Odnowa felg stalowych

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
mistrzsieci
Mały interesant
Mały interesant

Odnowa felg stalowych

Post autor: mistrzsieci »

Witam!

Chciałbym odnowić swoje felgi w Polo (oryginalne stalowe felgi VW rozmiar 13 cali jeśli ma to znaczenie :P). Mam kilka pytań:

1. Jaki kolor farby typu hammerite (prosto na rdze) wybrać żeby to ładnie wyglądało?
Mat, półmat czy błysk?

I kolor wybrać jasny czy ciemny srebrny?

I czy myślicie od wewnątrz zrobić na czarno dodatkowo czy zostać przy srebrnym?

2. Nakładać jedną solidną warstwę czy dwie cienkie (będę używał pistoletu lakierniczego)?

3. Malował ktoś felgi z założonymi oponami? Da radę to ładnie zrobić? (oczywiście zabezpieczę rancik i wentyl taśmą malarską i ew. papierem pakowym)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
K
Kon.radek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Kon.radek »

Nie baw się z hammerite i czymkolwiek co "bezpośrednio na rdzę". Szkoda czasu. Felgi daj do piaskowania. Tylko wyniesienie to prawie tyle co komplet nowych prostych..
Awatar użytkownika
Kamillos
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Kamillos »

viewtopic.php?f=25&t=15208 w Manualach problem zostal juz opisany wraz ze zdjeciami. Nie łaska poszukac?
m
mistrzsieci
Mały interesant
Mały interesant

Dziękuję za manual - Kon.radek robiłeś kiedyś coś podobnego że masz tak złe zdanie o farbach prosto na rdzę? Ja ich używałem i są całkiem spoko - trzymają lepiej niż niejedna tania farba :)

A piaskowanie - przy moim studenckim budżecie odpada...

Ja wiem, że najlepiej piaskować, później jeszcze dać podkład reaktywny, podkład akrylowy, bazę dobrą i klar ale wtedy cena nowych felg będzie niższa

Jak to zazwyczaj mówię żadną sztuką jest wydać kupę kasy i mówić zrobiłem to elegancko. Sztuką jest skromnym budżetem, pracowitością, wiedzą i sposobem stworzyć coś ładnego tanim kosztem :)

Wiem przez miłośników swoich autek zostanę spacyfikowany ale... to auto ma swoje latka i ładować w niego kupę kasy to nie to...
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

Jak chcesz tanio, to wyczyść felgi papierem ściernym, zapodkładuj, nałóż bazę i klar. Zamkniesz się w 80-100zł w zależności od tego jak wypasiony lakier chcesz kupić.
Nie baw się w hammerite, bo wyjdzie brzydko i nie nałożysz tego równo. Taki lakier nadaje się do pomalowania kaloryfera, a nie felgi, gdzie jednak widać jak coś jest spartolone. Znajomy malował sobie pędzlem felgi w astrze, to teraz cały jego wydział na Politechnice ma z niego polew :P
m
mistrzsieci
Mały interesant
Mały interesant

Dziękuję za podpowiedź - pewnie się posłucham a pędzelkiem na pewno nie będzie malowane - ma być tanio ale solidnie :)

Więc lecę podkład i bazę a na to klar - jak wyjdzie ładnie to się pochwalę - temat do zamknięcia.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”