[6N] akryl a baza

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
talka06
Początkujący
Początkujący

[6N] akryl a baza

Post autor: talka06 »

witam wszystkich może mi ktoś powiedzieć czym sie różni akryl od bazy? i jaka różnica w nakłądanu farby jest?? bo cos słyszałem ze na akryl juz nie trzeba kłaść KLARU prawda to ?? czy ktoś mnie wprowadził w błąd??

za pomoc + lecą :)

pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

Z tego co ja sie orietuje, a lakiernik ze mnie zaden :P to akryl jest lakierem jednowarstwowym. Czyli po nalozeniu nie potrzeba już kłaść na niego klaru. Dzieki temu jest tanszy ale szybciej matowieje pod wplywem słonca [promienie UV].

"Metaliki" sa lakierami dwuwartwowymi w ktorych stosuje sie baze [lakier bazowy] plus klar [lakier bezbarwny]. Niemetaliki tez mogą byc lakierami dwuwartwowymi.

Do bazy w odpowiednim kolorze potrzebny jest klar. Czyli kladziesz najpierw baze, a nastepnie na to klar. Klar czyli lakier bezbarwny jest lakierem akrylowym.

Klar chroni kolor samochodu [baze] przed szkodliwym promieniowanie UV
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

[quote="talka06"]bo cos słyszałem ze na akryl juz nie trzeba kłaść KLARU prawda to ??[/quote]
Prawda. Za to, na pierwszą warstwę akrylu w krótkim odstępie czasu (~30min) kładzie się drugą :)
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
Awatar użytkownika
talka06
Początkujący
Początkujący

dzięki chłopaki plusy poleciały czyli wiem wszystko tylko tego nie byłem pewny

tylko ze 100ml bazy kosztuje 10zł a akrylu 100ml kosztuje 22 zł wiec nie wiem czy tansza inwestycja :)
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

[quote="talka06"]dzięki chłopaki plusy poleciały czyli wiem wszystko tylko tego nie byłem pewny

tylko ze 100ml bazy kosztuje 10zł a akrylu 100ml kosztuje 22 zł wiec nie wiem czy tansza inwestycja :)[/quote]

Tak ale jak napisali koledzy wyżej do bazy musisz jeszcze klar kupić i pewnie wyjdzie ci wtedy podobnie ;-) Poszukaj na alledrogo i u siebie na mieście sa firmy które mieszają lakiery i napełniają nimi puszki jak dobrze znajdziesz to za 30 zł kupisz 400 ml akrylu. Nie wiem co planujesz malować ale 100 ml to nie jest duża ilosć farby - zwłaszcza jak dasz kilka warst.
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
Awatar użytkownika
talka06
Początkujący
Początkujący

to zalezy jeszcze od firmy z jakiej dorobi kolor :D bo z NOWOLA są tancze fabry niz RM
ale nie wszystkie kolory dobierze z NOWOLA ale kupiel juz 150ml alrylu 25ml utwardzacza i 25 ml rozcienczalinika do akrylu :D mam do malowania nadkola tylne i do poprawki maskę nalozyc musze ze 4 warstwy bo nie maluje calego elementu tylko robie pod zapyłkę wiec musze pozniej czyscic papierem 2500 zeby zniwelowac róznice
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”