Zamiana pompy wtryskowej LUCAS na BOSH

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

Zamiana pompy wtryskowej LUCAS na BOSH

Post autor: cage009 »

Panowie pytanie mam takie jak w temacie. Moja pompa LUCAS już 2x była regenerowana z powodu nieszczelności. I słyszałem od pompiarza że ten nieszczęsny LUCAS tak ma. Teraz przy wysokiej cenie ON mam zamiar tankować BIO100 (80gr. taniej na litrze niż ON) - ale pompiarze mnie przestrzegał że przy LUCAS'ie to mi odrazu uszczelki zeżre.

"Cechą układów wtryskowych Lucas jest to, że wałek w pompie jest oparty na panewkach, a w pompie Boscha jest oparty na łożyskach. Pompy Lucasa bardzo źle znoszą oddziaływanie olejów roślinnych jako paliwa. Każde zatankowanie oleju jadalnego do silnika z układem Lucasa może zakończyć życie pompy." źródło WIKIPEDIA

Zastanawiam się zatem nad wymianą tej pompy na BOSH'a. I tu pytanie, czy warto, czy się opłaca i czy jest to możliwe. Dzięki za wszelkie sugestie.

ps. słyszałem też że na pompie BOSH'a autko troszkę mniej spala ze względu na sposób podawania paliwa właśnie przez tą pompę.
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: ghul177 »

jezdze na bio tak jak inni koledzy nawet ostatnio sie udało dostać przepału troche i polo dalej smiga czasem wleje troche czystego on i nienarzekam polo smiga az miło (odpukać) lej bio a jak pompa siądzie(co wątpie pomyślisz o boscha) ja mam lucasa
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

jak olej roślinny rozpuszcza uszczelki które mają wytrzymać ropę nie możliwe chyba że są mejdin czajna
l
ludwik88888
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ludwik88888 »

Ja też szukam rozwiązania ze zmianą pompy z LUCAS na BOSH ale mechanicy twierdzą że jest to kosztowny interes a w wykonaniu graniczy z cudem.
Ludwik
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”