[quote="airnox"]Ciekawe rozwiązanie... Jednak jaki to ma wpływ na silnik? Generalnie można to w jakimś stopniu porównać do zasilania silnika LPG - też zmniejsza się zużycie tak jakby (cenowe, bo cenowe...) ale wypalają się gniazda zaworowe, nie ma mocy... Zmniejszenie ilości paliwa do spalenia może spowodować palenie się mieszanki zamiast odpowiednio szybkiego (ale też nie za szybkiego) spalania. Wrzuciłem temat na szybko w google i nie bardzo widać cokolwiek w wynikach. Poszukam więcej bo temat zaiste ciekawy. Może jakieś materiały? Czyżby sucha para była trzecim składnikiem mieszanki, obok benzyny/ON i powietrza? Bardziej bym widział zasilenie silnika używając suchej pary zamiast powietrza. Co to da? A da dużo (tak mi się wydaje):
wyższa temp. powietrza -> szybsze parowanie benzyny -> bardziej wybuchowa -> lepsze napełnienie cylindra -> mniejsze zużycie
Zastanawiam się tylko, czy para wodna w powietrzu nie pełni roli czynnika chłodzącego... Ale temat bardzo ciekawy. Ciekawe czy da się w dwusuwie zastosować, to bym wykonał eksperymentalną instalację w komarku...
Pozdrowienia
airnox[/quote]
Witam. Materiałów brak, cały pomysł podsunął mi znajomy, który wykonał taką instalacje w swoim fiaciku. Dopiero wtedy zacząłem szukać tematów w necie. Takie instalacje stosowano już przed wojną. Czy sucha para jest trzecim składnikiem mieszanki? Myślę, że tak. Ja zamontowałem wtrysk suchej pary, omijając filtr powietrza, efekt jest taki, że auto mniej pali i ciszej chodzi, najbardziej słychać alternator :-D Najlepiej stosować deszczówkę lub destylowaną, kranówka ma za dużo kamienia i po czasie zapycha przewody. Pozdrawiam