[6n] Wyrzuca olej - okolice odmy [zdjęcie]

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

[6n] Wyrzuca olej - okolice odmy [zdjęcie]

Post autor: cage009 »

Witam!

Od jakiegoś czasu mam problem z wyrzucanym w trakcie pracy silnika olejem z przewodu łączącego odmę z silnikiem (na obrazku zaznaczone na żółto). Nie są to duże ubytki jednak ciągle silnik tym olejem jest zabrudzony. Czego to objaw??

Obrazek
l
lexyy
Początkujący
Początkujący

Post autor: lexyy »

jazdy na krótkich odcinkach?
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Wyczyść odmę. Wypnij ten wężyk i przeczyść - czasami może się zapchać. Zobacz czy nie jest pęknięty. Zobacz czy nie zababrało dolotu olejem.
Zobacz jeszcze uszczelkę pod deklem bo widzę mokre rzeczy.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
rafisoltys
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: rafisoltys »

Podepnę się:

Gdzie można kupić ten gumowy wężyk ?? Bo u mnie jest trochę brudny w środku i zaizolowany cały więc podejrzewam że jest pęknięty.
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

[quote="rafisoltys"]Gdzie można kupić ten gumowy wężyk ?? Bo u mnie jest trochę brudny w środku i zaizolowany cały więc podejrzewam że jest pęknięty.[/quote]
ASO lub szrot.
Raczej nie dostaniesz takiego wężyka. Możesz kombinować inne odmy, ewentualnie zastąpić przewód innym.
Z tym, że w 1F jest specyficzny trójnik. W wężyku jest sitko.
Ewentualnie poczekaj - będę montował Oil Catch Tank więc będę mógł ten wężyk odstąpić.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

Dziś usłyszałem że wywalanie oleju to może być wina złej kompresji i oznaka kończenia się silnika (konieczna wymiana pierścieni itp a to nie opłacalne). Co wy na to panowie??

Co do wywalania tego oleju to podam jeszcze że jego poziom jest w normie. Wszystko przeczyszczone. Więc nie wiem jaka przyczyna :-(
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: ghul177 »

przerabiałem ten temat u siebie w polo 1.9D silnik miał przedmuchy wyrzucał olej przez tą odme do tej puszki plastikowej robiłem pierscienie i uszczelniacze no i coś tam pomogło.jak Ci nie bierze oleju to sie tym nie przejmuj i jak to jest w małych ilościach.kup wezyk na szrocie lub od kolegow co sprzedaja polo na czesci i nie myśl o tym.
Awatar użytkownika
asad87
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: asad87 »

Zmień jeszcze uszczelki w górnej części pokrywy zaworów, te 3 dzyndzle wystające, koszt takiej jednej to 2 zł a w ASO chyba 10zł za jedną... bo widzę, że cieknie Ci olej, możesz dodatkowo zastosować jakąś podkładkę na śrubę w tym miejscu i pokrywa klawiatury dociśnie Ci mocniej uszczelkę i będzie sucho.
Seat Ibiza 1.4 60KM 97r.
Opel Corsa 1.2 75KM 01r.
Peugeot 206 1.4 HDI 70KM 02r.
VW Golf 1.6 101KM 97r.
Fiat Punto 1.2 60KM 02r.
VW Polo 1.9D 64KM 97r.
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: ghul177 »

wedlug mnie to kolega wystawił zdjęcie poglądowe i to chyba nie jego problem z cieknącym olejem. lecz moge sie mylić chyba że jest właścicielem skody :D to rozumiem
Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

dokładnie jest to zdjęcie poglądowe. chciałem tylko pokazać miejsce w którym wywala olej :-)
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Mam podobny problem. Zdjąłem tą plastikową
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/714 ... a1a05.html
wszystko w środku było zabryzgane olejem.
Te czarne 4 rury(widoczne na zdjęciu), miały na ściankach wewnętrznych ok 5 mm takiej oleistej mazi. odkręciłem te rury przeczyściłem.
Wszystko skręciłem i puki co jest ok.
Powiedzcie skąd może być olej? Czy któreś uszczelnienie poszło? Ile ewentualna naprawa może wynieść?
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”