Chciałbym się zapytać czy ABS ma jakiś wpływ na skuteczność hamowania?
U mnie w 6n2 nie mam ABS, nie narzekam na hamulce, ale jak wsiadłem do 6n2 ojca (on ma ABS) to jest niebo, a ziemia. Jego hamulce są dużo lepsze od mojego. Nie mam mocno zużytych tarcz i klocków.
no a moze on ma wentylowane a ty nie albo nie wiem on ma tarcze przod tyl i ty przod albo opony tez moze ma lepsze moze wina odpowietrzenia duzo jest czynnikow
ABS ma wpływ na śliskich nawierzchniach, ponieważ zapobiega blokowaniu się kół, co daje możliwość sterowania pojazdem. Na suchej nawierzchni przy hamowaniu bez zrywania przyczepności nie powinieneś odczuć różnicy zakładając, że oba auta są zbliżone stanem technicznym, wagą, oponami itp.
Tak jak napisał kolega nie dopuszczają do blokady kół i umozliwiają sterowność w awaryjnym hamowaniu. Kiedyś spotkałem sie z opinią że hamulce bez abs-u są bardziej skuteczne na suchej nawierzchni tz droga hamowania jest mniejsza . Ale trzeba wziąść pod uwagę opony rozmiar felg szerokość i oczywiście tarcze czynników jest dużo ale różnica nie powinna być kolosalna.
Sprawdź czy przypadkiem u fatra nie ma pakietu większych hamulców czyli 256mm na przodzie i tarcze 232mm z tylu bo różnica w hamowaniu w stosunku do serii jest znacząca