Panocki nie znalazłem nic o podobnej tematyce. Jadąc dajmy na to 10 na godzinę wciskam pulsacyjnie i słyszę "walenie". kiedy zdejmę koło od strony kierowcy tarcza się obkręca. Może to być to? Dodam jeszcze że na dziurach strasznie coś wali i już od kilku miechów nie mogę zlokalizować co...
To, ze tarcza sie obkreca po zdjeciu kola to nic takiego - pewnie nie masz srubki, ktora trzyma tarcze na swoim miejscu (czyt. oprocz tego, ze sie obkreca to mozna ja po prostu zdjac). Jak zakladasz kolo to tarcza jest dociskana przez sruby od feli i to jest jej glowne mocowanie. Co do walenia - rozne moga byc przyczyny. Zalezy jakie to walenie tak naprawde...
No ciężko to zademonstrować w sensie napisać jakie to walenie... Byłem już chyba u wszystkich znanych mi mechaników i każdy rozkłada ręce... najprawdopodobniej nie chce się im dociekać co to może być bo łatwiej jest wymieniać olej...
A to walenie podczas wciskania hamulca? pojawia się dokładnie w tym momencie jak klocki zaciskają się na tarczy... tak jakby coś się przesunęło i waliło o coś....
dumle
Wiesz najlepsze jest to że teraz jestem na gwincie i wali, wcześniej byłem na seryjnym zawiasie i też waliło... wszystko wyszło pod koniec zimy :/
robiłem zbieżność po założeniu kół i gwintu to mnie cofnęli bo były do wymiany tylne tuleje wahacza. Po wymianie jak waliło tak wali dalej a luzów nie ma :/
Sprawdzenie auta na szarpakach to koszt 10-15 zł. Sworzeń TRW kosztuje ok 35 zł i robota może ze 30 zł (jak masz odpowiedni sprzęt to zrobisz sam, bez kanału).
Skasowali mnie 20 zł i powiedzieli że końcówka drążka gdzie w niej dopiero teraz zrobił się luz a napier... od zimy... mega wkurzony jestem... nic kompletnie nic mi nie powiedzieli tylko pieniądze wyrzucone w błoto... dodam tyulko że to najbardziej zachwalana stacja diagnostyczna u mnie w mieście... :/
sprawdzał na bank bo wlazłem też pod auto... Możliwe jeszcze coś takiego że wahacz wali o coś tam za nim? bo przy lewym kole jest 3 centymetry odległości... W sumie byłoby to bez sensu bo waliło jak był wyżej i jak był na standardowym zawiasie...