VW Polo III 1.9 SDi - pisk przy uruchamianiu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

K
KosaSRS
Newbie
Newbie

Post autor: KosaSRS »

[quote=""wojtasllb""]watpie zeby to były rolki bo przy odpalaniu tylko sie to dzieje z tego co doczytałem, stawiam na rozrusznik, może dlatego że sam mam to samo a teraz sie to nasililo, nie jest to takie cienkie piśniecie jak na filmie powyrzej bardziej coś takiego jak tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=J_TDQWOFIzE

mam już zakupiony bendiks ori boscha i bede w tym tygodniu z tym walczył bo wku**** to strasznie, w zimie nie bylo tego za kazdym razem teraz tez nie ale juz coraz rzadziej odpala bez tego wycia, np jak odpalam go z obciazeniem np z klima zalaczona to czesciej odpala cicho[/quote]

Sory ze tak późno odpisuje, powrót z dalekich "wakacji". To jest dokładnie ten dźwięk co w linku powyżej, nie to wcześniejsze lekkie piśnięcie, w sumie ten filmik i tak nie oddaje tego jakie to jest głośne i irytujące, zupełnie jakby w silniku oleju nie było. W najbliższym czasie umówie sie do mechanika, ktoś wie ile biorą za robocizne? A taki bendiks gdzie mogę kupić samemu? Dla mnie to problem, jak mówiłem nie znam się i nie jestem pewien czy kupie odpowiedni. Dla wersji 6n2 i 6n1 to jest to samo?
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: wojtasllb »

musisz kolego wykręcić rozrusznik i go rozkręcić , ja właśnie mam swój rozebrany i najprawdopodobniej cala przyczyną jest jego tulejowanie, a w szczególności panewka ośki rozrusznika ktora jest wbita w obudowe skrzyni, moja stara byla rozklepana i nie siedziała w swoim gnieździe tylko luźno chodziła po ośce, niepotrzebnie najpierw kupilem bendiks bo moj stary chodzi w identyczny sposob jak nówka. tulejki/panewki najlepiej kup w aso bedziesz mial pewność ze beda pasowały, chyba że chcesz sie troche pobawić w dobieranie to pojedz z rozebranym rozrusznikiem do jakiegoś speca co robi silniki elektryczne przezwaja itp on powinien dobrąc coś. pozdro
K
KosaSRS
Newbie
Newbie

czyli jednak wymiana bendiksu Ci nie pomogła? pod filmikiem pisałeś że już wszystko ok :/ masz pewność że tym razem to ta panewka/tulejka?
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[quote=""KosaSRS""]pod filmikiem pisałeś że już wszystko ok :/ [/quote]
ja pytałem autora filmu co było przyczyną, to że jest ok, to była jego odpowiedz wczytaj sie lepiej :)

ja w poniedziałek Ci powiem czy wymiana bendiksu i tulejek pomogła bo narazie rozrusznik lezy w garazu rozebrany. Ja bendiks kupilem juz jakies 2 miechy temu jak wlasnie zasugerowalem sie odpowiedziami z innych forum i m.in. z tego filmiku że przyczyna wycia jest bendiks, ale gdy sam sie za to zabrałem rozkrecilem rozrusznik i sprawdzalem jego prace to stwierdziłem ze to nie jego wina tylko tulejki której gniazdo jest w skrzyni,gdyż nie siedziała ona sztywno w swoim miejscu tylko krecila sie na ośce rozrusznika była lużna i zdeformowana delikatnie względem nowej.
ja wymieniłem panewki o numerach 2 8 i jedna na trybie w przekładni planetarnej która nie jest wyszczególniona na etce, no i bendiks z tym ze wlasnie nie do konca jestem przekonany do jego winy po tym jak zoabczylem tulejowanie już po rozbiórce, dlatego najlepiej rozbierz obejrzyj i dopiero kupuj cześci.
Obrazek

a tak wygląda to miejsce na ośce które podejrzewam o całe zamiesznie:
Obrazek
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

po umyciu wszystkiego w ropie, przesmarowaniu, złożeniu na nowych tulejach i z nowym bendiksem nie ma zadnego problemu z piskiem :D nawet sama praca rozrusznika jest dużo cichsza :yahoo:
K
KosaSRS
Newbie
Newbie

ok, dzięki za wiadomość. jeszcze tak dla pewności, w Twoim przypadku wymiana bendiksa nie była konieczna? problem tkwił w tulejowaniu rozrusznika?
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

teraz nie jestem w stanie Ci tego na 100% potwierdzić, bo wymieniłem ten bendiks(skoro go wcześniej juz zakupiłem) i tulejki na raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”