[9N3] Wymiana żarówek ??

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

P
Polo_Piotrek
Newbie
Newbie

[9N3] Wymiana żarówek ??

Post autor: Polo_Piotrek »

Witam,
Czy do wymiany żarówek świateł mijania w polo 9n3 rok 2007 należy użyć klucza torx ? Jakie żarówki występują h7?
Dzięki Pozdro
b
brati85
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: brati85 »

Nie trzeba żadnych kluczy. Łapiesz żarówkę i przekręcasz bodajże w lewo, wyciągasz i odłączasz przewód. Montaż identycznie tylko w odwrotnej kolejności. A żarówki to H7.
P
Polo_Piotrek
Newbie
Newbie

Post autor: Polo_Piotrek »

Dzięki temat załatwiony, tak jak napisałeś.
Awatar użytkownika
Pablosky
Początkujący
Początkujący

Post autor: Pablosky »

Torx jest potrzebny przy wymianie prawej żarówki mijania. ( przynajmniej ja tak mam w swoim dieselku 1.9 z 2006) Swobodnego dostępu do niej broni filtr paliwa, który przykrecony jest do blotnika, żeby go odkręcić i mieć lepszy dostęp do żarówki potrzebny jest własnie torx.
Pablosky
obecnie - Seat Ibiza 1.2TSI DSG Sport 105KM 175Nm
dawniej - 9N3 1.9 TDI Sportline \'06 131KM 283Nm
Czerwone jest najszybsze - SEMPER FIDELIS
----------------------------------------------------------------------------------
[colo
r
radziej
Newbie
Newbie

Post autor: radziej »

Podepnę się pod temat, a jak z wymianą żarówki w tylnej lampie? Bo na moje oko bez wyciągania lampy się nie obejdzie?
b
brati85
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: brati85 »

Żeby wymienić żarówkę z tyłu trzeba wyciągnąć lampę z auta. Lampa przykręcona jest za pomocą jednej śrubki. Dostęp do owej śrubki jest możliwy od środka bagażnika. Nie trzeba żadnych kluczy, wystarczy ręka. Żeby wyciągnąć lampę należy ją delikatnie podnosić do góry w trakcie wyciągania tak żeby wyskoczyły dwa zatrzaski. Tylko uważaj żebyś sobie lakieru nie obdarł jak za mocno pociągniesz. Jak już wyciągniesz lampę z auta to trzeba odpiąć tylną część lampy (to jasne do którego wpina się wtyczkę). Są tam bodajże dwa zatrzaski. Operacja raczej mało skomplikowana. Powodzenia
r
radziej
Newbie
Newbie

Post autor: radziej »

czy to taka "imbusowa" plastikowa śrubka? lol...hehe co za montaż :P w mojej calibrze żeby wyciągnąć lampę trzeba 6 śrub odkręcić :D a tu ręką....dzieki dam znać jak mi poszło :)
P
PoloVW
Newbie
Newbie

Post autor: PoloVW »

hej,

mam właśnie problem z wymianą żarówki H7 w Polo 9N. Wiem, że było kilka wątków na ten temat, jednak żaden z nich nie wyczerpuje tematu.
Z wyjęciem i założeniem nowej żarówki nie było problemów i nie było konieczne wykręcanie tych 3 śrub torx aby wyjąć żarówkę, ale problem się pojawił z włożeniem nowej i zablokowaniem jej - nie chce się to jakoś normalnie zatrzasnąć tam jest taka "wypustka" i ona się blokuje ale reszta nie chce wskoczyć proszę o jakieś szczegółowe instrukcję jak to zrobić.
Kręcę w różne strony i nic nie chce się unieruchomić na żarówka.

Być może trzeba jednak wykręcić te 3 śruby torx ale nie wiem czy to w czymś pomoże.

I jeszcze pytanie pomocnicze czy wymieniacie od razu dwie aby strumień światła był tak samo intensywny bo widzę zdecydowaną różnice między tą nową a starą, ale może problem jest taki, że nie jest dobrze zakleszczona ta nowa żarówka i świeci pod jakimś kątem może to jest powodem.
Polo 9N 2004 1.2 (47kw) benzyna
Awatar użytkownika
wojtek6992
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: wojtek6992 »

[quote=""PoloVW""]hej,

mam właśnie problem z wymianą żarówki H7 w Polo 9N. Wiem, że było kilka wątków na ten temat, jednak żaden z nich nie wyczerpuje tematu.
Z wyjęciem i założeniem nowej żarówki nie było problemów i nie było konieczne wykręcanie tych 3 śrub torx aby wyjąć żarówkę, ale problem się pojawił z włożeniem nowej i zablokowaniem jej - nie chce się to jakoś normalnie zatrzasnąć tam jest taka "wypustka" i ona się blokuje ale reszta nie chce wskoczyć proszę o jakieś szczegółowe instrukcję jak to zrobić.
Kręcę w różne strony i nic nie chce się unieruchomić na żarówka.

Być może trzeba jednak wykręcić te 3 śruby torx ale nie wiem czy to w czymś pomoże.

I jeszcze pytanie pomocnicze czy wymieniacie od razu dwie aby strumień światła był tak samo intensywny bo widzę zdecydowaną różnice między tą nową a starą, ale może problem jest taki, że nie jest dobrze zakleszczona ta nowa żarówka i świeci pod jakimś kątem może to jest powodem.[/quote]

jak mam przepaloną jedną to wymieniam jedną. Nie widać aby świeciły pod kątem, świecą tak samo
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

No właśnie trzeba dobrze założyć. Jak się źle założy to świeci za blisko (jakby reflektor był źle ustawiony tzn za nisko). Jak popatrzysz przez klosz lampy to widać czy żarówka jest centralnie w kapturku (porównaj z drugą lampą). Żarówkę blokuje się kręcąc wypustkami (w lewo odblokowujesz).
Lenistwo drogą do postępu
s
szewczi90
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: szewczi90 »

Witam. Zastanawiam sie czy dobra strona montuje zarowke h7. Jak wloze do lampy to te "naciecie" na kolnierzu zarowki ma byc na dole czy na gorze? Bo nie jestem pewien.

Polo 9n3
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

W 9n na górze.
Lenistwo drogą do postępu
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Tomek001 »

W 9n3 też na górze. Ogólnie to wkładasz najpierw to nacięcie (do góry) po czym wciskasz by zaskoczyły zatrzaski.
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
s
szewczi90
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: szewczi90 »

dla pewności czyli tak jak na obrazku?

Obrazek
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Tomek001 »

[quote=""szewczi90""]dla pewności czyli tak jak na obrazku?

Obrazek[/quote]
Tak :)
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”