[6n2] wymiana czujnika obrotów wału korbowego.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
maniek85
Newbie
Newbie

[6n2] wymiana czujnika obrotów wału korbowego.

Post autor: maniek85 »

Witam Jestem nowy na forum. Mam mały problem z niedawno kupioną polówką - 1.4 MPI 2000r - silnik AUD. Przez cały czas świeci się kontrolka check. Czasami silnik zaczyna nierówno chodzić do max 3000 obr - wtedy zapala się kontrolka EPC. Po krótkim czasie nierównej pracy, silnik wraca do normalnej pracy. Po podłączeniu do kompa okazało się, że to wina czujnika położenia wału korbowego (tak przynajmniej twierdzi gość, u którego samochód był podłączony). Szukałem informacji na temat wymiany tego czujnika na forum oraz w książce Sam naprawiam ......" jednak nie znalazłem informacji gdzie on się znajduje i czy jest możliwość samemu jego wymiany. Może ktoś z forumowiczów mi pomoże i da jakieś wskazówki odnośnie jego wymiany.
n
noname
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: noname »

Wpisz w szukajce czujnik wału to coś znajdziesz zapewne.
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: wojtasllb »

jest umiejscowiony na łączeniu silnika ze skrzynia biegów od strony ścianki grodziowej, bardzo ciężki dostęp, ja wymieniłem podczas wymiany sprzęgła kiedy skrzynia była zrzucona z auta, inaczej ciężko by było :?
a
adaśko6N2
Newbie
Newbie

Post autor: adaśko6N2 »

Kolego np. w moim autku tj. polo 6N2 2001R 1.4 16V 75KM silnik AUA - czujnik połozenia wału korbowego jest schowany za rozrusznikiem i bez wyciągnięcia rozrusznika się nie obędzie niestety. Rozrusznik jest na 3 śruby i potrzebny jest kanał lub podnośnik żeby załatwić temat czujnika.
w
wbojan
Newbie
Newbie

Post autor: wbojan »

Witam, objawy takie jak w pierwszym poście. Diagnoza: czujnik położenia wału korbowego według vaga.
Polo 6n2 1.4 mpi 60km silnik AUD.

Problem:
http://www.iparts.pl/czesc/czujnik-polo ... e-w-autach

http://allegro.pl/czujnik-obrotow-walu- ... 68482.html

Który jest do mojego samochodu? Czy to są calkowicie inne czujniki? Gdzie znajduje się to w moim aucie. Z góry dziękuje za kazdą pomoc.
Awatar użytkownika
Admirer
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Admirer »

w 6n2 1,4 TDI AMF trzeba wyciągać alternator żeby się do niego dostać? wymieniał go ktoś?
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”