[6n] 1.9d szarpie przy dodawaniu gazu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
osiniak
Newbie
Newbie

[6n] 1.9d szarpie przy dodawaniu gazu

Post autor: osiniak »

Witam wszystkich mam problem z polo 1.9d. Szarpie przy delikatnym dodaniu gazu. Przy dobrym depnięciu i puszczeniu gazu jest OK .Zauważyłem też ze przy ciepłym silniku potrafi sam wchodzić na wysokie obroty do ok.3000 i za chwile jest znowu na jałowych.Zimny pali super a, gorący muszę piłować z 5 sekund puki zaskoczy
s
slaweks
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: slaweks »

sprawdz kiedy byl wymieniany filtr paliwa a jak niedawno to czeka cie regulacja pompy :D :D
Awatar użytkownika
osiniak
Newbie
Newbie

Nie wiem kiedy był wymieniany filtr paliwa bo jestem szczęśliwym (jeszcze i mam nadzieję że tak zostanie) posiadaczem Polo od 2 dni. Ale dzięki za podpowiedź, zawsze jest od czego zacząć.
Awatar użytkownika
BIERNAŚ
Newbie
Newbie

Post autor: BIERNAŚ »

Mam identyczny problem... :( filtr wyglada na nowy... ile wyniesie regulacja pompy?
Awatar użytkownika
BIERNAŚ
Newbie
Newbie

i czy wogole ktos w polsce podejmuje sie robienmia pompy lucasa?
s
slaweks
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: slaweks »

ja zaplacilem 200zl za regolacje
Awatar użytkownika
BIERNAŚ
Newbie
Newbie

ale objawy te same były ? i teraz smiga ładnie?:D
r
rex23
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rex23 »

mi tez szarpało i regulacje pompy nie pomogła dopiero jak odpiołem zawór ERG to autko chodzi jak nowe wszystkie objawy takie same jak ty miałeś znikneły
Awatar użytkownika
osiniak
Newbie
Newbie

Na szczęście wystarczyła wymiana filterka :grin:
r
rolf
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: rolf »

[quote=""BIERNAŚ""]i czy wogole ktos w polsce podejmuje sie robienmia pompy lucasa?[/quote] :grin: bylem w warsztacie specjalizujacym sie w pompach i jak gosciowi powiedzialem ze nikt niechce robic lukasa to mnie wysmial mowil ze bosch jest duzo gorszy do roboty a cena za regulacje plus pol remont wymiana lozysk i cos tam jeszcze bo to sie powinno robic okolo 500 zl
T
TreX
Newbie
Newbie

Post autor: TreX »

mi się dzieje dokładnie to samo a dzisiaj padł totalnie zapowietrzył się układ i mimo odłączenia filta nie działa - czyżby padła pompa paliwa. I do tego po wielu próbach padł akulumator:/ jutro pruby część druga będę sprawdział pompę paliwa. Jeśli ktoś by mógł coś na ten temat napisać byłbym wdzięczny.

A wracając do tematu to będę próbował odciąć egr i sądzę że będzie git.

a jeśli chodzi o zapalaniu na ciepłym to świece się nie zapalają i dlatego.
jest prosty sposób na to wystarczy cofnąć kluczyk i za drugim razem powinny się zapalić lampka sygnalizującja zajarzenie świec. i powinien normalnie odpalić.
Awatar użytkownika
BIERNAŚ
Newbie
Newbie

[quote=""rex23""]mi tez szarpało i regulacje pompy nie pomogła dopiero jak odpiołem zawór ERG to autko chodzi jak nowe wszystkie objawy takie same jak ty miałeś znikneły[/quote]
a jak odpiąć ERG? i niesie to za sobą jakieś konsekwencje ?
m
mmmarcin
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mmmarcin »

[quote=""BIERNAŚ""]a jak odpiąć ERG? i niesie to za sobą jakieś konsekwencje ?[/quote]
Wiesz gdzie jest egr? Parztąc od przodu taki "grzybek" po prawej stronie silnika. Są pod nim 2 śrubki na imbus - odkręcasz je, wywalasz podkładkę z dziurką i wstawiasz kawałek przewierconej blachy.

Konsekwencje - teoretycznie ekologia idzie się walić. Praktycznie - silnik chodzi spokojniej.
Awatar użytkownika
BIERNAŚ
Newbie
Newbie

wiem gdzie i jak wyglada erg:) mhm :) to super jutro postaram sie to zrobic :) a bedzie mocniej kopcił?

-- Śro Cze 17, 2009 9:24 pm --

wydaje mi się, że samo odpięcie erg mi nic nie da:( odpinam wężyk zaciskam go i nie ma żadnej różnicy w pracy silnika:( a na kompie wyskoczyło mi 8 błędów z czego 6 skasowałem a dwa mi zostają... może ktoś wie co to za elementy ? zresztą chyba żadnej filozofii nie ma bo na pompie tylko dwa elementy są elektronicznie sterowane... wyświetla mi się:
"Full load stop valve n194" to jest jakiś zawór, ale jaki? nie czasem ten w pompie?
i drugi błąd "Load signal potentiometer g157" może ktoś się orientuje co to gdzie to i czy można to kupić?
Awatar użytkownika
Grzechu
Fotomaniak
Kontakt:

Post autor: Grzechu »

osiniak
uzupełnij profil o model polo... sam silnik niewiele mówi...
Obrazek

Ślesin 09 ]I Miejsce[/color]-Naj bodykit 6n2 -> Ibiza look
III Miejsce-Rzut felgą (10 kija długości)[/colo
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”