[6n2] Uchodzenie powietrza z prawej strony silnika

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

L
Lukasz1986
Newbie
Newbie

[6n2] Uchodzenie powietrza z prawej strony silnika

Post autor: Lukasz1986 »

Hej,

Mam problem z polówką, od 3 dni zauważyłem dziwny świst powietrza (tak jakby ktoś wykrecil zawór od opony) wydobywający się z prawej strony silnika, w górnej jego części.

Sprawdziłem to co widoczne i nie widzę żadnych uszkodzeń przewodów. Co to może być i czy może to być jakaś poważna usterka.

Auto zachowuje się normalnie, nie ma żadnych błędów.

Silnik 1.4 MPI
Obrazek
L
Lukasz1986
Newbie
Newbie

Hej, pomajsterkowałem wczoraj przy autku i znalazłem źródło uchodzenia powietrza. Jest to gumowy wężyk o długości 15 cm i średnicy 1 cm. Zakleiłem go taśmą izolacyjną i przestał "dmuchać", ale wiem, że jest to tymczasówka. Zrobiłem zdjęcie tej części, czy podpowie ktoś co to jest i czy jest to bardzo poważne?

http://w184.wrzuta.pl/obraz/9Ftt5JptWCC/silnik
Obrazek
m
mickey
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: mickey »

[quote=""Lukasz1986""]Hej, pomajsterkowałem wczoraj przy autku i znalazłem źródło uchodzenia powietrza. Jest to gumowy wężyk o długości 15 cm i średnicy 1 cm. Zakleiłem go taśmą izolacyjną i przestał "dmuchać", ale wiem, że jest to tymczasówka. Zrobiłem zdjęcie tej części, czy podpowie ktoś co to jest i czy jest to bardzo poważne?

http://w184.wrzuta.pl/obraz/9Ftt5JptWCC/silnik[/quote]
dobrze że zabezpieczyłeś ale podjedź i kup nowy przewód to będziesz miał spokój
L
Lipson
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Lipson »

Przewód od zaworu regulacji wolnych obrotów - tyle że to bardziej powinno zasysać powietrze niż dmuchać :P obroty nie skakały jak to miałeś przecięte?
L
Lukasz1986
Newbie
Newbie

Dzięki koledzy za pomoc, znajomy mechanik wymienił mi ten przewód, udało się podpasować coś innego :) na szczęście pasował.

A wiem, że przewody są drogie, bo latałem za nim, ale niestety okazało się, że to nie ten i za głupi kawałek gumowej rurki w ASO musiałem 70 zł zostawić, mam nadzieję, że jak jest nie otwarty to będzie można im zwrócić.

A co do kruchości tych gumek to zgadza się, niedługo będę musiał kolejne przewody wymieniać bo widzę, że powoli się przecierają.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”