[86c2f] filtr paliwa

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
MATIS
Mały interesant
Mały interesant

[86c2f] filtr paliwa

Post autor: MATIS »

Witam
Jakie polecacie filtry paliwa
Jak wychodzi to cenowo
i jak wyglada montaz
pozdraVWiam
Awatar użytkownika
młodykierowca18
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: młodykierowca18 »

Ja kupilem filtr filtrona za 30zł. Aktualnie mam jakas taka duza puszke tam. I nie wiem jak sie do tego zabrac bo ten filtr jest chyba na jakies obejmie.
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

Ta on jest w obejmie, u mnie sruba byla zardzewiala i musialem rozwiercac :/ Niestety albo z kanalu to sie wymienia albo trzeba auto uniesc, filtr znajduje sie kolo prawego nadkola z tylu auta. Koszt tj. pisze kolega wyzej ok 30zl z tej marki tez ja mam
Obrazek
Awatar użytkownika
MATIS
Mały interesant
Mały interesant

ale jak auto dzwigne na lewarku to tez da sie wymienic??
jak sa mocowane wezyki ktore dochodza do filtra?
Awatar użytkownika
młodykierowca18
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: młodykierowca18 »

Na skrecane obejmy. Bedziesz mial jako takie dojscie.
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

Uwazaj zeby filtr zalozyć w odpowiednim kierunku i zeby nie zapowietrzyć sobie węzyków.
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Tak jak dzwigniesz na lewarku to dasz rade, ale na lezaco pod autem. Pamietaj podloz cos pod auto, a nie na samym lewarku, mi oryginal strzeli :)
Obrazek
Awatar użytkownika
MATIS
Mały interesant
Mały interesant

Na filtrze jest chyba jakas strzalka?
a jak niedopuscic do zapowietrzenia i czym zabezpieczyc wezyki zeby nie cieklo??
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Tak na filtrze jest strzalka ktora wskazuje kierunek przeplywu (w strone przodu auta ) , to nie dizel ze jak sie zapowietrzy to bedzie lipa, elektryczna pompka zaraz nadmucha :) Z wezykow malo co Ci wycieknie, ale jak cos to ja bym tam najpredzej jakas srubke wepchnal
Obrazek
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Przed sciagnieciem filtra mozesz jakies zaciski zalozyc na węże.

Jesli to nie diesel, to mniejsze zmartwienie o zapowietrzony układ.
Po prostu po wymianie filtra nie odpalaj jeszcze samochodu tylko parokrotnie przekrecic kluczyk w kierunku zaplonu i go cofnij. Elektryczna pompka powinna sobie napełnic filtr.
W dieselach trzeba przed wsadzeniem filtra napełnić go paliwem. Zalewasz filtr olejem napedowym, czekasz az dobrze wsiagnie i jeszcze raz dolewasz oleju.
Sa uklady ktore same sie odpowietrze, ale najczesciej wystepuje jakas pompka w formie gumowej gruszki.
Nie wiem jak to w Polo jest, bo nie mialem nigdy styczności z wymiana filtra paliwa w Polo na rope.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kamillos
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Kamillos »

Nie chce zakładać nowego tematu tak więc dla potomnych pytam w tym samym temacie. :grin: Jak to jest z dieslami? Mowicie o filtrze paliwa z tyłu kolo prawego kola, a w dieslach nie jest czasem przy prawym kole ale z pod maska? I jak sie do tego zabrac zeby nie zapowietrzyć układu? Narazie zrozumiałem, że trzeba do samego filtra nalać ropy? I pytanie poboczne, czy z okazji wymiany filtra warto wymienić o ile to możliwe przewody paliwowe? PozdraVWiam! :hello:
Awatar użytkownika
Dyluś
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Dyluś »

Kamillos

Tak dokładnie w ropniaku filterek jest z przodu. Przewodów nie wymieniaj no chyba że są bardzo zniszczone, sparciałe albo jakieś takie be :grin:
Jak już Ralph napisał filterek trzeba zalać ropą i zamontować. Jak masz gumową gruszkę to pomachaj troszkę ( powinna być koło filtra na przewodzie paliwowym ).
Potem odpalaj. Jak odpali to masz szczęście bo te nasze disle są upierdliwe :scratch:
Jak nie, to potraktuj go "starterkiem" lub odrdzewiaczem Castrolaw filtr powietrza ( takim jak WD40[- czy WD tak zadziała to nie wiem]) mi tak kumpel odpalił maszyne i pociągła rope z filterka już sama.
Powodzenia
pozdro Rafał
Były:
Jetta Mk1'79r,Polo 86c2f'94r,Golf Mk2'89r, Golf Mk3 Cabrio'95r
Jest:
Golf mk3'97r, Sharan'02, i 125ccm :)
Awatar użytkownika
Kamillos
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Kamillos »

rdylus
Wielkie dzieki :grin: tylko wytłumacz mi jeszcze co to jest "starterek" i gdzie dokladnie go uzyc, co to ma dac? Pzdr! :hello:
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Zapewne chodzi o "samostart" czyli preparat wspomagający odpalenie samochodu. Podobno trzeba wiedzieć jak to używać zeby nie zrobić kuku silnikowi.
Ale ja tam sie nie wypowiadam, bo nigdy nie mialem styczności z tymi preparatami.
Na pewno na Orlenie dostaniesz samostart, a od biedy i gdy masz na staniu, to i Plaka do nabłyszczania kokpitu możesz użyć - info z jakiegos forum mercedesa.
Obrazek
C
Chupacabra
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: Chupacabra »

Jak dla mnie PLAK jest ok...
Najlepiej jak jedna osoba kręci, a druga w tym samym czasie psika do przewodu między filtrem powietrza a kolektorem ssącym :)
"Nigdy nie wstrzymuj swoich bąków w sobie. One przemieszczają się po kręgosłupie aż do mózgu i tak tworzą się nasze gówniane pomysły..." Droopy

Škoda 120L 1989
VW Polo 86C2F 1992 1,4D
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”