[6n] Olej , czujnik - nie wiem. pomóżcie.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
AniaM
Początkujący
Początkujący

[6n] Olej , czujnik - nie wiem. pomóżcie.

Post autor: AniaM »

Panowie,może źle pisze,może gdzieś coś przeoczyłam, nie wiem.
Ostatnio mialam problem z wyciekiem oleju, uszczelnilam miske olejową, problem nie ustąpił, okazało się,że leci gdzieś z pół osi i wogole. Fakt nie zostało to jeszcze naprawione, ale tu nie oto, brak oleju jaki na bagnecie mi się pokazł uzupełniłam, natomiast keidy wczoraj chciałam jechać pojawiła sie kontorolka oleju, świeci cały czas. czy to może być od tego,że jest taka temperatura ?

jeżdze na mineralnym oleju, a on sam w sobie jest gęsty , a temp. spowodowała,że on zrobił się jeszcze gęstrzy i czujnik zgupiał ?
Proszę o pomoc, bo już nie wiem co z nim . Może mam do wiosny poczekać ?:) heh
Pozdrawiam, Ania.
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

albo leci z uszczelniacza wałka
albo z uszczelniacza wału od strony skrzyni
radziłbym nie jedzić bo można zarznąć silniik bez oleju
Awatar użytkownika
AniaM
Początkujący
Początkujący

no tak,ale olej jest dolany. i na bagnecie pokazuje prawidłowo. a kontrolka pokazała mi się wczoraj dopiero. fakt, 2 dni mi stał i nie jeździłam nim.
Awatar użytkownika
m911
Swój
Swój

Post autor: m911 »

http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=176&t=39073

przeczytaj całość, pewnie ten sam problem co miałem ja (kontrolka oleju). A wyciek swoją drogą.
Seat Arosa 1,8T & VW Golf II 2.0 ABF
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

AniaM radzę częściej sprawdzać olej aby było ok
jak zrobi się cieplej zająć się tym
olej mineralny ma to do sibie że w takch temperaturach robi się jak skorupa
zalecam dłuższe trasy robić :grin:
Awatar użytkownika
AniaM
Początkujący
Początkujący

No dłuższe,neistety nie mam gdzie :D
Jeśli chodzi o olej, to sprawdzam go i jestemz nim na bieżąco. Dlatego kiedy zauważyłam niski stan od razu pobieglam po olej i dolałam.
tak, wiem,że robi się kiepski ten olej w tych temp. pytanie czy faktycznie przez to i poczekać aż się ociepli ?
Awatar użytkownika
KrZyChUelk
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: KrZyChUelk »

To i ja dołączę się do dyskusji... Rok temu miałem problem z kontrolką oleju... Niestety zakończyło się to remontem silnika. Ostatnio moja Pola stoi tydzień czasu nie odpalana. Garażowana oczywiście pod chmurką, i stąd moje pytanko: Czekać aż mróz odpuści czy palić auto w ten mróz ? Dodam że robię krótkie odcinki, mam masełko pod korkiem oleju :( Na tym oleju zrobiłem dopiero 3000 tyś km. Nie wiem co robić. Silnik 1.0 MPI (ALL) 999cm3.
Awatar użytkownika
AniaM
Początkujący
Początkujący

heh to ja miałam wymieniany jakoś listopad / grudzień i zrobiłam jeszcze mniej km. hehe
MI tylko moje Polo jest potrzebne do sklepu i czasem jak do mojego jadę to ok 30 km w dwie strony :D hehe.
Awatar użytkownika
Bielo
Swój
Swój

Post autor: Bielo »

[quote=""KrZyChUelk""]To i ja dołączę się do dyskusji... Rok temu miałem problem z kontrolką oleju... Niestety zakończyło się to remontem silnika. Ostatnio moja Pola stoi tydzień czasu nie odpalana. Garażowana oczywiście pod chmurką, i stąd moje pytanko: Czekać aż mróz odpuści czy palić auto w ten mróz ? Dodam że robię krótkie odcinki, mam masełko pod korkiem oleju :( Na tym oleju zrobiłem dopiero 3000 tyś km. Nie wiem co robić. Silnik 1.0 MPI (ALL) 999cm3.[/quote]

wiesz, możesz tak czekać do marca albo i dłużej :grin: odpal go, pojeździj, zagrzej, pamiętaj że temp na wskaźniku to temp płynu chłodniczego, olej później złapie ciepłą temp, jak już trochę pojeździsz i silnik będzie zagrzany to daj mu w rurę konkretnie :)
Obrazek
Awatar użytkownika
KrZyChUelk
Raczkujący
Raczkujący

Martwi mnie to, że może znów wywalić kontrolkę oleju, a jakoś nie widzi mi się remont silnika ponownie... Może jakieś pomysły jak go odpalić? Może na otwartym korku od oleju i zdjętym wężu od odmy ?
Awatar użytkownika
m911
Swój
Swój

Post autor: m911 »

odpal niech pochodzi na wolnych obrotach i sie rozgrzeje, nie powinno nic się stac, ja mojego tak uratowałem tej zimy :)
Seat Arosa 1,8T & VW Golf II 2.0 ABF
Awatar użytkownika
KrZyChUelk
Raczkujący
Raczkujący

No nic ;) dzięki za rady. Będę próbował i postaram się nie zatrzeć mojej Polusi ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”