Silnilk :((((((((

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

l
lechus51
Raczkujący
Raczkujący

Silnilk :((((((((

Post autor: lechus51 »

Witam jestem załamany lecz pojawił się we mnie duch :) a więc sytuacja wygląda tak: jechałem do wujka , wyszedłem po godzinie i zapalam i przekręcił raz normalnie a potem zaczął się klekot , i stuki z silnika.Auto dostarczyłem na podwórko i zdjąłem pokrywkę z paska rozrządu i pasek jest prawie łysy ma jeszcze parę pół-zębów.Co mogło się stać ? i co mogę samemu zrobić by nie narażać się na potężne koszty?
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

Sprawdź czy znaki na kołach pasowych sie pokrywają z znakami na obudowie rozrządu. Prawdopodobnie pasek przeskoczył. Jaki masz silnik? Może akurat Ci sie udało i jest bezkolizyjny
l
lechus51
Raczkujący
Raczkujący

znaki się nie zgadzają a silnik to 1,0 (starszy) auto 86c coupe (środek z polo 2)
l
lechus51
Raczkujący
Raczkujący

tzn na górze sie nie pokrywają a na dole nie wiem ;/
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

bo najpierw ustaw na dole i zobacz jak jest na górze - inaczej to oczywiste że się moga nie zgadzać
l
lechus51
Raczkujący
Raczkujący

ale ustawic jak ? o co konkretnie chodzi ?
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

rozumiem że nie miałeś do czynienia z rozrządem, a więc:
na dolnym wale (wał korbowy) masz znak na który się ustawia tenże wał, a następnie ustawia się górny wałek rozrządy też na znak i zakłada pasek, więc jeśli pasują oba znaki to wałek się nie przekręcił i nic się nie stało, a jeśli się nie zgadzają to widzisz o ile się przekręcił i jak duże mogą być konsekwencje

ale aby zobaczyć dolny znak musisz zdjąć obudowę domniemam (nie wiem jak jest w starszych polo, i rozumiem że masz 8v czyli jeden wałek rozrządu)
l
lechus51
Raczkujący
Raczkujący

a dużo z tym roboty by zobaczeć to kolo na dole ? co trzeba zrobic ? i nie mialem jeszcze do czynienia z rozrządem .
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

to już musi Ci powiedzieć ktoś ze starszą polówką, w 6N (przynajmniej moim silniku) to nie jest duży problem zdjąć obudowę rozrządu - pare śrubek
l
lechus51
Raczkujący
Raczkujący

obudowe (pokrywke) zdjałem i na wierchu sa 2 kola na nie rolka przychodzi i one sa na wierzchu.
l
lechus51
Raczkujący
Raczkujący

widze tylko kolo górne i pompe .
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

zdjąłeś górną obudowę, a jest pewnie jeszcze dolna, spójrz czy widzisz sam dół paska i tam będzie ten wałek o którym mowa (ja niestety muszę już spadać więc Ci więcej nie napiszę)
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

Dokładnie musisz ściągnąć dolną osłonę. Koło na znak ustawiasz kręcąc nim bez ściągania paska. Jak dol będzie na znaku to góra też musi być. Jak nie jest to wtedy tylko sie modlić. To co podałes to marne informacje. Silników 1.0 było kilka
l
lechus51
Raczkujący
Raczkujący

Witam dolne kolo ustawilem na ceche a górne jest tak : jak na dole jest ten plasticzek na którego wysokości ma być cecha to cecha jest u góry (po przwciwnej stronie) co mogło sie stac ?
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

tłoki się spotkały z z zaworami i mogło się stać wiele niedobrego niestety... musisz oddać do speca który Ci dokładnie powie jaka wymiana Cię czeka i jak duże koszty a mogą być spore. minimum to wymiana kilku albo wszystkich zaworów, do tego mogą dojść pobite tłoki i przesunięcie panewek lub jeszcze coś gorszego jak pęknięcie bloku, ale chyba olej nie poleciał więc nie jest aż tak tragicznie i wymiana silnika Cię raczej nie czeka, ale może się okazać że swap będzie tańszy niż robienie silnika. Ale tak jak pisałem na samym początku, oddaj do speca i Ci wszystko dokładnie powie jak rozkręci.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”