przepustnica ciagle sie brudzi

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

K
KoKo

Post autor: KoKo »

miałem taki sam problem z przepustnica i wyczyściłem porządnie odmę całą obudowę filtra w obudowie byłą dziura od spodu nie wiem czy to oryginalnie było ale załatałem ją i problem zniknął
p
polonista
Zamawiający, nie kupujący

Post autor: polonista »

Według mnie przy eksploatacji pojazdu na tak krótkich trasach odma będzie się przytykać.
Trzeba czyścić regularnie, łącznie z króćcem na filtrze powietrza (osad też mógł tam podejść).
Olej zmieniałbym 2x częściej, powiedzmy po tych 7500 nie 15000 jak normalnie - po pewnym czasie możnaby ocenić czy to przyniosło poprawę.
b
bastek205
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: bastek205 »

drogi polonisto
olej wymieniam co 10 000 a na swiezym oleju dzieje sie ciagle to samo, pomimo krotkich tras nie wierze ze czysczenie przepust co drugi miesiac jest normalne
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

[quote=""bastek205""]olej wymieniam co 10 000 a na swiezym oleju dzieje sie ciagle to samo, pomimo krotkich tras nie wierze ze czyszczenie przepust co drugi miesiąc jest normalne[/quote]
Nie jest normalne jak również nie jest normalne zapychanie odmy. Również robię krótkie trasy - czasami nawet 10km dziennie i odmę ostatnio czyściłem po zakupie auta 3 lata temu. Zbyt szybkie zużycie oleju też nie jest normalne i może oznacza, że lejecie zły olej. Oboje macie LPG i to mnie zastanawia. Pewnie prawda jest gdzieś pośrodku.
Jak już pisaliśmy na forum można odmę nieelegancko puścić pod auto lub elegancko zamontować zbiorniczek odmy. Jeżeli to odma zasyfia Ci przepustnicę to chociaż tego problemu się pozbędziesz.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
b
bastek205
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: bastek205 »

za 3 000 wroce do mojego poprzedniego oleju shella. jesli to pomoze to naprawde bede zdziwiony...
Awatar użytkownika
murzyn
Naczelny piwosz klubowy

Post autor: murzyn »

[quote=""Artpolo""] Oboje macie LPG i to mnie zastanawia. [/quote]

Może tu jest powód (gaz marnej jakości) :arrow: zmień stację
Marka oleju raczej nie ma tu nic do rzeczy (sam używam mobila 10w40)
Nieszczelna obudowa filtra powietrza(pęknięta) albo guma na samej przepustnicy ta pod obudową :niewiem:
Bo którędyś ten syf na przepustnicę musi się dostawać jeżeli dostaje się z powietrzem.
Ja robię małe przebiegi,rocznie ok.15 tysi a w ciągu 5 lat przepustnicę i odmę czyściłem 1 raz(tylko ja nie mam gazu)
p
polonista
Zamawiający, nie kupujący

Post autor: polonista »

Uściślając - to bastek205 ma problem z brudzeniem przepustnicy.

U mnie nie ma takiego problemu, auto nie bierze oleju, wymiana co 15000, przebiegi na dłuższych trasach (codziennie ponad 100km, czasami po 400-500km).

Być może są przedmuchy ze skrzyni i podciąga olej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”