Nie chodzi na benzynie, na gazie ok.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Nie chodzi na benzynie, na gazie ok.

Post autor: Diego69 »

Mam problem z moim polo. Mianowicie nie chce jeździć na benzynie. Problem nastąpił nagle, skończył mi się gaz, więc przełączyłem na benzyne, pojechałęm zatankować LPG, wszystko chodziło jak należy, zatankowałem sobie LPG i później pojechałem zatankować trochę benzynki na rozruch, wlałem do baku 10l. Wracając przełączyłem z ciekawości na benzynę i tu problem, zgasł. Na benzynie nie chce odpalić, na gazie pali i jeździ bez problemu. 30 minut wcześniej jeździł normalnie, miał normalnego kopa, nie zamulał na benzynie. Co mogło się zepsuć tak na szybko ? Pompkę słychać, bezpieczniki całe, pompka nie przytarta (zawsze mam conajmniej 1/4 baku). Silnik 1.3 ADX. Jak przekręcę kluczyk 2 razy na zapłon tak żeby pompka napompowała to słychać że łapie ale słabizna. Co to może być ?
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Bartosz85 »

Kiepska benzyna albo zapchany filtr paliwa. Sprwadz czy benzyna dochodzi do silnika.
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Dochodzi dochodzi bo jak przekręce kluczyk na zapłon ze 2 razy zanim zapale to łapie na chwilkę silnik. Jadę się zaraz podłącze pod VAGa.
M
Magik23
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Magik23 »

Kiepska benzyna albo zapchany filtr paliwa. Sprwadz czy benzyna dochodzi do silnika.
Od tego należałoby zacząć. Zrób tak jak napisał kolega Bartosz85.
Ściągnij wężyk zasilający przy listwie wtryskowej i sprawdź ile dochodzi paliwa z pompy.
Masz dokładny opis jak to zrobić w zielonej książce "Sam naprawiam...". Jest tam dokładnie opisane na wykresie: ile paliwa, w jakim czasie i przy jakim napięciu powinno popłynąć.
Jak nie masz książki to zerknij na forum, pewno gdzieś jest taki sam opis.
jeżeli wszystko będzie się zgadzać to może być uszkodzony regulator ciśnienia paliwa. VAG Ci nie pokaże ciśnienia. Może też być wina sterownika gazu lub ECU.
Wtryskiwacze bym wykluczył, bo stało się to nagle.
Jak widzisz przyczyn może być wiele, ale od czegoś trzeba zacząć, a najlepiej od pompy.
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Jutro wskakuje nowa pompa plus filtr benzyny także jeżeli to nie będzie to, to będę szukać dalej, ale wydaje mi sie ze to pompa bo chodzi dziwnie, skrzeczy i trzeszczy przy pompowaniu.
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

to czekamy na efekty. :oki:
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Wymieniona pompa, filtr paliwa i wszystko cacy :good: . Śmiga jak należy. Mechanik wsadził po taniości pompe z 6n2, inaczej pływak jest ustawiony i przekłamuje o dobre 5l, bo chyba nie możliwe żeby przez pół godziny 5 litrów benzyny wyparowało... :niewiem:
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

:good:
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”