woda w samochodzie;/

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
bungee
Newbie
Newbie

woda w samochodzie;/

Post autor: bungee »

Witam,
ostatnio zauwazylem ze jak mocno leje i ja podczas tego deszczu jade autem to mi sie zbiera woda po prawej stronie na i pod wycieraczka pasazera z przodu i z tylu;/ Miak ktos cos takiego? Ktoredy ta woda plynie.. niby od uszczelek drzwi jest sucho;/ Wymienialem ostatnio antene ale chyba jest dobrze dokrecona bo podsufitka tez jest sucha.. zupelnie nie mam pojecia skad ona mi sie tam bierze.. ma ktos jakis pomysl?

Z gory dzieki;)
Awatar użytkownika
Mlody
Początkujący
Początkujący

Post autor: Mlody »

Ja tak mialem. Mialem syf miedzy nadkolem a blotnikiem, woda nie splywala i przelewala sie do srodka przez obudowe filtra kabinowego. Odkrecilem kawalek nadkola, wyciagnalem caly syf i nigdy wiecej nie mialem tego problemu.
Bardzo duzo nerwow i czasu zajelo mi odkrycie ktoredy mi cieklo....
b
bungee
Newbie
Newbie

[quote=""Mlody""]Ja tak mialem. Mialem syf miedzy nadkolem a blotnikiem, woda nie splywala i przelewala sie do srodka przez obudowe filtra kabinowego. Odkrecilem kawalek nadkola, wyciagnalem caly syf i nigdy wiecej nie mialem tego problemu.
Bardzo duzo nerwow i czasu zajelo mi odkrycie ktoredy mi cieklo....[/quote]

filtr kabinowy czyli ten przeciw pylowy co jest przy przedniej szybie? Bo ja go sprawdzilem i mam go suchego
Awatar użytkownika
Atrax
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Atrax »

Może kolego wokoło tego filtru sprawdz dokładnie...
Tak długo jak długo istnieją armie, każdy poważniejszy konflikt będzie prowadził do wojny. Pacyfizm, który nie przeciwstawia się aktywnie zbrojeniom, jest i w dalszym ciągu będzie bezsilny.
Awatar użytkownika
Mlody
Początkujący
Początkujący

[quote=""bungee""]filtr kabinowy czyli ten przeciw pylowy co jest przy przedniej szybie? Bo ja go sprawdzilem i mam go suchego[/quote]

Dokladnie, po prawej stronie.

Ja nie pamietam czy filtr mialem mokry czy suchy, moglo sie na dole pod obudowa lac. Zrob tak jak pisze Atrax
Awatar użytkownika
drago
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: drago »

Bungee - masz 5 mozliwosci...

1) Pod maska po obu stronach masz odplywy ktore czesto sie zapychaja liscmi i innym syfem zbieranym podczas jazdy. U mnie bylo pozapychane po udroznienieniu bylo ok.

2) wspomniany wczesniej filtr powietrza kabinowy. jak zdemontujesz calosc i wyjmiesz podstawe sprawdz uszczelke i czy ruda blachy niewziela.. jesli tak to podczyscic i albo nowa uszczelka albo silikon uszczelniajacy.

3) szyberdach a dokladniej odplywy do krucca..u mnie woda byla od strony kierowcy . Jak otworzysz skrzynke z bezpiecznikami masz na slupku duzy otwor w ktorym masz niby na okolo taka jakby gabke.. jesli wezyki od szyber nie sa prawidlowo polaczane z kruccem(guma oprowadzajaca wode na zewnatrz-widoczne po otwarciu drzwi) woda moze schodzic wlasnie do tego otworu i dostawac sie do srodka.. sprawdzic latwo puszczajac ze strzykawy troche wody do wezyka i obserwowac ten otwor.

4) gumowe uszczelki od podwozia tzw otwory technologiczne. czesto po kilkunastu latach niewymieniane parcieja i puszczaja do srodka wode. dodatkowo wchodzi ruda. sprawdz te otwory. w manualach wstawilem temat uszczelnienia tych otworow. wiec mozesz podpatrzec.

5)ewentualnie moze gdzies przez progi...
Jadac droga, mysl o innych..

