witam wszystkich.
Mam ogromną prośbę o porade dotyczącą zamiany silnika a dokładnie jego ustawienia.
mam polo 6n1 z 99r. i silniczkiem 1,0
umarł mi silnik ale za dobrą flaszeczke dostałem od znajomego silnik ale 1,4
zamontowałem i w sumie jest wszystko ok, zasuwa jak mało które polo, mało pali i w ogóle jest ok tylko że mam za niskie wolne obroty na poziomie 600-650 obr/min.
i tutaj moje pytanie czy da się jakoś ustawić-podnieść te obroty czy już tak zostaną.
dodam jeszcze że przełożyłem sam silnik bez kompa-modułu czy czegokolwiek innego.wiem że komputer z 1,1 na pewno steruje silnikiem 1,4 inaczej niż powinien ale czy może właśnie ktoś wie jak go oszukać żeby podnieść te obroty do normalnych 900
Masz silnik 1.4 na jednopunktowym wtrysku? Bo tak to rozumiem. Czyli przelozyles tylko blok silnika z 1.4 a sterowanie (wiazka, komputer, kolektor dolotowy) zostawiles z 1.0 czy z 1.1?
Poza tym skad twierdzisz ze obroty 600-650 sa za niskie, sa jak najbardziej prawidlowe. No i jak to sprawdziles ze akurat masz 600-650 obr/min. U mnie wolne na zagrzanym silniku to ok 700 obr/min. Nie wiem skad ludziom sie ubzduralo ze 900 obr to norma? Moze w maluchu choc i tam sie ustawialo je na poziomie 700 obr (latem). Gasnie Ci ze chcesz je tak bardzo podniesc?
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Również posiadam 1.4 8v i u mnie zaraz po starcie mam 900 obr/min a później potrafi zejść do 750 (ale niżej już nie chce) i to dopiero jak się silnik dobrze nagrzeje.
To jest jak najbardziej ok. Nie martw sie o te obroty, sa w 100% prawidlowe. Mialem kiedys Audi 80 2.6 V6 i tam obroty schodzily do 650 a nawet 600 jak stal dluzej zapalony.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
przełożyłem cały silnik na jednopunktowym wtrysku bez wiązki i kompa a reszta została z 1,1 nawet skrzynia też jest z 1,1 co daje mu niesamowitą elastyczność i niezłego kopa.jak mam 600-650 obr. to czuje że buda drży a jak tylko dodam lekko gazu i podniosę obroty na 850-900 to w ogóle nie czuć żeby silnik pracował dodam że wszystkie poduszki pod silnikiem czy skrzynią są dobre. nie powiesz mi chyba kolego marcin86 że komputer z 1,1 będzie tak samo sterował silnikiem 1,4. jeden mechanior podpinał kompa z 1,4 i obroty podniosły się na powiedzmy850-900 na ciepłym silniku więc jakaś różnica jest. a przekładka kompa wiąże sie kosztami a tego chciałbym uniknąć dlatego pytam czy da się jakoś to oszukać
no na obrotomierzu, ale na vagu jest tyle samo i czuć drgania na budzie. nawet ruszanie na pół sprzęgle jest kłopotliwe bo lubi zgasnąć jak nie dodam gazu. stary silnik miał wyższe bo ok. 900 a tutaj 600 to troszkę za mało nie uważasz? jeśli nic się nie da zrobić to ok tak zostanie ale może da się je jakoś podnieść
[quote="marcin86"]Masz silnik 1.4 na jednopunktowym wtrysku? Bo tak to rozumiem. Czyli przelozyles tylko blok silnika z 1.4 a sterowanie (wiazka, komputer, kolektor dolotowy) zostawiles z 1.0 czy z 1.1?
Poza tym skad twierdzisz ze obroty 600-650 sa za niskie, sa jak najbardziej prawidlowe. No i jak to sprawdziles ze akurat masz 600-650 obr/min. U mnie wolne na zagrzanym silniku to ok 700 obr/min. Nie wiem skad ludziom sie ubzduralo ze 900 obr to norma? Moze w maluchu choc i tam sie ustawialo je na poziomie 700 obr (latem). Gasnie Ci ze chcesz je tak bardzo podniesc?[/quote]
Mam pytanie też posiadam 1.0 i myślałem o przekładce całego silnika, ale teraz mnie zaszokowałeś czy wystarczy przełożyć blok i tłoki z 1.4 wraz z mono wtryskiem i będzie hulać? Głowica z 1.0 też będzie pasować? Czy jak bym zakpił blok z 1,4 wielopunkt będzie się różnił?
[quote="kris@@"]witam wszystkich.
Mam ogromną prośbę o porade dotyczącą zamiany silnika a dokładnie jego ustawienia.
mam polo 6n1 z 99r. i silniczkiem 1,0
umarł mi silnik ale za dobrą flaszeczke dostałem od znajomego silnik ale 1,4
zamontowałem i w sumie jest wszystko ok, zasuwa jak mało które polo, mało pali i w ogóle jest ok tylko że mam za niskie wolne obroty na poziomie 600-650 obr/min.
Wykonaj adaptacje, albo zakup 2 komputer z 1.4 , możesz podać jaki masz oznaczenie silnika tego 1.4? Poszukam sobie info na jego temat bo to mono.
i tutaj moje pytanie czy da się jakoś ustawić-podnieść te obroty czy już tak zostaną.
dodam jeszcze że przełożyłem sam silnik bez kompa-modułu czy czegokolwiek innego.wiem że komputer z 1,1 na pewno steruje silnikiem 1,4 inaczej niż powinien ale czy może właśnie ktoś wie jak go oszukać żeby podnieść te obroty do normalnych 900[/quote]