[9n] Jaka zywotnosc silnika 1.4 TDI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

t
tomi1990
Początkujący
Początkujący

[9n] Jaka zywotnosc silnika 1.4 TDI

Post autor: tomi1990 »

Witam posiadam juz od kokolo 2 lat polo 9n 2003r okular.
Kupilem go jak mial okolo 170+tys km teraz mam nabite 210tysiecy myslicie ze jeszcze dlugo pojezdzi ?
Jak narazie jezdzi bez zarzutow .
Z gory dzieki za odp.
Pozdrawiam
x
xdavvex
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: xdavvex »

oby jezdzil jak najdluzej. wszystko zalezy od tego.. ile mial na prawde przejechane. jak bylo o niego dbane (serwis, katowanie na zimnym silniku, ogolnie czy byl katowany.) nie ma w sumie regulki na to ile silnik bedzie zyl, jaka bedzie jego zywotnosc. diesle maja to do siebie ze zyja dluzej od bezyny.. wystarczy tylko dbac i cieszyc sie autkiem.
Mój kawałek szarej blachy

Gdzie zaczyna się pasja tam kończy się ekonomia.

----------------------------------------------------------------------------------------------
Ślesin 2012
t
tomi1990
Początkujący
Początkujący

oki dzieki za pomoc samochod byl sciagany przebieg mi sie wydaje mial autentyczny 170 tys jak niecalego siedmiolatka gdy go kupilem 2 lata temu.
Samochod nie jest katowany ani nic w tym rodzaju dbam o niego , ale slyszalem ze po iluś tys k padaja pompo wtryski itd czy to prawda czy tez duzo to zalezy od uzytkowania samochodu?
Awatar użytkownika
webak
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: webak »

Gdy dba się o diesla szybciej zgnije ci buda jak silnik skończy żywot
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

dbaj o turbinę i powinno być git :oki:
t
tomi1990
Początkujący
Początkujący

Ok dzieki wielkie chlopaki za pomoc :D
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: MarioGTI »

tomi1990 nie patrz na przebieg jaki byl pewno cofany ja juz widzialem polowki 2-3 letnie i ponad 130 tys przebiegu miały a 1.4 TDI silniki w polowkach widzialem z przebiegami 250 tys tak ze powinien zyc dalej twoj silnik spokojnie
1.4 TDI 80 KM --daje rade szczególnie trasa 3.7 l / 100km

Obrazek
Awatar użytkownika
rege24
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rege24 »

Od bardzo długiego czasu nie byłem na forum, ale ciesze się że mogłem powrócić bez większego problemu. Jeżeli chodzi o żywotność silnika 1.4 Tdi, trzeba dbać o regularną wymianę oleju, energiczna jazda jest w tym aucie istną przyjemnością ale jak poprzednicy wspomnieli trzeba dać mu się troszkę rozgrzać, a to zajmuje trochę czasu hehe. Teraz jeżdżę z przesyłkami z Amazona, Ebay i itp. i muszę przyznać że po mimo wzrostu cen paliw i części zamiennych to jest to autko wymarzone do tego co robię :) Pozdrowionka dla wszystkich i szerokości!
Pan Bóg stworzył VW, bo wiedział co to prawdziwe piękno :D
v
vineto_vip84
Newbie
Newbie

Post autor: vineto_vip84 »

Zgadzam sie również z kolegami na temat rozgrzania silnika, ale mam jedna wątpliwość na temat turbiny. Słyszałem, że jeśli w danej chwili dawałeś mu w pizdę żeby pochwalić sie przed kolegami to ponoć po zatrzymaniu nie można od razu gasić samochodu. Ponoć trzeba dać ochłodzić sie turbinie zostawiając go na chwile na postoju przy uruchomionym silniku. Czy to prawda?
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

vineto_vip84
prawda
t
tomi1990
Początkujący
Początkujący

ok dzieki wielkie za podpowiedzi i udzielona mi odpowiedz :) Inni co przeczytaja napewno tez skorzystaja z wiadomosci ktore uzyskalem.
Pozdrawiam Wszystkich.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”