Cześć wszystkim!
Problem polega na tym, że po 2 dniach nie da się odpalić auta- akumulator rozładowany. Byłem pewny , ze to wina akumulatora-kupilem nowy. Problem został. Ładowanie 14,3 V. Po wpięciu miernika pobór pradu 0.3 A. Zacząłęm wyciągać wszystkie bezp i przy piątym z lewej strony w pionie (10 A) spadł pobór do 0,05 A. Na pokrywie nie mam opisu za co odpowiadają poszczególne bezpieczniki. po wyciągnięciu bezpiecznika nie działają wycieraczki, awaryjne kierunkowskazy- za co jeszcze odpowiedzialny jest ten bezp?
Co do tej pory sprawdziłem - czyt odpiołem pobór prądu wciąż jest 0.3 A : wsztskie lampy, podswietlenie tablicy rejestracyjnej, oświetlenie wewnątrz, wł świateł okrągły, wł awaryjnych, nawiewu, radio, lampke w srodku, odcialem caly alarm, centralny zamek, wyciagnalem od strony kierowcy 4 przekaźniki, silnik wycieraczek, wszystkie masy ktore znalazlem wyczyscilem-. Po podłaczeniu do vaga sa błedy : oswietlenie wewnatrz ale to golas ma tylko jedną lampke wewnatrz, wszystko sprawne
Proszę o Wasza pomoc-co to moze jeszcze byc, macie opis bezpieczników do tego modelu- bede bardzo wdzieczny za pomoc, pozdrawam
Witam.
Sam osobiście nie wiem co Ci może pobierać. Jezeli mówisz, że wyłączyły się wycieraczki, to moze moduł od wycieraczek pobiera prąd. A masz klakson po wyjęciu tego bezpiecznika?
Może to Ci pomoże:
Który to bezpiecznik patrząc na te "opisy"? Bo z Twojego opisu do końca nie wiem, o który Ci chodzi... Chodzi Ci o numer 30?
dzięki Witek... tak chodzi mi o bezp nr 30. Wlasnie sprawdzałem- z bezpiecznikiem sygnał dzwiekowy jest, bez bezpiecznika nie ma.Masz jakiś pomysł co dalej ?
Witaj.
Z tym sygnałem pytałem, ponieważ dzisiaj bawiłem sie VAG-COMem i zobaczyłem, ciekawą rzecz - tzn. taką o której nie widziałem. Otóż gdy w VAGu wszedłem do sekcji [09 - Cent. Elect.], wybrałem potem [03 - TEST wyjść]. Tam Klikając START/NEXT VAG sprawdza po kolei wszystkie urządzenia podpięte pod tą sekcję - nie wiem jak to dokładnie określić. I tam właśnie VAG sprawdzał mi: kontrolkę awaryjnych i sam przycisk, podobnie z przyciskiem ogrzewania tylnej szyby i samo ogrzewanie, zamek tylnej klapy, oświetlenie wnętrza, wycieraczki, klakson właśnie, ogrzewanie i silniczki lusterek... to chyba wszystko. Właśnie byłem świeżo po tym doświadczeniu, dlatego przyszło mi na myśl, czy ten bezpiecznik który odłączałeś nie jest czasem odpowiedzialny za te właśnie elementy. Jeżeli po wyjęciu bezpiecznika klaksonu nie miałeś, to wydaje mi się, że Twój problem będzie związany właśnie z czymś co tutaj wymieniłem...
Jeżeli masz gołasa, to znaczy, że chyba masz mniej to sprawdzania. Tak teraz pomyślałem: Masz może oświetlenie wewnątrz bagażnika? Może sprawa jest błaha - nie domknąłeś klapy i lampka Ci się ciągle pali? Jeżeli nie to, to nie wiem co mogłoby być. Po wyłączonym zapłonie, na pewno nie będzie to problem z ogrzewanie tylnej szyby - bo i jaki... Podobnie z innymi rzeczami.
Nie wiem, może ktoś inny Ci jeszcze pomoże. Nie wiem jak ten cały obwód jest zbudowany i gdzie tu zajrzeć. Myślę, że jest on gdzieś koło modułu komfortu, czyli nad pedałami, ale w tym momencie są to tylko moje przypuszczenia.
Witam,
Jak wsiadasz do samochodu? Przed odpalaniem tak? Jeśli tak, to jest to normalne. Też się temu dziwiłem, ale na forum jest wątek, który rozwiał moje wątpliwości. Otwierasz drzwi i pompka pompuje paliwo do rozruchu. U mnie to nie działa, ponieważ mam uwaloną krańcówkę w drzwiach kierowcy... Polo nie wie, że otworzyłem drzwi . Dlatego zawsze po przekręceniu zapłonu czekam 5s aż odpalę, żeby silnik miał odpowiednią dawkę benzyny.
no piekny bajer z tym sprawdzaniem wyjść! wszystko zadziałało oprócz (nie było kompletnie nic słychać) z przekaźnika 30 j317 -tak pisalo ...zadziałało: klakson, 2 tryby wycieraczek, wyłącznik ogrzewania tylnej szyby i ogrzewanie tylnej szyby, wyłącznik świateł awaryjnych (sam)? Po tych czynnosciach pobór prądu o dziwo spadl do 0,12 A ??Ale chyba to wciąż jest dużo prawda?Po wyciagnieciu bezpiecznika 30 spada do 0,05A. Za każdym razem kiedy wpinam amperomierz miedzy akumulator a kleme ruszają sie wycieraczki i słychać przekażniczek jakis w module komfortu.
a z nowości : wywaliło błedy
18045 Magistrala CAN centralna elektryka brak sygnału brak osprzetu,błąd sporadyczny
6556 system zbyt bogaty strona1 błąd sporadyczny
(nie wiem czy to ma znaczenie, auto ma LPG)
Jeszcze raz dzieki Mateusz za porady :vinsent: !!!!!!!!