[9n] Tylna wycieraczka.....

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
krystianpigan
Raczkujący
Raczkujący

[9n] Tylna wycieraczka.....

Post autor: krystianpigan »

wysiadła komuś?
- zwyczajnie przestała działaś wczoraj.. zastanawiam się na tym czy problem tkwi w silniczku czy to kwestia czegoś innego.... popatrzyłem tak sobie wczoraj,,, aby sie do niej dobrać trzeba "rozbebeszyć" całą tylną klapę...
- spryskiwacz działa...
miał ktoś podobną awarię?
Awatar użytkownika
Jote$
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Jote$ »

moze silniczek się spalil, musisz rozebrać klape i sprawdzić, tak naprawde nie ma z tym duzo roboty.
PozdraVWiam

Japanese Domestic Market
c
caro
Początkujący
Początkujący

Post autor: caro »

Kiedyś jak jeździłem skodą też przestała mi działać z dnia na dzień, okazało się że sworzeń na którym jest zębatka zapiekły się. Trzeba było rozebrać, przeczyścić i zaczęła działać.
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: inginio »

CARO wyprzedzasz moje myśli ;) W swojej 9N też miałem zapieczony sworzeń.Rozebrałem silniczek sworzeń przeczyściłem papierkiem ściernym, przesmarowałem i śmiga dalej a bezpiecznika mi wtedy nawet nie wywaliło.
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
c
caro
Początkujący
Początkujący

Post autor: caro »

To się zgadza sworzeń jest pasowany w łożysku ślizgowym, wystarczy że lekko przyrdzewieje a pasowanie się zmienia co w konsekwencji daje awarię :) zrób tak jak INGINIO pisze czyli zdemontuj, lekko papierkiem ściernym, możesz dać trochę smaru np miedzianego i powinno być ok, chyba że silniczek jest uszkodzony.
k
krystianpigan
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: krystianpigan »

Panowie dzięki za pomoc.. .w wolnej chwili się zabiorę....
r
rodick
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rodick »

panowie mam identyczne objawy - jak rozebrac ta plastikowa obudowe tylnej klapy zeby jej nie polamac? 2 sruby odkrecone -zatrzaski na gorze tez juz odkrylem ale ciagle cos mocno trzyma :agresyw:
b
bewu
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: bewu »

[quote=""rodick""]panowie mam identyczne objawy - jak rozebrac ta plastikowa obudowe tylnej klapy zeby jej nie polamac? 2 sruby odkrecone -zatrzaski na gorze tez juz odkrylem ale ciagle cos mocno trzyma :agresyw:[/quote]
To coś to blaszki. Jak mocno pociągniesz to wyskoczą z otworów w klapie. Ale potrafią pęknąć plastyki w miejscu ich mocowań. Inna metoda to odpowiednie szczypce używane w serwicie. Wsuwasz pod plastyk i wyrywasz same blaszki bez ciągnięcia za obudowe.

[quote=""rodick""]CARO wyprzedzasz moje myśli W swojej 9N też miałem zapieczony sworzeń.Rozebrałem silniczek sworzeń przeczyściłem papierkiem ściernym, przesmarowałem i śmiga dalej a bezpiecznika mi wtedy nawet nie wywaliło. :agresyw:[/quote]
Jeżeli przyblokowało mechanizm to przy włączaniu wycieraczek silnik powinien pukać, próbując zakręcić. Inaczej albo jest spalony albo nie podawane jest napięcie. Sprawdż czy nie masz zbyt mocnego bezpiecznika. Powinien się przepalić, od tego jest. Kiedyś w zimie zapomniałem oderwać tylnią wycieraczkę i przy próbie jej uruchomienia odrazu wywaliło bezpiecznik.
Ostatnio zmieniony 02 cze 2009, 14:25 przez bewu, łącznie zmieniany 1 raz.
r
rodick
Raczkujący
Raczkujący

jasne - bezpieczniki w porzadku.

Bewu - gdzie sa te "blaszki" i moze poradzisz w jaki sposob zabrac sie do sciagania obudowy :agree:
b
bewu
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: bewu »

[quote=""rodick""]jasne - bezpieczniki w porzadku.

Bewu - gdzie sa te "blaszki" i moze poradzisz w jaki sposob zabrac sie do sciagania obudowy :agree:[/quote]
Blaszki (klipsy) są wsunięte w gniazda plastykowej obudowy na całym obwodzie. Ja poprostu wyrwałem. Niestety przy dwóch uszkodziłem mocowanie klipsów. Kropelka i w tym przypadku pomogła.
r
rodick
Raczkujący
Raczkujący

Sprawdż czy nie masz zbyt mocnego bezpiecznika. Powinien się przepalić, od tego jest. Kiedyś w zimie zapomniałem oderwać tylnią wycieraczkę i przy próbie jej uruchomienia odrazu wywaliło bezpiecznik.[/quote]

... u mnie siedzi 20-tka - na przednich wycieraczkach jest 10-ka. Tak powinno byc?

-- Śro Cze 17, 2009 10:11 pm --

All,

dla wszystkich, ktorym nawalila tylna wycieraczka:
http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?p=191724%27

Kolega z forum passata swietnie przedstawil co i jak - a nasza wycieraczka wyglada niemal identycznie. :-)

Mi sie przydalo i wycieraczka znow smiga jak nowa!
m
mareczek87
Newbie
Newbie

Post autor: mareczek87 »

Witam
Mam problem z tylną wycieraczką.
Najpierw problem zaczął się z tym, że przestał lecieć z tyłu płyn. Stało się po tym jak w nocy były mrozy. I pewnie płyn mi zamarzł (miałem letni). Na następny dzień zużyłem letni wlałem zimowy i z przodu normalnie działa, z tylu niestety nie.
Jak można ją sprawdzić - wiem, że trzeba zwrócić uwagę na wężyk ale jak się do niego dostać?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ce1 ... 1be52.html

Druga sprawa. Dziś podczas cofania, uderzyłem tyłem w płot i pękła mi obudowa od wycieraczki.
http://allegro.pl/show_item.php?item=4901394652 taka będzie dobra?
I jak ją wogóle wymienić? Jak zdjąć ten plastik ?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/969 ... de84c.html
Awatar użytkownika
konikks
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: konikks »

w otworach na plastiku klapy (tam gdzie wkładasz rękę zamykając ją) masz dwa wkręty. odkręcasz a potem z wyczuciem szarpiesz obudowę.
m
mareczek87
Newbie
Newbie

Post autor: mareczek87 »

Witam
Kupiłem nową wycieraczkę, na razie nie rozkręcam plastiku bo jest za zimno. Nie wiem czy przy takiej temperaturze nie zaczął by pękać podczas zdejmowania. I odkręciłem śrubę i pozostał mi taki widok. Próbowałem odkręcić wycieraczkę ale nie chce się odkręcić. Tak to mam robić po prostu czy inaczej?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/761 ... 9ed04.html
t
tornado
Początkujący
Początkujący

Post autor: tornado »

Psiknij w40. Najlepiej jak otworzysz wycieraczke tak aby miala niby ten kąt 90 stopni i wtedy troche poruszasz z wyczuciem to zejdzie u siebie 4 razy wymienialem całe ramie :-/ Kupilem raz ramie z wycieraczka za 50 zł z alledrogo 3 dni wytrzymala lekko ręka zachaczylem i pekła otoczka na tym mosieznym kole na innej zas to mosiezne koło pekło na poł
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”