jeszcze raz spalanie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
klimek1980
Newbie
Newbie

jeszcze raz spalanie

Post autor: klimek1980 »

Witam.W dniu wczorajszym stałem się szczęsliwym posiadaczem VW Polo 1,0 1988r.Po zakupie zalałem zbiornik za 70pln tj.ok.17wahy(odrzu piszę że nie zauważyłem wycieku wahy ze zbiornika)zrobiłem góra ze 150km,wskazówka poziomu paliwa leci na dół dosłownie w oczach.Dzisiaj podczas jazdy zauważyłem ze autko raz jest mułowate ,jak popuszczę gazu jeszcze raz depnę wchodzi na obroty,po dojechaniu pod dom podniosłem maskę i z ciekawości zatkałem ręką tę rurę dolotową do filtra powietrza(moim zdaniem silnik powinien zgasnąć przynajmniej tak mam w Jetcie 1,6d)po zatkaniu nie było żadnej różnicy silnik pracował dajej.Niewiem czy cały czas chodzi na ssaniu czy łapie jakieś lewe powietrze czytałem cos o jakiejś podstawie gażnika że może być nieszczelna ale niewiem jak to wygląda(proszę o jakieś zdjęcia w/w częsci i jak to naprawic)Koledzy proszę o szybką odp. w/w usterki.Niewiem jaki mam gaznik i jak to sprawdzic ale wygląda tak http://img69.imageshack.us/img69/3659/img1550large.jpg
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

Oznaczenie gaźnika jest z jego lewej strony patrząc od przodu samochodu i trzeba sicagnąć ta czarna patelnie mocowana jest na 3 śrubach.

zatkałeś dolot zimnego czy ciepłego powietrza. jak oba to powinien zgasnąć
silnik pewnie HZ czyli gaźnik pierburg 1b podstawa gaźnika jak nazwa wskazuje jest pod gaźnikiem. nie widać jej z góry. jak by była nie szczelna to obroty by falowały.
k
klimek1980
Newbie
Newbie

a czy przyczyną mogą też być kable WN? wczoraj sprawdzałem na wieczór ale nigdzie nie zauważyłem żeby iskrzyło z w/w kabli może przyczyna tkwi s świecach dzisiaj znowu podczas jazdy ciężko było ją wkręcic na obroty po dodaniu gazu muliło ją strasznie po puszczeniu gazu zredukowaniu do dwójki pedał w podłogę i wszystko było ok. w miarę możliwosci proszę o szybką odp.
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

generatorem halla mi to pachnie
k
klimek1980
Newbie
Newbie

a co to jest ten generator halla za co on odpowiada i gdzie sie znajduje(jakies zdjecia)i jaki jest koszt tego urządzonka???
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Jak już wiesz jak się coś nazywa to jest taka ładna funkcja szukaj na forum. A jest to element układu zapłonowego. Znajduje się w aparacie zapłonowym.
k
klimek1980
Newbie
Newbie

Witam.Problem rozwiązany sprawę załatwiło zakup nowych swiec(NGK)ale zastanawia mnie jeszcze jedno DUŻE SPALANIE powiedzmy ok. 10L na 100km czy to w normie???Zakupiłem także nówkę filtr powietrza i czy jest też jakis filtr powietrza i gdzie się znajduje???Dzisiaj równiż zauważyłem że nie grzeje mi tylna szyba napewno wszystkie bezpieczniki są spr. włącznik w/w ogrzewania też jest spr.na oko wszystke nitki spr.kable doprowadzające prąd też.Jeśli ktoś miał podobny problem prosze o jakąś podpowiedz.Pozdrawiam
k
klimek1980
Newbie
Newbie

koledzy proszę o pomoc,moja pola(88r 1035cm gażnik 1b) niezależnie od stylu jazdy spala ok.10L na 100km nawet przy plusowych temperaturach gdzie szukac usterki?
Awatar użytkownika
qboslavo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: qboslavo »

najpierw w gaźniku
Obrazek
Awatar użytkownika
kolyada
Newbie
Newbie

Post autor: kolyada »

Ja miałem tak samo ze spalaniem. Osiem do dziesięciu litrów na sto kilometrów przy silniku 1.0. Tak jakby go "zalewało", albo cały czas chodził na ssaniu. Niestety problem sam się rozwiązał, przez awarię samochodu:)
Awatar użytkownika
patrycju5z
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: patrycju5z »

Ja mam poodbne spalanie na gazie - 9,5-10 i za cholere nie chce zejść niżej :/
Mały ale wariat!
http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=38104

VW Polo 86c 1988r HZ 45KM 1.0
Ford Focus mk1 2004r TDCI 100KM 1.8
Awatar użytkownika
Lechu88
Początkujący
Początkujący

Post autor: Lechu88 »

patrycju5z
takie spalanie na gazie to normalka gazu zawsze będzie palił więcej a jeszcze zimą, normalne spalanie na samej benzynie przy plusowej temp powinno się kształtować jak dobrze pamiętam od 6-8L/100km, a na gazie spalanie jest średnio zwiększone o jakieś 50%. Jakby takie spalanie było na benzynie zacząłbym się dopiero martwić. Polecam stronkę do porównania http://www.autocentrum.pl/spalanie/volk ... lo/ii.html
Obrazek
Awatar użytkownika
patrycju5z
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: patrycju5z »

[quote="Lechu88"]patrycju5z
takie spalanie na gazie to normalka gazu zawsze będzie palił więcej a jeszcze zimą, normalne spalanie na samej benzynie przy plusowej temp powinno się kształtować jak dobrze pamiętam od 6-8L/100km, a na gazie spalanie jest średnio zwiększone o jakieś 50%. Jakby takie spalanie było na benzynie zacząłbym się dopiero martwić. Polecam stronkę do porównania http://www.autocentrum.pl/spalanie/volk ... lo/ii.html[/quote]

No wlasnie patrzac na tą strone to mam wątpliwości... Zima czy jesien spala o kolicach 9,8-10 ;] a na tej stronie ludziom spada zwykle ponizej 9 w granicach 8. Samochod mam dopiero od wrzesnia, poczekam do wiosny na porownania.
Mały ale wariat!
http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=38104

VW Polo 86c 1988r HZ 45KM 1.0
Ford Focus mk1 2004r TDCI 100KM 1.8
Awatar użytkownika
Lechu88
Początkujący
Początkujący

Post autor: Lechu88 »

ale nie wiem czy zauważyłeś ale są to wartości na samej benzynie a 9-10l/100 gazu wcale nie jest dużo ja mam samą benzyne i wiem co mówię nawet paląc tyle bardziej się opłaca jak bez
Obrazek
Awatar użytkownika
kolyada
Newbie
Newbie

Post autor: kolyada »

Miałem przez chwilę Polo 1.0 z gazem z 82 roku i nie paliło mniej jak 9.5 l gazu. Teraz mam Golfa 1 GTI i mniej jak 12 l gazu nie chce spalić. Jak są mrozy i po mieście to 15 bez problemu weźmie. Nie przejmowałbym się zbytnio spalaniem w okolicach 10 l/100 km gazu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”