Witam was jestem szcześliwym posiadaczem pojazdu marki VW Polo Classic 2000r. 1,4 16V. I mam taki problem a mianowicie chodzi o sondy lambda, w ciągu mojego użytkowania tego pojazdu oo 2003r. wymieniłem już dwa rzy sondy lambda, co może być powodem ze one się psują? Jak byłem u mechanika to wyszło ze nie mają one napięć na grzałkach, teraz na wakacjach znowu wymieniłem ta główną sondę 5 przewodową pochodziło trochę i chyba znowu się coś zepsuło bo widzę w spalianiu, w tej chwili po mieście to łyknie mi 12 l gazu. Poradzcie coś? Dajcie jakiegoś dobrego elektromechanika w okolicach Warszawy? A może jest tam jakiś przekaźnik który jest zepsuty? Mi już ręce opadają ma ktoś z was taki problem z polówką?
[quote=""bogdanzieba""]bo widzę w spalianiu, w tej chwili po mieście to łyknie mi 12 l gazu. [/quote]
To wcale nie jest powód do zmartwień eksploatuję taki silnik na gazie i trasa do 120km/h 8-9 l, miasto 9-10l, w zimie na krótkich odcinkach dochodziło nawet do 13l. A brak napięcia na grzałce sondy nie jest jednoznaczne z jej uszkodzeniem. Polecam lekturę "archiwum" jest co poczytać o sondzie lambda.
Pozdrawiam.A.
kolego. problem z sonda sam przerabialem na innym forum polo. Odpusc sobie bo to szkoda kasy. mam blad grzalki sondy a spalanie ~8,5 w miescie (1.4 60km) wiec wszystko jest w normie. tak od 3 lat jezdze. 3 lata temu za sonde spiewali z tego co kojarze ponad 700zl ... Dobrze ze mialem mozliwosc podlaczenia takiej sondy. check nadal swiecil. :]
No i mam diagnozę uszkodzony sterownik w komputerze. Cały komp do wymiany, sondy nie otrzymują ogrzewania. Taki sterownik to: 6k0906034c. Wiecie może gdzie można takie ustrojstwo zakupić?
kup pan nowy samochód....same problemy.....
tu masz kilka aukcji ale musisz obczaić czy to podejdzie do twojego modelu, o ASO zapomnij bo krzykną cenę jak za cokolwiek w ASO Renault $$$$$$$$$$ :banghead: , powodzenia w rozwiązaniu problemu. http://www.allegro.pl/search.php?string ... lla-search
[quote=""rat4""]kup pan nowy samochód....same problemy.....
tu masz kilka aukcji ale musisz obczaić czy to podejdzie do twojego modelu, o ASO zapomnij bo krzykną cenę jak za cokolwiek w ASO Renault $$$$$$$$$$ :banghead: , powodzenia w rozwiązaniu problemu. http://www.allegro.pl/search.php?string ... lla-search[/quote]
Czy ten komputer sterownik musi byc dokładnie o takich symbolach czy można dobrać jakiś inny?
-- Wto Cze 23, 2009 1:26 pm --
na moim sterowniku są takie symbole: 6K0 906 034 C
[quote=""bogdanzieba""]sondy nie otrzymują ogrzewania. [/quote]
No to co, że nie nie ma grzania sondy jest ono potrzebne na początku po uruchomieniu silnika kiedy sonda jest jeszcze zimna a co za tym idzie nie pracuje poprawnie - po to jest grzanie później jest ogrzewana spalinami.
Sterownik ma być taki jak jest, a wymiana to nie tylko zakup nowego i zamontowanie sterownika ale jeszcze dopasowanie do immo trzeba za to doliczyć jeszcze 150zł.
A jak auto chodzi na Pb ?. Jak instalacja gazowa?.
[quote=""ar1000""][quote=""bogdanzieba""]sondy nie otrzymują ogrzewania. [/quote]
No to co, że nie nie ma grzania sondy jest ono potrzebne na początku po uruchomieniu silnika kiedy sonda jest jeszcze zimna a co za tym idzie nie pracuje poprawnie - po to jest grzanie później jest ogrzewana spalinami.
Sterownik ma być taki jak jest, a wymiana to nie tylko zakup nowego i zamontowanie sterownika ale jeszcze dopasowanie do immo trzeba za to doliczyć jeszcze 150zł.
