy czujnik lub naprawić te usterkę?

Pozdrawiam,
sieman0

EDIT - 17:53 | 2012-04-21
Takie właśnie zegary są w mojej polówce:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2012, 17:54 przez sieman0, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Napisz jeszcze jaki masz licznik bo w 1997 roku był "mały" lift. I w zależności od tego albo masz kontrolke rezerwy albo nie. Czujniki przy pompie też się roznia.
Awatar użytkownika
sieman0
Newbie
Newbie

Post autor: sieman0 »

Zegary są już elektroniczne (przebieg wyświetlany na LCD) (coś podobnego jak w Passatach B5).
A dokładniej to takie zegary:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”