Muli na 4 przy wyprzedzaniu, stuka przy hamowaniu, głośny

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

v
vigo
Newbie
Newbie

Muli na 4 przy wyprzedzaniu, stuka przy hamowaniu, głośny

Post autor: vigo »

Cześć koledzy,

od jakiegoś czasu mam takie coś, że jak próbuje szybko kogoś wyprzedzić, to mam taki moment zamulenie auta. Najpierw lekko spadają obroty, a później je wyrównuje. Czy ktoś z Was spoatkał się z taka sytuacja w Waszych polo. Mój polo 1998 silnik 1,6 AEE benzyna + LPG.

Drugim moim problemem to ta jak hamuje to słychać stuki, które przenosza sie na kierownicę. Wymieniłem drążki kierownicze. Trochę pomogło, ale jednak nadal są.

Trzecim moim problem jest to, żę auto jest trochę głośne na 80-90 km/H. Być może to jego urok, ale nie wiem czy wszyskie polo tak mają.

Z góry dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

vigo
Stuki mogą być wynikiem padniętych tulejek na wahaczu. A mulenie - zapchany katalizator??
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
v
vigo
Newbie
Newbie

Byłem wczoraj u elektryka i po pomiarach zasugerował wymianę sondy. Działa ale na wysokich obrotach tak ok. 3000. Poniżej raczej stoi. W takim zobaczę jeszcze tuleje. Ale byłem 2 dni temu na zbieżności i zawieszenie w porządku. Ostatnio moja Pola trochę mnie kosztowała i dlatego szczerze mówiąc już mam tego dość. Codziennie jeździ nią żona do pracy oraz córka do żłobka. Ja co najwyżej na zakupy i do mechanika. Co do katalizatora to chyba droga wymiana ale jeśli ma pomóc to muszę to sprawdzić. Dzięki za pomoc.

A jak sprawdzić, czy katalizator jest zapchany? Proszę o pomoc.
v
vigo
Newbie
Newbie

Witam i jeszcze raz dziękuję za rady. Padły mi łożyska i sonda lambda. Potrzebuję teraz przeprowadzić adaptację, czy ktoś może jest z okolic Trzebini i mógłby pomóc laikowi w adaptacji przepustnicy? Zrewanżuję się zimnym browarkiem :)

Z góry dziękuję za porady.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”