[6N] Wymiana kostki w stacyjce

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

Archeo nie ma bata - musi wyjść. Podkręcasz śrubę ściągacza, bijesz w nią młotem (z umiarem oczywiście) i tak do momentu aż wyjdzie.
zanik pokazał metodę, którą udało się to zrobić. Ściągacz ledwie chwytał za te podtoczenie na tulejce ale po założeniu "francuza" i dopiero na niego ściągacza dało radę.
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

Zamiast francuza można zastosować łańcuchowy klucz do filtra oleju
Awatar użytkownika
murzyn
Naczelny piwosz klubowy

Post autor: murzyn »

[quote=""Michał88""]
Zamiast francuza można zastosować łańcuchowy klucz do filtra oleju[/quote]
Albo ścisk stolarski :grin:
Ściągacz+młotek musi dać radę :bb:
A
Archeo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Archeo »

Już tak próbowałem( jak @zanik ścisnąłem kluczem francuskim ściągacz ), ale nie pomogło. Wróciłem dziś odpocząć, jutro drugi dzień walki, pożyczę inny ściągacz... no bez jaj jakoś to musi zejść.
Obrazek
z
zanik
Newbie
Newbie

Post autor: zanik »

Musisz podejść do sprawy na spokojnie. Ja też na początku myślałem, że sie nie da a poszło gładko jak po maśle. Pamiętaj aby mocno ścisnąć szczypcami zaciskowymi przy rancie na tulejce. Szczypce złap ściągaczem, Ściągacz zepnij francuzem bo w przeciwnym razie będzie uciekał i zeskakiwał na boki. W kolumnę kierowniczą wsadź śrubę na imbus aby nie uszkodzić jej. (patrz zdjęcie). W przeciwnym razie może dojść do rozepchnięcia gwintu od nakrętki kierownicy. Takim zestawem gwarantuję , że tulejka zejdzie gładko i przyjemnie.
Obrazek
Awatar użytkownika
chalabala
Stefan

Post autor: chalabala »

Można w Praktikerze za niwielkie pieniądze kupić "prawie" dedykowane narzędzie (do łożysk) - ok 30-40pln.
Warszawa 2005 | Muszynka 2005/2006 | I Bronisławów 2006| Muszynka 2006/2007 | II Ślesin 2007 | Kłodzko 2007/2008 | III Więcbork 2008 | V Kozienice 2010
K
Keitaro
Newbie
Newbie

Post autor: Keitaro »

[quote=""Dziadek13""]@chalabala
Prosze tak po koleji.
1.
Tu stacyjka prosta do zdjęcia
Obrazek
[quote=""lanusi90""]Nie trzeba ściągać tego wieloklina :) wystarczy odkręcić śrubę imbusową co trzyma mocowanie stacyjki (1 śruba, patrz od dołu) i mocno pociągnąć za całą stacyjkę :) wyjdzie razem z takim trzpieniem, łączącym układ kierowniczy z kierownicą (nie wiem jak dokładnie to się nazywa). Myślę że napisałem dość jasno :)[/quote]
[/quote]

Mam dokładnie taką stacyjkę - ale za cholere nie mogę jej wyjąć. Wychodzi z trzpieniem około 5cm i dalej ani rusz. Co robię nie tak? Siłę wkładam w to ogromną zapierając się nogami o podłogę i plecami o siedzenie.

Sorki za odkop.
g
g_b
Newbie
Newbie

Post autor: g_b »

[quote=""conan""]najprościej kolege to robi się to na "hama" tzn skoro już to do tego momentu rozebrałeś to wyciagnij jeszcze kostki z stacyjki i przełącznika wycieraczek tak zeby mieć tam luz a następnie na siłe wyciąg kostke, trzeba ją wyłamać, zostanie wtedy tylko ten cypel co jest do przykrecania kostki, go tez trzeba wydłubać, śrubką sie nie przejmuj może zostać. W nowej kostce wystarczy wyłamać ten cypel z dzirką na śrubke i włożyć kostkę a następnie wtyczke, wtyczka trzyma sie zaczepem o obudowę metalową stacyjki trzymając jednocześnie kostke, niewiem po cholere to jeszcze przykręcali. Dzięki tej metodzie nie trzeba przy kolejnej wymianie rozbierać tyle rzeczy, wystarczy sciągnąć dolny plastik obudowy i juz masz wtyczke do wyciagnięcia, ja ten myk stosuje i jest dobrze. Niema sensu tego wrzystkiego rozbierać. :grin:[/quote]

ja popieram strategie kolegi. ostatnio wyminienialem kostke u siebie, i przyznam ze ten sposob jest super. szybki, prosty, kostka i tak jest zaczepiona o spacyjke, przychodzi obudowa z tylu i ta srubka jest kompletnie nie potrzebna. po co sie tyle bawic, tyle sciagania i meki... kupilem kostke oryginalna, bo jak czytam ze zamienniki padaja to nie chce mi sie grzebac zaraz od nowa... a kurcze kostka to padla bez odtrzezenie, padala i juz sie nie odezwala w najmniej spodziewanym i odpowiednim momencie. podziekowania dla kolegi Conan za super pomysl;)
Awatar użytkownika
Mentos
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Mentos »

Cały dzień dzisiaj walczyłem z tą kostką i nic. Bez ściągacza nie mogę wyjąć stacyjki, a wydłubanie samej kostki się nie powiodło.
Zostało w środku sporo tej białej części i nie mam jak tego wydłubać. Wymontowałem nawet licznik żeby mieć lepszy dostęp i nic.
Ma ktoś jakiś pomysł, żeby mi podpowiedzieć?
Stacyjkę mam taką:
http://imageshack.com/f/3115042009608g
Pozdrawiam:
Mentos
Obrazek
Awatar użytkownika
camel19
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: camel19 »

[quote=""Mentos""]Cały dzień dzisiaj walczyłem z tą kostką i nic. Bez ściągacza nie mogę wyjąć stacyjki, a wydłubanie samej kostki się nie powiodło.
Zostało w środku sporo tej białej części i nie mam jak tego wydłubać. Wymontowałem nawet licznik żeby mieć lepszy dostęp i nic.
Ma ktoś jakiś pomysł, żeby mi podpowiedzieć?
Stacyjkę mam taką:
http://imageshack.com/f/3115042009608g[/quote]

Ja kiedyś odkręcałem ten łącznik od krzyżaka przy pedałach na dole i wyciągałem cały ten środek razem ze stacyjką. Wtedy miałem lepszy dostęp do kostki i nawet udało mi się odkręcić tą małą śrubkę która trzyma kostkę, potem już jej nie wkręcałem bo i tak nie ma to sensu. Nawet zrobiłem wtedy fotkę jak to wyglądało:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”