akumulator

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Ciapek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Ciapek »

musze jednak kupic nowy aku.
Teraz mialem Bosch Silver 6L 60 Ah.
Wiem, że zalecane są 45Ah do tego silnika, ale mam chęć na 52 Ah.
Warto i jest sens?
pozdr
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""Ciapek""]Wiem, że zalecane są 45Ah do tego silnika, ale mam chęć na 52 Ah.
Warto i jest sens?[/quote]
Wszystko zależy od tego jakie jest zapotrzebowanie na prąd w aucie. jakie masz wyposażenie, ile jeździsz. Z wpisów na forum są różne szkoły: jedni mówią że jak za duży aku to nie będzie doładowany, albo wręcz przeciwnie.
Trzeba poczkać na kolejne wpisy :)
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

Ciapek różnica w prądzie ładowanie tych aku 45Ah i 52Ah to tylko 0,7 A i nie powinno być większych kłopotów z niedoładowaniem jeśli w polinie nie masz pożeraczy prądu np wzmacniacz ,mocne nagłośnienie itp. jeśli chodzi o dobór aku to kwestia kasy oraz marki, im większy prąd rozruchowy tym lepiej przy tej samej pojemności aku
Awatar użytkownika
Ciapek
Mały interesant
Mały interesant

mam centralny zamek, głośniki bez zadnego suba to z takich wyjasnien co do wymagan. Wiec to w sumie standard.
Skoro raczej nic nie zaszkodzi to kupie 52 Ah Bosch Silver. Tego miałem 60 Ah i działał więcej niż 5 lat, a ile wiecej nie wiem, byl podczas zakupu.
Ten ładowałem całą dobe i nie przyjal wiele wiecej pradu niz juz mial. Sprawdze go jeszcze, ale raczej trzeba bedzie zakupic nowy.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""Ciapek""] 52 Ah Bosch Silver[/quote]
Powiem tylko - kupuj Boscha z pewnego źródła. Bardzo często te akumulatory się podrabia.
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Post autor: Diego69 »

[quote=""Ciapek""]mam centralny zamek, głośniki bez zadnego suba to z takich wyjasnien co do wymagan. Wiec to w sumie standard.
Skoro raczej nic nie zaszkodzi to kupie 52 Ah Bosch Silver. Tego miałem 60 Ah i działał więcej niż 5 lat, a ile wiecej nie wiem, byl podczas zakupu.
Ten ładowałem całą dobe i nie przyjal wiele wiecej pradu niz juz mial. Sprawdze go jeszcze, ale raczej trzeba bedzie zakupic nowy.[/quote]

A Bosch Silver jest obsługowy czy bezobsługowy ?
Sprawdzałeś poziom elektrolitu ?
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

Silwery to chyba Varta i są bezobsługowe
Awatar użytkownika
Ciapek
Mały interesant
Mały interesant

bezobsługowy, z netu nie bede bral wiec zostanie mi renomowany sklep w Toruniu.
Awatar użytkownika
Ciapek
Mały interesant
Mały interesant

dziś pytałem w Arpolu (regionaly Intercars), 290 zł z fakturą, 180 zł bez faktury. LOL!
Na Allegro są po ok. 200 zł z fakturą. Nie wiem co robić, a fakturka by się w sumie przydała.
N
Neptun
Newbie
Newbie

Post autor: Neptun »

Witam. Warto ściągać panel z radia gdy zostawiamy je na dłużej i mamy przerobione jego zasilanie, zwłaszcza w czasie mrozów. Sprawdziłem doświadczalnie że pobór prądu jest wtedy mniejszy. Co do Exide'a to znajomy sprzedawca mi polecił i kupiłem ale pojawiły mi się przecieki elektrolitu w okolicy klem, chyba tak nie powinno być.
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

exide to chyba oponowal zaopatrzenie usa w auku bo tam to jakies 80% rynku to tylko ta marka. Dobre aku nie ma co ukrywac. Ja wstawilem wiekszy aku do polo wiec musialem nieco podpilowac podstawe ale naprawde jestem zadowolony. Kreci jak wariat mimo ze nie jest mlody ani nowy. W golfie juz miewal problemy ale w polo to malo co walu nie ukreci.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”