[6n/6n2] problemy z wchodzeniem biegów (1/2/3/4/5/R)

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

[6n/6n2] problemy z wchodzeniem biegów (1/2/3/4/5/R)

Post autor: cage009 »

Od wczoraj zauważyłem że ciężko wchodzi mi wsteczny, to znaczy zatrzymam się, chcę go wbić a tu lipa, nie mogę wcisnąć lewarka, ale po kilku próbach udaje się go wcisnąć i jakoś z oporem wbije wsteczny. Po jakimś czasie, dokładnie dziś, zredukowałem do 1 biegu żeby skręcić a tu lipa, z oporem wchodzi. Reszta biegów bez zarzutów. Coś z wybierakiem? Mechanizmem przy lewarku czy skrzynia siada?
Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

Witam!

I stało się. Mam tylko 3 i 4 bieg. Lewarek chodzi w każdą stronę. Nawet mogę 6 wbić :-) Powiedzcie mi jak mam zrobić żeby wróciło do normy. Kiedyś mechanik mi naprawił taką usterkę. Coś kombinował pod maską za silnikiem (w stronę kabiny) - coś tam jest i nie wiem jak to naprawić. A autko mam zostawione. Tylko że jest problem bo pod górkę muszę wyjechać a na 3 nie bardzo się da. Proszę o pomoc. Może jakieś zdjęcie ktoś zapoda co mam dokładnie zrobić. Dziękuję. Dziecko do żłobka muszę wozić. Proszę o pomoc, a może ktoś z Krakowa jest i da radę mi osobiście pomóc :-)
Awatar użytkownika
murzyn
Naczelny piwosz klubowy

Post autor: murzyn »

Spadł ci łącznik wybieraka z czopu
Zajrzyj pod auto przy skrzyni(w miejscu gdzie Łączy się z lewarkiem) i załóż na kulkę(zabezpiecz opaską bądź drutem)
do czasu wymiany wytrzyma ;)
Był całkiem spory wątek o tym ale chyba przepadł po reformie forum :scratch:
Znalazłem tylko to:
viewtopic.php?f=25&t=25347
Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

co trzeba wymienić. Czop czy wybierak??
Awatar użytkownika
kubis
Początkujący
Początkujący

Post autor: kubis »

[quote=""cage009""]co trzeba wymienić. Czop czy wybierak??[/quote]

Jeśli "kulki" w wybieraku nie są już mocno wyrobione to wystarczy wymienić samo cięgno (plastikowy element łączący), kosztuje grosze. Jak chcesz to podrzucę ci numer tej cześci jak wrócę z pracy.
q
qwerpolo
Newbie
Newbie

Post autor: qwerpolo »

Witam

A jezeli nie wchodzi tylko i wylacznie bieg wsteczny?
s
sylwio82
Newbie
Newbie

Post autor: sylwio82 »

Posiadam vw polo 6n2 1999r 1.4 tdi. Niestety ostatnio pojawił się problem :-( z redukcją biegu 4 na 3, aby to zrobić należy wrzucić bieg 2 a następnie bieg 3. Problem z biegami nie występuje przy zmianie biegów 1 na 2 na 3 na 4 na 5 oraz 5 na 4 na 2 na 1. Na postoju również działa wszystko ok.
Proszę o pomoc.
B
Brian0
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: Brian0 »

Witam posiadam polo 6n i mam problem z biegami R 1 3 5 aby je wbić to muszę lewarek z biegów do tyłu przesunąć i dopiero jest luz i mogę wybrać bieg . Co możne być przyczyną i jak to naprawić
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

poszukaj to się dowiesz, temat wałkowany nie raz i nie dwa i nie trzy
B
Brian0
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: Brian0 »

poszukał bym ale jestem nowy i nie bardzo ogarniam te forum
S
Struś
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Struś »

Witam.
Szukam, szukam ale nie nic nie znajduje wiec zakładam temat.
Problem jaki występuje: Przy włączaniu 1 biegu wajcha wygina się tak daleko, że włącza się wsteczny i to bez wciśnięcia. Żeby utrafić 1 trzeba nabrać niezłej wprawy. Podobnie z 2. Przy zmianie 1 na 2 idzie jakoś wyczuć ale przy redukcji 3-2 już jest problem bo znowu lewarek za daleko się wychyla.
Zna ktoś przyczynę tej usterki? Szukać raczej w samym mechanizmie wewnątrz auta, czy raczej od spodu, strony skrzyni?
Dzięki za podpowiedzi i sugestie?
Awatar użytkownika
dee-jay
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: dee-jay »

Witam,

Widze ze po zmianie organizacji forum jest duzo mniej watkow.

Polo 6N2 AMF 1.4 TDi
Ostatnio zauwazylem ze czasami (1/50razy) bieg w chodzi do polowy. Po wysprzegleniu wchodzi normalnie. Problem Pojawia sie stosunkowo czesto na 5 i 3 biegu ale rowniez zdarzyl mi sie na 4. Mial ktos doswiadczenie z czym to sie je?

pozdrawiam
Obrazek
p
pablo22071990
Początkujący
Początkujący

Post autor: pablo22071990 »

Ja też zauważyłem coś takiego u siebie, zdarzyło może mi sie to 3 razy, przy wrzucianiu wstecznego, natomiast zastanawia mnie inny problem, mianowicie jedynie na czwartym biegu gdy dodaje gazu drążek przesuwa sie do przodu gdy puszcze spowrotem do tyłui tak wkoło może powiecie mi czym może to byc spowodowane, silnik w moje poli to 1.4 MPI 60KM
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: qwertypol »

[quote=""pablo22071990""]Ja też zauważyłem coś takiego u siebie, zdarzyło może mi sie to 3 razy, przy wrzucianiu wstecznego, natomiast zastanawia mnie inny problem, mianowicie jedynie na czwartym biegu gdy dodaje gazu drążek przesuwa sie do przodu gdy puszcze spowrotem do tyłui tak wkoło może powiecie mi czym może to byc spowodowane, silnik w moje poli to 1.4 MPI 60KM[/quote]

ja mam to samo tylko w 6n 1.4, wsteczny bardzo często wchodzi do połowy i przy puszczaniu sprzęgła skrzynia zajęczy, drążek też mi się rusza przód tył przy puszczaniu/dodawaniu gazu.
Awatar użytkownika
Arishi
Początkujący
Początkujący

Post autor: Arishi »

[quote=""qwertypol""][quote=""pablo22071990""]Ja też zauważyłem coś takiego u siebie, zdarzyło może mi sie to 3 razy, przy wrzucianiu wstecznego, natomiast zastanawia mnie inny problem, mianowicie jedynie na czwartym biegu gdy dodaje gazu drążek przesuwa sie do przodu gdy puszcze spowrotem do tyłui tak wkoło może powiecie mi czym może to byc spowodowane, silnik w moje poli to 1.4 MPI 60KM[/quote]

ja mam to samo tylko w 6n 1.4, wsteczny bardzo często wchodzi do połowy i przy puszczaniu sprzęgła skrzynia zajęczy, drążek też mi się rusza przód tył przy puszczaniu/dodawaniu gazu.[/quote]

U mnie tak samo jak u przedmówcy tyle, że w 1.3 ADX. Mam nadzieję, że to nic poważnego.

Kiedyś w Lagunie ojca skrzynia "pływała" przy operowaniu gazem i była to uszkodzona poduszka skrzyni, taka wskazówka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”