[9N3] Mikroprzełącznik od maski silnika

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

sorki, zle sie wyrazilem, to byla przenosnia ze atrapa, w sensie ze cos jest a niezbyt dziala. Jak juz powiedzialem, sprawdzalem miernikiem przejscie i przycisk zamyka i otwiera obwod przy zamykaniu otwieraniu zamka maski, ale ani w ASO ani jana swoim interfejsie nie widze w ogole istnienia tego przelacznika. Jest podlaczony, bo idą kabelki do tej wiekszej wiązki przewodów.

A mozesz powiedziewc, gdzie swieci sie ta kontrolka, w ktorym miejscu?
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: MarioGTI »

ja tej kontrolki nie moge znalesc swiecilem latarka z boku ale lipa moze jej fakt nie ma musze do moich szpecow ASO :) podjechac i zapytac o to :grin: ciekawe co oni powiedza
1.4 TDI 80 KM --daje rade szczególnie trasa 3.7 l / 100km

Obrazek
A
Anonymous

[quote=""MarioGTI""]kontrolki od drzwi i klapy bagaznika mam ,a dzis przygladlem sie dokladnie temu przelacznikowi z przodu maski i przy koncu jest taka malutka blaszka raczej od styku otwarcia lub zamkniecia czyli do czegos ona musi byc raczej atrapa by nie byla tak rozbudowana jutro zobacze na licznik poswiece i zobacze czy jest tam gdzies ta kontrolka jak cos dam znac[/quote]

Napisales, ze masz kontrolki, a teraz mowisz ze ich nie widzisz wiec jak to jest?
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

przeczytaj dokladnie to co napisalem jeszcze raz nic nie wspominam o kontrolce maski silnika ze ja mam tylko ze jak ja znajde to dam znac :grin:a reszte kontrolek drzwi i klapy bagaznika to mam !

Obrazek
A
Anonymous

ale ja w poprzednich postach nie mowilem nic o kontrolce maski, bo takiej nie bylo nigdy i nie bedzie, w zadnej instrukcji VW nie ma jej i ja o kontrolke maski nie pytałem. Napisales posta przede mną:
"kontrolki od drzwi i klapy bagaznika mam "
, no wiec ja sie pytalem gdzie świeci Ci sie kontrolka otwartych drzwi, bo chcialbym podejrzec , czy w ogole ją mam.

Podsumowujac, raz na zawsze, kontrolki otwartej maski nie ma, co najwyzej moze otwarta maska byc sygnalizowana zaswiecniem sie kontrolki otwartych drzwi w Polo do wersji 4FL, jak jest w Polo 5 nie wiem, ale 5 ma inny licznik zupelnie i masgistrale ma w pelni CAN z tego co sie orientuje.
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

myslalem ze chodiz ci o maske silnika :grin: spoko zrobie ci fotke wszystkich kontrolek u mnie i wrzuce linka..
teraz fotke zrobilem i wrzucam linka tak to u mnie wyglada http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/400 ... 517b2.html

Obrazek
A
Anonymous

Ok, dzieki, czyli w tej linii co bagaznika kontrlolka. Swoja droga myslalem ze polo z komputerem mialo na srodku wyswtilanie a widze ze u Ciebie jest pod obrotosciomierzem LCD. Ja tam mam zegar, bo nie mam kompa pokladowego.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

[quote=""cruz""]Ok, dzieki, czyli w tej linii co bagaznika kontrlolka. Swoja droga myslalem ze polo z komputerem mialo na srodku wyswtilanie a widze ze u Ciebie jest pod obrotosciomierzem LCD. Ja tam mam zegar, bo nie mam kompa pokladowego.[/quote]

Mnie też to teraz zaskoczyło. :P Byłem pewien, że jest wyświetlacz podobnie jak np. w Passacie... Ale lepsze to niż całkowity brak.
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

no to teraz juz wiecie co i jak :grin: doszlismy do tego o co nam chodzilo ale nadal nie wyjasniona maska ten przelacznik :mrgreen: ciekawe jak to wyglada u tego co to ma i dziala mu

