Ostatnio podłączałem odkurzacz do zapalniczki i zrobił mi zwarcie po czym ;
- w zapalniczce nie ma prądu
- światła na suficie nie działają ,albo żarówki się spaliły
- światło podświetlana bagażnika tak samo
- na desce rozdzielczej ...gaśnie wszystko tak jak bym akumulator odłączał i obroty silnika zatrzymują się w pozycji w której były w czasie przekręcenia kluczyka
.dodam że wszystkie kolorowe bezpieczniki sprawdzałem
Nie napisał nic kolega czy sprawdził bezpieczniki.
radio - bezpiecznik nr22
deska rozdzielcza - nr16
Reszty w opisie nie widzę. Generalnie sprawdź wszystkie bezpieczniki. jak to nie pomoże to trzeba szukać dalej w elektryce.
Może być też tak że jak poszło przepięcie to uszkodziło zegary - ale to ekstremalna sytuacja.
Ostatnia wymieniona przez ciebie opcja może wskazywać jeszcze na rozładowanie maksymalne akumulatora.
Akumulator jest nowy i problemów z nim nie ma
z tym zegarem to jest tak że gaśnie godzina i licznik kilometrów ,dopiero jak włożę kluczyk i przekręcę to wszystko raca do normy
bezpieczniki sprawdzałem wszystkie te kolorowe w rządku ale zaraz zobaczę jeszcze raz
w przeciwnym razie nie uśmiecha mi się kopać kable ,a szkoda bo GPS podłączyć nie mogę
96r., a więc jeszcze przed "liftem" skrzynki...
Przede wszystkim należy STARANNIE sprawdzić bezpieczniki, czystość ich styków i styków w skrzynce bezpieczników.
Gdy wymienione urządzenia razem nie działają, winne jest zasilanie i, jeśli nie było ostatnio w garażu głodnych gryzoni, to tylko w skrzynce bezpieczników może tkwić przyczyna.
Z tyłu skrzynki są wtyki, odprowadzające napięcia w kierunku różnych urządzeń: do tyłu, do komory silnika, do kabiny. To już w tym punkcie te zasilania się rozdzielają.
Tak więc, jeśli akumulator jest w porządku (znów: naprawdę w porządku) - to tylko to, co wyżej napisałem.
Tak jak pisał kolega powyżej ale jest jeszcze jedna przyczyna tj. możliwe jest coś takiego jak całkowite przepalenie się skrzynki b.rzadki przypadek ale jak najbardziej możliwy :write:
[quote=""qiuru18""]Akumulator jest nowy i problemów z nim nie ma
z tym zegarem to jest tak że gaśnie godzina i licznik kilometrów ,dopiero jak włożę kluczyk i przekręcę to wszystko raca do normy
bezpieczniki sprawdzałem wszystkie te kolorowe w rządku ale zaraz zobaczę jeszcze raz
w przeciwnym razie nie uśmiecha mi się kopać kable ,a szkoda bo GPS podłączyć nie mogę[/quote]
szukaj gdzieś jest luźny styk +lub- np klemy, połączenie masy karoserii itd ... i po przekręceniu kluczyka pobór prądu wzrasta i styk łapie , niestety trzeba szukać .
Kolego szukaj w bezpiecznikach bo wg.mnie to on w 100% jest winny tylko nie pamietam który to był numer ale gdzieś za połową rzędu bezpieczników...Ja tam miałem w swojej niestety byłej Poli<trochę bardzo kształty zmieniła czyt.po wypadu>ale mniejsza o to... Poprzedni właściciel założył diody w drzwi i podlączył je pod oświetlenie wnetrza i kiedys przez przypadek urwałem kabelek od nich i zrobiło się zwarcie i objawy były identyczne jak u Ciebie!!
Bezpieczniki 16 działa i bez niego deska rozdzielcza nie włącza się w żaden sposób
Widzę muszę kopać i szukać masy przy karoserii ,tylko że to zwarcie stało się na moich oczach i od tego momentu mam problemy ,wiec chyba połączenia są dobre ...czy możliwe jest że mógł się przepalić jakiś kabel ?
ps. czy ewentualnie można podciągnąć prąd z nawiewu do zapalniczki w 1 trybie ? bo nie mogę nic podłączyć ;(
[quote=""qiuru18""](...) tylko że to zwarcie stało się na moich oczach i od tego momentu mam problemy ,wiec chyba połączenia są dobre ...czy możliwe jest że mógł się przepalić jakiś kabel ?
ps. czy ewentualnie można podciągnąć prąd z nawiewu do zapalniczki w 1 trybie ? bo nie mogę nic podłączyć ;([/quote]
Po zwarciu a bez starannego przejrzenia instalacji i znalezienia przyczyny awarii - ja bym nic nie podłączał; grozi to dalszymi zniszczeniami, a może i pożarem. Czy nie lepiej chuchać na zimne (na razie zimne)?
To link do schematu. Zapalniczka zasilona jest z bezpiecznika 28. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c34 ... c24ff.html
Ale może by Kolega rozebrał plastyki przed lewym kolanem kierowcy i posprawdzał, czy nie poluzowała się nakrętka przewodu zasilania na stelażu bezpieczników i przekaźników; dalej, podważając ostrożnie zaczepy, rozebrać puszeczkę przekaźników (jej tylną pokrywkę) - czy coś się tam nie upaliło. Ogólnie - spojrzeć...
Dzięki wielkie polo już naprawione
przepalony był bezpiecznik sb 42 ...masa przy zapalniczce działała bo żaróweczka się świeciła
kabel czerwony z białym paskiem zasilający zapalniczkę jest też również podłączony z radiem (brązowa wtyczka) pod bezpiecznik sb 46
Deska rozdzielcza również wróciła do normy ,masa przy skrzynce bezpieczników zaśniedziała
hehe ,sprawdzałem wcześniej z okiem 10 cm od nich i z latarką ...ale jak przekopałem całe auto i potem jeszcze raz zajrzałem o to jednak ten się przepalił .....
Ale czasami przez nie uwagę można sobie roboty narobić :amen: