[6N2] Elektryczne szyby - problem ze sterowaniem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

h
hcgibon
Newbie
Newbie

[6N2] Elektryczne szyby - problem ze sterowaniem

Post autor: hcgibon »

Witam,
Samochód Polo 6n2 1.4 TDI 2001r. Dzisiaj pojawił się problem ze sterowaniem elektrycznymi szybami. Nie działają prawidłowo przełączniki od strony kierowcy-nie da się opuścić szyb. Przyciski słabiej świecą niż normalnie, a przełącznik od centralnego zamka prawie w ogóle nie świeci. Przycisk w drzwiach pasażera działa i świeci prawidłowo więc opuściłem szybę pasażera i spróbowałem ją podnieść przyciskiem od strony kierowcy - niezależnie od pozycji przycisku [otwieranie/zamykanie] to szyba "szła" do góry. Gdzie można by szukać przyczyny?
Awatar użytkownika
Katoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Katoo »

Wydaję mi się że albo przycisk z lewej strony , chodź ja bym zajrzał do całej wiązki w drzwiach, ,może coś sie poluzowało na wtyku do przełącznika lub na przelotce miedzy drzwiami a buda.
[*Moje dwie miłości:
I miejsce- Moje Kochanie]
II miejsce- PolO GReeN LInE
[url=http://imageshack.us/photo/my-images/823/5ms9c.gif/][img]http://img823.imag
h
hcgibon
Newbie
Newbie

Post autor: hcgibon »

Nie wydaje mi się żeby to był przycisk bo to ani prawa ani lewa szyba nie działa. Chyba faktyczni będę musiał zajrzeć do wiązki w drzwiach.
S
StefanTG
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: StefanTG »

Nie chce tworzyć nowego tematu, dlatego napisze w tym- mam problem ze sterowaniem szybą od strony kierowcy i po części od pasażera, przełącznikiem od strony kierowcy mogę zamknąć szybę od pasażera po jej wcześniejszym otwarciu z prawych drzwi, reszta nie działa. Próbowałem otwierać/ zamykać z kluczyka ale reaguje tylko szyba prawa. Jak się za to zabrać ??
Awatar użytkownika
Katoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Katoo »

Jak sie nie myle to któryś z przekaźników padł w module komfortu bo wnioskuję że go masz po zamykaniu dzwi z kluczyka.
[*Moje dwie miłości:
I miejsce- Moje Kochanie]
II miejsce- PolO GReeN LInE
[url=http://imageshack.us/photo/my-images/823/5ms9c.gif/][img]http://img823.imag
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

Jesli ma ori szyby to modul komfortu nie ma z tym nic wpsolnego. Za szyby odpowiada modul ktory jest w silniczku podnoszenia szyb, a ze te moduly lubia sie czesto psuc to wiadomo nie od wczoraj:) Aaa jeszcze jedno te przyciski od szyb tez lubia we wnetrzu zasniedziec i na poczatek radzil bym oba dokladnie we wnetrzu wyczyscic
[size=12px][/size]
S
StefanTG
Raczkujący
Raczkujący

Przyciski od strony kierowcy zdemontowałem i wyczyściłem według instrukcji na forum. Efekt - bez zmian, tzn działa tylko zamykanie szyby od strony pasażera po jego wcześniejszym otwarciu. Podpinałem oba przyciski i oba działają , choć z 1 jest coś nie tak , bo nie zależnie czy nacisnę zamykanie czy otwieranie to i tak się zamyka. Czego to może być wina ?
Awatar użytkownika
bicker83
Początkujący
Początkujący

Post autor: bicker83 »

[quote="StefanTG"]Przyciski od strony kierowcy zdemontowałem i wyczyściłem według instrukcji na forum. Efekt - bez zmian, tzn działa tylko zamykanie szyby od strony pasażera po jego wcześniejszym otwarciu. Podpinałem oba przyciski i oba działają , choć z 1 jest coś nie tak , bo nie zależnie czy nacisnę zamykanie czy otwieranie to i tak się zamyka. Czego to może być wina ?[/quote]

U mnie tak bylo jak przetarl mi sie kabel pomiedzy buda a drzwiami w tej gumowej rurze - gruby czarny kabel od masy chyba. Identycznie bylo jak opisujesz.
Obrazek
m
mates86

Post autor: mates86 »

Na początku proponuję sprawdzić wiązkę na łączeniu drzwi z budą a później brać się za przełączniki.
Awatar użytkownika
bicker83
Początkujący
Początkujący

[quote="mates86"]Na początku proponuję sprawdzić wiązkę na łączeniu drzwi z budą a później brać się za przełączniki.[/quote]

To samo przecież napisalem...

Wyslane z mojego ZX Spectrum
Obrazek
S
StefanTG
Raczkujący
Raczkujący

[quote="bicker83"][quote="StefanTG"]Przyciski od strony kierowcy zdemontowałem i wyczyściłem według instrukcji na forum. Efekt - bez zmian, tzn działa tylko zamykanie szyby od strony pasażera po jego wcześniejszym otwarciu. Podpinałem oba przyciski i oba działają , choć z 1 jest coś nie tak , bo nie zależnie czy nacisnę zamykanie czy otwieranie to i tak się zamyka. Czego to może być wina ?[/quote]

U mnie tak bylo jak przetarl mi sie kabel pomiedzy buda a drzwiami w tej gumowej rurze - gruby czarny kabel od masy chyba. Identycznie bylo jak opisujesz.[/quote]
Kolego a podpowiesz jak się do tego dobrać ??
Awatar użytkownika
bicker83
Początkujący
Początkujący

Otwierasz drzwi i zdejmujesz ta gume z tego okraglego plastiku ktory jest przy budzie - ona nie jest przyklejona tylko na niego naciagnieta wiec wiekszego problemu z tym nie ma. jak juz znjadziesz jakis przerwany kabel i go naprawisz to zaloz ta gume spowrotem tak zeby ten maly kwadratowy wypustek na jej koncu wszedl we wglebienie w plastiku :)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”