Obrazek
Awatar użytkownika
yooshky
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: yooshky »

U mnie też jest ten przełącznik przy zamku maski, nie wiem czy jest kontrolka bo się nie zaświeca (a nie mam latarki :) ).
Nie sygnalizuje otwartych drzwi, niezapiętych pasów.
Sygnalizuje fakt otwarcia tylnej klapy i niezablokowanego oparcia tylnej kanapy.
Nie wiem czy działa sygnalizacja pustego zbiornika spryskiwaczy bo zbiornik jest ciągle pełny :) a zbiorniczka w całości nie da się zobaczyć spod maski.
Auto na rynek polski (?), przynajmniej zakupione w salonie w Zabrzu. Auto jest serwisowane i przeglądane na bieżąco w ASO (+ gwarancja mobilności) więc nie sądzę by ktoś gdzieś cokolwiek dłubał. Jestem jego drugim właścicielem i też jeszcze nic nie dłubałem ;)
Obrazek
A
Anonymous

kontrolki od maski nie ma i nie było w Polo 4 ani 4FL. Tutaj juz nie dywagujmy. Pytanie tylko, czy komukolwiek po podlaczeniu interfejsu do auta pokazuje ze jest dostepny ten wylacznik? Czy ktoś zauwazyl jakas przydatnosc do tego, np wylaczenie wycieraczek?

Mi mowili w ASO, ze z tymi wycieraczkami ze sie wylaczaja, to chyba od Golfa 5 dopiero takie cos wprowadzili. Kolega powyzej pisał , ze nie swieci mu sie kontrolka otwartych drzwi , gdy ma niedomknieta maske. Rowniez winnym watku pisalem kiedys o tym, ze w instrukcji do Polo 4 po liftingu nie ma juz wzmianki o gasnieciu zoltej kontrolki oleju, ze sie podniesie maske i zaswieci sie. Bynajmniej nie w instrukcji, ktora ja mialem. Warto dodac tutaj fakt, ze wiekszosc polo nie ma czujnika poziomu oleju, w misce jest zaslepka, podobnie w golfach 5. Nie kazdy miał, bo tylko chyba w dieslach albo mocniejszych silnikach wsadzali, choc i tak nie wiem czy we wszystkich. Informacja z ASO, bo ojciec kiedy sie mechanika pytał, coto za zaslepka w misce. Za to standardowo jest kontrolka cisnienia oleju.

Zatem, jak ktos bedzie mial znajomego mechanika, albo jakis mechanik bedzie w temacie w ASO obeznany, to podpytajcie. U mnie nic nie potrafili powiedziec na ten temat.
Awatar użytkownika
yooshky
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: yooshky »

[quote=""cruz""]Zatem, jak ktos bedzie mial znajomego mechanika, albo jakis mechanik bedzie w temacie w ASO obeznany, to podpytajcie. U mnie nic nie potrafili powiedziec na ten temat.[/quote]
W poniedziałek mam przegląd i wymianę oleju/filtrów itp. w ASO to podpytam.
Dziś powinien do mnie dojechać interface K+CAN to postaram się sprawdzić, tylko gdzie tego włącznika szukać?
Obrazek
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

yooshky jak sciagniesz kolo i pare wkretow odkrecisz od nadkola to widac zbiorniczek spryskiwacza sam sprawdzalem nie mam kontrolki braku wody w zbiorniczku

Obrazek
A
Anonymous

k+can nie wiem czy dasz rade to sprawdzic, ogolnie wlcza sie kontrolke w Instruments, ale jaknie bylo fabrycnie to nie masz co szukac.
W
Wacholek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Wacholek »

Sądząc po schemacie elektrycznym to ten zestyk do maski łączy się z komputerem instalacji elektrycznej i wykorzystywany jest do autoalarmu. Ogólnie niby autoalarm jest obsługiwany przez moduł komfortu ale sygnał o otwarciu któregokolwiek elementu nadwozia idzie z modułu nadwozia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”