[quote=""Borek""]z tego co opisujesz to tak właśnie musiało się stać, świece wymień po prostu[/quote]
Dzięki za odpowiedź. Wystarczyło że wyczyściłem świece szczotką drucianą raz jeszcze i z kolegą odpalaliśmy auto na kable tak długo aż w końcu silnik zaskoczył i się uruchomił. Po odpaleniu bardzo kopcił ale już przepalił ten olej. Założyłem też nową przeźroczystą odmę z węża nylonowego zakupionego w leroy-merlin

Teraz mam taki efekt że auto jest słabe. Możliwe że to wina zasyfionej sondy lambda? Albo zasyfionego katalizatora? Trochę tego oleju przeszło przez komorę spalania

[quote=""varales""]Dzisiaj sprawdzając stan oleju, z ciekawości odkręciłem korek oleju a tam niespodzianka
Na korku znajduje się (Osad/maź) koloru ciemno zółtego? Po wytarciu scierką jasny brązowy, Gęsta wydzielina. [/quote]
U mnie też to jest. A robię codziennie 20km w jedną stronę i 20km w drugą. Za to w lecie już temperatury są wyższe i to znika.
[quote=""varales""]- Uciekający płyn chłodzący. (Nie mam pojęcia jak to sprawdzić o ile to jest przyczyną)[/quote]
Sprawdzisz to łatwo. Po prostu zajrzyj do zbiornika płynu chłodzącego. Jeśli płynu Ci ubywa to zadaj sobie pytanie gdzie jest wyciek i czy czasem to on nie dostaje się do oleju. A jeśli nie ubywa to nie ma się czym martwić.