Docieranie silnika po wymianie pierscieni?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
pjotrek
Newbie
Newbie

Docieranie silnika po wymianie pierscieni?

Post autor: pjotrek »

Witam!
Właśnie jestem w trakcie wymiany pierścieni tłokowych. Oprocz wymiany pierscieni, zmieniam rowniez uszczelke glowicy i dotarlem lekko zawory, bo byly nieszczelne. Oczywista jest dla mnie koniecznosc wlania swiezego oleju :grin: ... Zastanawia mnie natomiast jedna rzecz, a mianowicie, czy po wymianie pierścieni musze docierac silnik (panewki i korbowody nie byly ruszane). Jesli tak,to w jaki sposob najlepiej to zrobic. Dzieki za odpowiedz
Awatar użytkownika
Wy3
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Wy3 »

To teraz zalej go jakimś dobrym olejem np Mobil1 5w40 i nie przekraczaj 3000 tyś obrotów/min przez pierwsze 1000Km.
KONI
p
pjotrek
Newbie
Newbie

Przeciez do 3000 rpm nie da sie jezdzic... No ale skoro tak mowisz
Awatar użytkownika
marcintju
Początkujący
Początkujący

Post autor: marcintju »

po prostu pilnuj temperatury i nie katuj silnika, ale z 3tys. obrotów to przesada :)
Nie zdziw się że po wymianie pierścieni zacznie trochę olej brać przez pierwsze 1000km :)
Awatar użytkownika
BALON
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: BALON »

[quote="marcintju"]Nie zdziw się że po wymianie pierścieni zacznie trochę olej brać przez pierwsze 1000km[/quote]
przez ten okres powinny sie dopasoać :oki:
[quote="pjotrek"]Przeciez do 3000 rpm nie da sie jezdzic... No ale skoro tak mowisz[/quote]
z tym 3tyś obr to może troche przesada ale nie ciągnij go zadługo na obr :acute:
Było 86c coupe 1985r <!-- s]
p
pjotrek
Newbie
Newbie

Dzieki wszystkim za rady! Pola dzis zjechala z kanału i ma sie dobrze :-) Wymiana oleju za 1,5 - 2 tys. km
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”