Moje maleństwo...http://r18181.ovh.net/forum/viewtopic.p ... 95d9aa018d
Awatar użytkownika
BALON
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: BALON »

[quote=""drago""]2) wspomniany wczesniej filtr powietrza kabinowy. jak zdemontujesz calosc i wyjmiesz podstawe sprawdz uszczelke i czy ruda blachy niewziela.. jesli tak to podczyscic i albo nowa uszczelka albo silikon uszczelniajacy.[/quote]
tak jak wszyscy pisza
odkręć obudowe filtra pyłkowego i poskładaj ją na sylikonie :oki:
Było 86c coupe 1985r <!-- s]
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

A ja dodam żebyś popatrzyl pod maske i po lewej stronie niżej filtra powietrza idzie przewód paliwowy i jakieś linki wchodzą do kabiny i tam przeważnie przecieka woda należy to tam uszczelnić.
A to z tyłu

Obrazek
M
MŁODY
Newbie
Newbie

Post autor: MŁODY »

Ja też tak miałem i nie mogłem znaleźć przyczyny ale okazało się że zatkamy był kanalik odprowadzający wodę między szybą a maską tak jak wcześniej ktoś pisał.Nie zauważyłem tego w miarę szybko i okazało się że woda zbierała się na podłodze pod matą wyciszającą i wyżarło mi dziury wokół gumowych korków w otworach technologicznych w podwoziu. zrobiłem to i teraz jest ok.
b
bungee
Newbie
Newbie

Troche przeczyscilem dzisiaj tam pod szyba.. w obudowie filtru kabinowego mialem od dolu dziure (chyba jakis zaczep sie kiedys wylamal;/) to ja zakleilem silikonem.. ale widze ze jak bede mial kiedys znowu czas to bede musial sie tym jakos pozadniej zajac.. ogolnie jak stoi auto w miejscu i pada do mi go nie zalewa.. tylko jak jade (i bardzo mozliwe ze jak wlaczam nawiew na maxa, poniewaz 2 razy ostatnio podczas ulewy tak zrobilem i dwa razy mi zalalo auto wiec moze wtedy wlasnie ciagnelo wode spod filtra;/)
Awatar użytkownika
drago
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: drago »

[quote=""bungee""].. ogolnie jak stoi auto w miejscu i pada do mi go nie zalewa.. tylko jak jade [/quote]

a sprawdzales otwory technologiczne i gumy jak sie trzymaja??
Jadac droga, mysl o innych..

Moje maleństwo...http://r18181.ovh.net/forum/viewtopic.p ... 95d9aa018d
Awatar użytkownika
camel19
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: camel19 »

Możesz też zobaczyć czy nie cieknie nagrzewnicą bo ja np tak miałem
b
bungee
Newbie
Newbie

[quote=""drago""][quote=""bungee""].. ogolnie jak stoi auto w miejscu i pada do mi go nie zalewa.. tylko jak jade [/quote]

a sprawdzales otwory technologiczne i gumy jak sie trzymaja??[/quote]

nie bo musialbym na kanal wjechac a mam chwilowo zagracony garaz:P
Awatar użytkownika
Mlody
Początkujący
Początkujący

Nie trzeba kanalu :)
Wystarczy polozyc sie i zobaczyc ;) Nawet bez podnoszenia auta mozna sprawdzic ;)
Ale dla wygody mozna autko na lewarku podniesc i sprawdzic.
M
MaGik.BIZ
Początkujący
Początkujący

Post autor: MaGik.BIZ »

Witam, ja się też coś dopytam...
Mam dziwną rosę na uszczelkach od drzwi od pasażera, bardzo dziwna sprawa czyżby to wilgoć w aucie ?:|

[quote=""drago""]Bungee - masz 5 mozliwosci...

1) Pod maska po obu stronach masz odplywy ktore czesto sie zapychaja liscmi i innym syfem zbieranym podczas jazdy. U mnie bylo pozapychane po udroznienieniu bylo ok.

2) wspomniany wczesniej filtr powietrza kabinowy. jak zdemontujesz calosc i wyjmiesz podstawe sprawdz uszczelke i czy ruda blachy niewziela.. jesli tak to podczyscic i albo nowa uszczelka albo silikon uszczelniajacy.

3) szyberdach a dokladniej odplywy do krucca..u mnie woda byla od strony kierowcy . Jak otworzysz skrzynke z bezpiecznikami masz na slupku duzy otwor w ktorym masz niby na okolo taka jakby gabke.. jesli wezyki od szyber nie sa prawidlowo polaczane z kruccem(guma oprowadzajaca wode na zewnatrz-widoczne po otwarciu drzwi) woda moze schodzic wlasnie do tego otworu i dostawac sie do srodka.. sprawdzic latwo puszczajac ze strzykawy troche wody do wezyka i obserwowac ten otwor.

4) gumowe uszczelki od podwozia tzw otwory technologiczne. czesto po kilkunastu latach niewymieniane parcieja i puszczaja do srodka wode. dodatkowo wchodzi ruda. sprawdz te otwory. w manualach wstawilem temat uszczelnienia tych otworow. wiec mozesz podpatrzec.

5)ewentualnie moze gdzies przez progi...[/quote]

czy ktoś mógłby do teog jakies zdjęcia dac?
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”