A jak auto chodzi na Pb ?. Jak instalacja gazowa?.[/quote]
Witam auto działa na LPG, ale zanim sie przełączy na LPG trochę tego paliwa ściąga jak jest zimna sonda lambda. Nie mam imobilajzera w samochodzie. Moim zdaniem warto mieć sprawne ogrzewanie sond lambda, jak się jeździ po mieście to spalanie 12 litrów gazu to chyba trochę przegięcie. Kolega ma rację w trasie sondy sie ogrzewają od spalin i spalanie spada do 8 litrów LPG. Ja więcej jeżdżę po mieście i zależy mi aby silniczek 1,4 16V spalał tyle ile powinien. A jak jest z tą konfiguracją sterownika jak nie mam imobilajzera?
[quote=""bogdanzieba""]wymieniłem już dwa rzy sondy lambda, co może być powodem ze one się psują?[/quote]
instalacja gazowa panie
[quote=""bogdanzieba""]Taki sterownik to: 6k0906034c. Wiecie może gdzie można takie ustrojstwo zakupić?[/quote]
allegro. Wchodzisz w czesci jakies tam blacharskie , czy mechaniczne wpisujesz polo i szukasz aukcji z np. rozbiórki danego modelu i ślesz kilkadziesiat maili do ludzi z zapytaniem o dana czesc.
[quote=""bogdanzieba""]Czy ten komputer sterownik musi byc dokładnie o takich symbolach czy można dobrać jakiś inny?[/quote]
zadnego innego. Ma byc taki sam.
[quote=""bazi""][quote=""bogdanzieba""]wymieniłem już dwa rzy sondy lambda, co może być powodem ze one się psują?[/quote]
instalacja gazowa panie
[quote=""bogdanzieba""]Taki sterownik to: 6k0906034c. Wiecie może gdzie można takie ustrojstwo zakupić?[/quote]
allegro. Wchodzisz w czesci jakies tam blacharskie , czy mechaniczne wpisujesz polo i szukasz aukcji z np. rozbiórki danego modelu i ślesz kilkadziesiat maili do ludzi z zapytaniem o dana czesc.
[quote=""bogdanzieba""]Czy ten komputer sterownik musi byc dokładnie o takich symbolach czy można dobrać jakiś inny?[/quote]
zadnego innego. Ma byc taki sam.[/quote]
Mam instalację gazową sekwencyjną, i chyba nie sądzę żeby ona rozwalała sondu lambda. Pozatym 1 sonda padła przed założeniem gazu. A pozatym sterownik nie podaje prawidłowego napięcia na grzałki sond. Tylko jak kupię sobie nowy sterownik to będę musiał go jakoś programować?
[quote=""bogdanzieba""]A jak jest z tą konfiguracją sterownika jak nie mam imobilajzera?
[/quote]
Jak to nie masz immo, zdjęty?. Jak zdjęty to nowy sterownik też ma mieć zdjęty.
[quote=""bogdanzieba""]Tylko jak kupię sobie nowy sterownik to będę musiał go jakoś programować?[/quote]
Jak będzie miał zdjęte immo to podpinasz i jazda.
Witam szukam porady na forum, bo panowie elektrycy samochodowi z wagami nie są w stanie mi pomóc. Mam Polo Clasic 2001 silnik AUA i prawdopodobnie poszła mi sonda przed katalizatorem. Nic złego nie dzieje się z silnikiem tylko świeci kontrolka check. Prawdą jest,że sonda nie ma przejścia między pinami i chcę wymienić tę sondę . To jest oryginał NTK 5 przewodowa 6 pinowa o numerze 030 906 262K. Jest dość droga. Mogę też kupić NTK nową z tym,że o nr. 06E906265S. Nie wiem ,czy taka może być. Może Ktoś miał podobny problem. Proszę o radę. Silnik 14 16V. :oki:
wracając do sondy lambda na LPG to taka sonda nie pracuje na LPG dlatego montuje się tzw. emulatory sond lambda żeby imitowały pracę sondy i zapobiegały pojawiania się błędu ChckEngine, co do wpływu instalacji gazowych na lambdę to niestety na LPG lambda żyje o wiele krócej niż na benzynie, to wiem z doświadczenia.
Spróbuj jakiejś tańszej sondy, też nie jestem za tym żeby wszystko co oryginalne zmieniać bo przecież nie o to chodzi żeby wielkie pieniądze pchać w samochód, on ma służyć i być ekonomiczny,
Kiedyś jak mi padła sonda (NGK NTK oryginał przy 220 tyś) to mi dobry elektryk polecił z tańszych Magneti marelli za 70 zł (montowane we fiaciorach) też była wporzo. Spróbuj innych opcji, niekoniecznie drogich.