Dzisiaj niezbyt miłego odkrycia dokonałem

Otóż w moim polo 1.4 8v kod silnika AEX w zbiorniczku płynu chłodzącego na wierzchu zebrała się maź, kolor czarny a zapach olejo-benzynowy, kolor płynu z niebieskiego zmienił się na zielony. Do tego zawsze chociażbym katował auto i złapałoby ono temperaturę to po jeździe mam na korku oleju taki maziowaty osad... Oczywiście oleju mam max. poziom - tyle nalałem ale wydaje mi się że nawet ciut więcej mam ale może to dlatego, że już sam wiem co się dzieje

Więc Panowie to uszczelka? (no ja prawie na bank jestem pewien, że tak)
Auto czasami jest bardzo dynamiczne (no ogólnie przy 60 KM nie ma zazwyczaj szału) ale czasami jak się jedzie łapie taką "zwiechę" że pedał w podłogę a ono nadal muli, jak mu samemu przejdzie to ciągnie dalej, zawsze przechodzi mu.
A teraz pytania:
1. Ile kasy muszę szykować w budżecie? (wiem, że będzie nowy płyn, olej z filtrem, uszczelka, planowanie plus robocizna mechanika. Czy o czymś zapomniałem?)
2. Jaką uszczelkę kupić - dobrej jakości szukam na rynku ale nie wysyłajcie mnie do ASO bo nie lubię jak ktoś ze mnie zdziera - wolę zapłacić za naprawdę dobrą część.
3. Czy do planowania muszę szukać jakiegoś dobrego zakładu czy wszędzie mi to zrobią?
4. Mogę jeździć autem zanim je naprawię? Wiem dziwne pytanie ale do naprawy muszę chociaż po uszczelkę pojechać i do majstra się dogadać osobiście...
4. Czy jednak mogę się mylić?