[6kv] zmiana profilu opony na większy??

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
elmer
Raczkujący
Raczkujący

[6kv] zmiana profilu opony na większy??

Post autor: elmer »

Witam kolegów forumowiczów .
Mam upatrzony ładny komplet oponek używanych goodyear gt3 , z tym że obecnie mam profil oponki 185/60
a oferowane oponki mają 185/70 .
Chciałbym się dowiedzieć czy ten profil zmieści się u mnie , mam felgę 14 cali .

Szukałem trochę w necie i chodzą różne opinie :
że lepszy komfort jazdy bo opona lepiej amortyzuje,
również pojawi się różnica w prędkości rzeczywistej a tej na liczniku .

a oto link do tej aukcji :http://moto.allegro.pl/goodyear-gt3-185 ... 65975.html

Proszę o opinie
Pozdrawiam
G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Grzela300 »

Będzie obcierało z przodu na zakrętach i to na 100%, za wysoki profil. Auto się buja na takim profilu jak stara łajba. Moim zdaniem nie warto, optymalny jest profil który masz założony, czyli 185/60. W życiu bym nie kupił używanych opon z aledrogo, wolę nawet wziąć na raty i kupić coś z górnej półki.
Awatar użytkownika
elmer
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: elmer »

Poszukuję właśnie jakiejś opcji ze względu na chudy portfel .
Opcje kupna nalewek letnich odradzał mi każdy z kim o tym rozmawiałem , dlatego zdecydowałem się poszukać czegoś na alledrogo.
Kupno używek w dobrym stanie jak te w linku powyżej to mniejsze zło , na nówki z górnej półki niema kasy .
dlatego poszukam 185/60 , żeby nie bujało jak na łajbie :grin:
Awatar użytkownika
gallus
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: gallus »

ja w zeszłym roku dorwałem TOYO Proxes TR-1 5.5mm Komplet 4 opony za 300 zł UŻYWANE NA ALLEDROGO i absolutnie nie zgadzam sie że na alledrogo nie powinno sie kupować opon.
Mam gdzieś trendy i style urodziłem się po to aby sam je tworzyć i wyznaczać.
Perła:http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 56&t=12121
G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Grzela300 »

Ja w tamtym roku kupiłem w Netcar na promocji za 550 zł, nówki GOODYEAR EFFICIENTGRIP i zupełnie inna jazda, Polo momentalnie odżyło. Ile lat mają takie używane opony? Skąd wiesz od kogo kupujesz ? Będzie się dało je spokojnie wyważyć ? Jak długo leżały i gdzie ? Ludzie na tym JAKOŚ jeżdżą i JESZCZE żyją. Pytań jest dużo. Dobre nowe opony z pewnego źródła, to dla mnie podstawa w samochodzie. Ale jeśli różnica w cenie na 4 oponach, rzędu 200-300 PLN jest
dla kogoś tak duża (jedno pełne tankowania) to nie powinien mieć auta, bo jego stan techniczny pewnie woła o pomstę do nieba. To oczywiście moje zdanie
J
JoEve
Newbie
Newbie

Post autor: JoEve »

Hej:)
Mam do ewentualnego wykorzystania nowe opony zimowe 175/65 - moje oryginalne to 185/60 , i zastanawiam się czy warto przekładać?.
Widzę że wyżej odradzano profil 70, czy przy 65 jest tak samo?
Bo jeśli i tutaj mają być takie efekty "morskie" ;) to wolę zostać przy starych.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

Na wysokość to będzie to samo. Efektów "morskich" nie powinno być pod warunkiem, że odpowiednia ilośc "wiatru" będzie w kole :) Tutaj zmienia się też szerokość, a skoro profil to procent szerokości, to i wysokość też :) Możesz śmiało zmieniać :)
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
J
JoEve
Newbie
Newbie

Post autor: JoEve »

Dzięki za podpowiedź. Opony zamieniłam i jestem bardzo zadowolona :)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”