[6n] Polo 96 -elektryka

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

q
qiuru18
Newbie
Newbie

[6n] Polo 96 -elektryka

Post autor: qiuru18 »

Ostatnio podłączałem odkurzacz do zapalniczki i zrobił mi zwarcie po czym ;
- w zapalniczce nie ma prądu
- światła na suficie nie działają ,albo żarówki się spaliły
- światło podświetlana bagażnika tak samo
- na desce rozdzielczej ...gaśnie wszystko tak jak bym akumulator odłączał i obroty silnika zatrzymują się w pozycji w której były w czasie przekręcenia kluczyka

.dodam że wszystkie kolorowe bezpieczniki sprawdzałem
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Nie napisał nic kolega czy sprawdził bezpieczniki.
radio - bezpiecznik nr22
deska rozdzielcza - nr16

Reszty w opisie nie widzę. Generalnie sprawdź wszystkie bezpieczniki. jak to nie pomoże to trzeba szukać dalej w elektryce.
Może być też tak że jak poszło przepięcie to uszkodziło zegary - ale to ekstremalna sytuacja.
Ostatnia wymieniona przez ciebie opcja może wskazywać jeszcze na rozładowanie maksymalne akumulatora.
q
qiuru18
Newbie
Newbie

Akumulator jest nowy i problemów z nim nie ma
z tym zegarem to jest tak że gaśnie godzina i licznik kilometrów ,dopiero jak włożę kluczyk i przekręcę to wszystko raca do normy
bezpieczniki sprawdzałem wszystkie te kolorowe w rządku ale zaraz zobaczę jeszcze raz
w przeciwnym razie nie uśmiecha mi się kopać kable ,a szkoda bo GPS podłączyć nie mogę
Z
Zico63c
Początkujący
Początkujący

Post autor: Zico63c »

96r., a więc jeszcze przed "liftem" skrzynki...
Przede wszystkim należy STARANNIE sprawdzić bezpieczniki, czystość ich styków i styków w skrzynce bezpieczników.
Gdy wymienione urządzenia razem nie działają, winne jest zasilanie i, jeśli nie było ostatnio w garażu głodnych gryzoni, to tylko w skrzynce bezpieczników może tkwić przyczyna.
Z tyłu skrzynki są wtyki, odprowadzające napięcia w kierunku różnych urządzeń: do tyłu, do komory silnika, do kabiny. To już w tym punkcie te zasilania się rozdzielają.
Tak więc, jeśli akumulator jest w porządku (znów: naprawdę w porządku) - to tylko to, co wyżej napisałem.
l
ludwik88888
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ludwik88888 »

Tak jak pisał kolega powyżej ale jest jeszcze jedna przyczyna tj. możliwe jest coś takiego jak całkowite przepalenie się skrzynki b.rzadki przypadek ale jak najbardziej możliwy :write:
Ludwik
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

[quote=""qiuru18""]Akumulator jest nowy i problemów z nim nie ma
z tym zegarem to jest tak że gaśnie godzina i licznik kilometrów ,dopiero jak włożę kluczyk i przekręcę to wszystko raca do normy
bezpieczniki sprawdzałem wszystkie te kolorowe w rządku ale zaraz zobaczę jeszcze raz
w przeciwnym razie nie uśmiecha mi się kopać kable ,a szkoda bo GPS podłączyć nie mogę[/quote]
szukaj gdzieś jest luźny styk +lub- np klemy, połączenie masy karoserii itd ... i po przekręceniu kluczyka pobór prądu wzrasta i styk łapie , niestety trzeba szukać .
j
jarekWP16
Newbie
Newbie

Post autor: jarekWP16 »

Kolego szukaj w bezpiecznikach bo wg.mnie to on w 100% jest winny tylko nie pamietam który to był numer ale gdzieś za połową rzędu bezpieczników...Ja tam miałem w swojej niestety byłej Poli<trochę bardzo kształty zmieniła czyt.po wypadu>ale mniejsza o to... Poprzedni właściciel założył diody w drzwi i podlączył je pod oświetlenie wnetrza i kiedys przez przypadek urwałem kabelek od nich i zrobiło się zwarcie i objawy były identyczne jak u Ciebie!!
q
qiuru18
Newbie
Newbie

Bezpieczniki 16 działa i bez niego deska rozdzielcza nie włącza się w żaden sposób
Widzę muszę kopać i szukać masy przy karoserii ,tylko że to zwarcie stało się na moich oczach i od tego momentu mam problemy ,wiec chyba połączenia są dobre ...czy możliwe jest że mógł się przepalić jakiś kabel ?

ps. czy ewentualnie można podciągnąć prąd z nawiewu do zapalniczki w 1 trybie ? bo nie mogę nic podłączyć ;(
Z
Zico63c
Początkujący
Początkujący

[quote=""qiuru18""](...) tylko że to zwarcie stało się na moich oczach i od tego momentu mam problemy ,wiec chyba połączenia są dobre ...czy możliwe jest że mógł się przepalić jakiś kabel ?
ps. czy ewentualnie można podciągnąć prąd z nawiewu do zapalniczki w 1 trybie ? bo nie mogę nic podłączyć ;([/quote]
Po zwarciu a bez starannego przejrzenia instalacji i znalezienia przyczyny awarii - ja bym nic nie podłączał; grozi to dalszymi zniszczeniami, a może i pożarem. Czy nie lepiej chuchać na zimne (na razie zimne)?
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""Zico63c""]Czy nie lepiej chuchać na zimne [/quote]
Nieraz wazniejsze okazuje się podłączenie nawigacji bądź CB.
q
qiuru18
Newbie
Newbie

lipa już z tym licznikiem i światełkami ,chodzi głównie o zapalniczkę ...tak jak kolega wspomniał Gps jest mi niezbędny

Przydał by się jakiś schemat instalacji elektrycznej zapalniczki
dobrze że mam woltomierz to coś z 12v może się znajdzie
Z
Zico63c
Początkujący
Początkujący

To link do schematu. Zapalniczka zasilona jest z bezpiecznika 28.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c34 ... c24ff.html
Ale może by Kolega rozebrał plastyki przed lewym kolanem kierowcy i posprawdzał, czy nie poluzowała się nakrętka przewodu zasilania na stelażu bezpieczników i przekaźników; dalej, podważając ostrożnie zaczepy, rozebrać puszeczkę przekaźników (jej tylną pokrywkę) - czy coś się tam nie upaliło. Ogólnie - spojrzeć...
q
qiuru18
Newbie
Newbie

Dzięki wielkie polo już naprawione
przepalony był bezpiecznik sb 42 ...masa przy zapalniczce działała bo żaróweczka się świeciła
kabel czerwony z białym paskiem zasilający zapalniczkę jest też również podłączony z radiem (brązowa wtyczka) pod bezpiecznik sb 46
Deska rozdzielcza również wróciła do normy ,masa przy skrzynce bezpieczników zaśniedziała
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

No to git. Ale 3 dni dyskusji aby sprawdzić bezpieczniki, hehe.
q
qiuru18
Newbie
Newbie

hehe ,sprawdzałem wcześniej z okiem 10 cm od nich i z latarką ...ale jak przekopałem całe auto i potem jeszcze raz zajrzałem o to jednak ten się przepalił ..... :grin:
Ale czasami przez nie uwagę można sobie roboty narobić :amen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”