Malowanie felg stalowych ?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Bączas
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Bączas »

my w zeszłym roku malowaliśmy felgi proszkowo w świdniku a daliśmy do piaskowania w lublinie efekt przeszedł nasze oczekiwania fele pojeździły sezon i w dalszym ciągu bardzo ładnie wyglądają :) lakier sie trzyma. całkowity koszt 120zł.
Dzierżążna 2011 / Ślesin 2012 /...

byłe Bączasowy [url=
m
mistrzsieci
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mistrzsieci »

I tu się skłonię do zdania wszystkich przedmówców - nie ma to jak metal wypiaskowany - kompletnie czysty - od razu inna praca a ja swoje także pomalowałem farbą w kolorze srebrnym (bez piaskowania a z użyciem "cudów w płynie") i minęło około 2 lat od tego malowania i mam już widoczne rdzawe punkty...

Także jak brać się za malowanie felg stalowych to solidnie (i tu pojawia się pytanie czy aby przypadkiem nie wyjdzie taniej kupić nowe na znanym portalu aukcyjnym).
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Stalowe felgi zamienniki są z zupełnie innej blachy. Zmierz grubość blachy na swoich felgach i na zamiennikach to się dowiesz różnicy. Najlepszy jest prosty oryginał.
Awatar użytkownika
pawellini
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: pawellini »

[quote=""Sołtys""]pawellini, to zrób jeszcze reklamę i powiedz gdzie :) I ile czasu im to zajęło.[/quote]
renowacjafelg.pl ;) Mieszczą się na Ochocie,ul.Instalatorów 5 :) A renowacja trwała chyba ze 4-5 dni jak dobrze pamiętam.
R
Robak99
Newbie
Newbie

Post autor: Robak99 »

kiedyś malowałem felgi od seicento też stalówki. i nie bawiłem sie w drapanie czy szlifowanie dałem do piaskowania. 20 zł od sztuki na to podkład oczywiście pistoletem z utwardzaczem i na to farba np autorenolak czarny czy jaki sie tam chce. i powiem ze nic przez 2 lata nie wylazło a efekt lepszy od nowej i błyszczący lakier :)

a ostatnio malowałem alusy no ale ich już nie piaskowałem, łyszczył sie lakier i wszystko zeszlifowałem ręcznie zaczynając od papieru 120 a kończąc na 1200. na to podkład akrylowy znowu papier 1200 następnie 2500 na mokro oczywiście, odtłuszczone benzyną ekstrakcyjną i na koniec autorenolak śnieżno biały z utwardzaczem tz korektorem. efekt igła :)
Awatar użytkownika
sidkoz
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: sidkoz »

Jak jesteśmy w temacie renowacji felg. Mam pytanie czy waszym zdaniem opłacalna jest renowacja OEM- owych felg VOTEX
( popularne 5 gwiazdek http://www.stealthtdi.com/Forums/CaliperClearance.jpg)?
Awatar użytkownika
Iron987
Początkujący
Początkujący

Post autor: Iron987 »

Dział renowacji felg chyba dobrze trafiłem, otóż zabrałem się za swoje felgi na zimę, były czarne i podrdzewiałe, teraz w lidlu była promocja i kupiłem pistolet do piaskowania, myślałem że będzie to niewypał ale jednak idzie, cały dzień przy piaskowaniu jednej felgi zejdzie. I teraz tak, jedną już prawie skończyłem, kiedy wypiaskuję chcę pokryć je minią, rdza nie będzie miała szans się kiedykolwiek pojawić, i tu moje pytanie co dalej, nie jestem lakiernikiem, tylko laikiem w tych sprawach, chciałbym je pomalować że środek w jednym kolorze a rant w innym, myślę nad kolorem srebrnym, jak to dalej i czym pomalować, chciałbym uzyskać w jakiś sposób efekt chromu, albo chromo podobne.
Awatar użytkownika
pawellini
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: pawellini »

A na to kolego bezbarwny w celu zabezpieczenia powłoki lakierowanej oraz dla ładnego połysku :)
Awatar użytkownika
Iron987
Początkujący
Początkujący

Ok zastosuję lakier bezbarwny na koniec, ale co przed tym bezbarwnym ?
Powiedzmy mam już felgę wypiaskowaną i pokrytą minią, czym później malować ? Jakieś podkłady, właściwe farby, które później przyjmą bezbarwny ? Prosiłbym również o przykłady farb np z allegro.
Awatar użytkownika
Iron987
Początkujący
Początkujący

Witam ponownie, felgi w pewnym stopniu są już oczyszczone ze starej farby, używałem do tego takich krążków do wiertarki, nie wiem jak to się nazywa ale można je znaleźć na google pod nazwą "włosy murzyna" bardzo dobry materiał ścierny do farb w dodatku nie uszkadza powłoki metalowej. Otóż używając tego, bardzo ładnie czyści powierzchnię gdzie nie było rdzy oraz tam gdzie była, jednak tam gdzie była rdza to zostawiła po sobie takie czarne wżery w metalu myślę że jest to nadal rdza, poddałem później, jak na razie jedną felgę, pod moje amatorskie piaskowanie pięknie to wszystko matuje ale nawet piasek ma problemy z tymi wżerami, powiedźcie mi czy istnieją jakieś kwasy albo coś aby pozbyć się rdzy ? Tak żebym miał pewność że po wyczyszczeniu z farby i pomalowaniu nie wylezie mi rudy po jakimś czasie. Znalazłem na allegro coś takiego, czy ktoś to kiedyś używał albo czy mogę to zastosować http://allegro.pl/brunox-srodek-na-rdze ... 33089.html
Następnie kiedy skończyłbym czyścić i wypiaskował te felgi chciałbym pozbyć się nawet tych czarnych kropeczek które są od rdzy za pomocą tego środka. Następnie chcę to prysnąć minią. Wg mnie minia to jedno z najlepszych zabezpieczeń stali przed rdzą, no i oczywiście po mini lakier w kolor i na koniec bezbarwny.

Proszę was o pomoc w odpowiedzi bo jak widzicie zima już za rogiem a koła są rozgrzebane. Z góry bardzo dziękuje.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Do usuwania rdzy to kwas ortofosforowy, np pod marką handlową Fosol.
Awatar użytkownika
sidkoz
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""pawellini""]w Warszawie piaskowanie + malowanie kosztuje 240zł za komplet :)[/quote]
Można wiedzieć gdzie i jaki kolor tyle kosztuje?
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

zwykłe kolory RAL w połysku lub macie, wszelkie metaliki itp więcej bo wtedy masz podkład proszkowy + kolor
Awatar użytkownika
sidkoz
Mały interesant
Mały interesant

Obrazek Na jaki kolor byście pomalowali taką felgą?
Awatar użytkownika
patyczak0r
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: patyczak0r »

Mam identyczne :P Robie czarny środek + czerwony rant :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”