[6N] wyciek oleju z silnika lub skrzyni?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
pawel18hy
Raczkujący
Raczkujący

[6N] wyciek oleju z silnika lub skrzyni?

Post autor: pawel18hy »

hej koledzy mam taki problem mam polowke z 1.4 AEX 60 KM z przebiegiem 235 tys ost wymienialem uszczeniacze na wale glownym od skrzyni biegów uszcelke pod miska 2 razy i dalej cieknie mi olej na polaczeniu silnika ze skrzynia mechanik mowil ze to moze taki delkilek co wchodzi tam uszczelniacz i trzeba rozbierac i skrzynie wyjac i tam zobaczyc
2 razy mi zmienial pod misa uszzcelke silokonowa i nowe sruby a jak wracam z pracy po 30 km jak wjedzam do garazu to kilka prole oleju kapnie widac ze to silnikowy przy dodaniu gazu kilka razy tez tak do 4 tys obro i zaraz sie pojawi olejk co tto moze byc za przyczyna???
Ostatnio zmieniony 06 lis 2011, 0:12 przez pawel18hy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

aby koledze odpowiedzieć potrzebna wróżka ;) , wyciek silnikowego pomiędzy skrzynia a silnikiem ; uszczelnienie wału, cytat;"taki delkilek co wchodzi tam uszczelniacz i trzeba rozbierac i skrzynie wyjac i tam zobaczyc" nie wiem jak w 1,4 ale w AEF jest osłona pomiędzy silnikiem a skrzynia i po jej zdemontowaniu można sprawdzić [ trochę gimnastyki jest] lub na styku tego dekielka z miską i uszczelka , a skoro wymieniał to mechanik to chyba się nie postarał to tylko moja sugestia.
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Post autor: Diego69 »

Może uszczelka wybieraka ? olej sobie cieknie i spływa po skrzyni i skapuje mniej więcej na połączeniu...
p
pawel18hy
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: pawel18hy »

hej bylem u tego mechanika wymienil mi na 2 niby badzej miekki i niby niemiecki z jakim kolnierzem taki jak zakladaja w fabryce tak mi tlumaczyl i mowil ze jest tam taki miesce ze uszczelniacz wyrobil na wale taki rowek i ze jak to nie pomoze to tylko wal do wymiany bo to jak to mowi wojna z wiatrakami jak narazie nie cienie zobaczymy na jak dlugo haha :bow: ale jak wal do wymiany to zaraz cały silnik haha to juz lepiej kupic 2 silnnik co o tym sadzicie???
Awatar użytkownika
vvvrider
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: vvvrider »

Mam podobny problem wycieka mi olej w miejscu uszczelki z wybieraka, przyczyna leży w tym że mam delikatne zarysowanie na wybieraku i w momencie zmiany biegów wydostaje się olej jak można to skutecznie zatamować ma ktoś jakiś pomysł.
Obrazek
Awatar użytkownika
murzyn
Naczelny piwosz klubowy

Post autor: murzyn »

vvvrider
Jeżeli zarysowanie jest niewielkie spróbuj przeszlifować wałek wybieraka drobnym papierem
i założyć mniejszy zimmering jak w tym manualu:
http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=25&t=27978
Jeżeli to nie pomoże to raczej tylko wymiana uszkodzonego wybieraka ale to raczej kosztowna impreza :grin:
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”