[6n2] lampka w bagażniku 6n2

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

o
okinoi
Początkujący
Początkujący

[6n2] lampka w bagażniku 6n2

Post autor: okinoi »

Cześć.
Mam problem z lampką w bagażniku ( 6n2 ), raz sie zapala a raz nie, wieczorkiem wczoraj próbowałem zlokalizować jakis czujnik/ włącznik ale mi sie nie udało, może przez to że było ciemno. Podpowiecie mi gdzie znajde jakies ustrojstwo odpowiedzialne za zapalanie lampki ?
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

W zamku w klapie. Musisz wykręcić zamek i będziesz wiedział co odpowiada za zapalanie.
Obrazek
o
okinoi
Początkujący
Początkujący

Post autor: okinoi »

A to już wiadomo czemu nie znalazłem, dzięki za mega szybką odp, dam znać czy cos wynalazłem. :oki:
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

włącznik (stycznik) znajduje się w kasecie zamka tylnej klapy

odkręcasz 2 torxy ktore widać na poniższej fotce
Obrazek

włącznik jest zamontowany wewnątrz kasety zamka
Obrazek
Obrazek
Obrazek

włącznik ma sprężynę która podczas otwierania nacisniecia klamki powoduje zwolnienie mechanizmu i tym samym zasila lampke w bagazniku
Obrazek

czyścisz styki we włączniku
Obrazek

Warto też przeczyścić styki/kontakty w samej wtyczki do której podłączony jest włącznik i sprawdzić miernikiem czy jest napięcie na kablach
Obrazek
Obrazek

Gdyby okazało się, że włącznik jest uszkodzony, nie odbija spręzyna lub styki są połamane to ewentualny koszt nowego włącznika to ok 50zł
nr org 6X0 947 569
Awatar użytkownika
Kielbikp
Newbie
Newbie

Post autor: Kielbikp »

Miałem podobny problem. A mianowicie po otwarciu bagażnika lampka się nie paliła.Wymieniłem żarówkę na nową, lecz nie rozwiązało to problemu. W miedzy czasie bardzo często rozładowywał mi się akumulator. Podejrzewając gdzieś zwarcie wyciągnąłem żaróweczkę z bagażnika. Niedawno wymieniłem akumulator na nowy.Po włożeniu żaróweczki z powrotem do bagażnika , znów mam w nim oświetlenie. Prawdopodobnie słaby akumulator powodował jakieś przekłamania. Dawał też przekłamania na czujnik ilości paliwa( po zatankowaniu do pełna paliła się nadal kontrolka stacji benzynowej) . Po wymianie akumulatora problemy zniknęły.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ZbysheK
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: ZbysheK »

Hej

U mnie włącznik w zamku był skorodowany, zamiast niego włożyłem krańcówkę przykleiłem ją za pomocą pistoletu klejowego.

Odnośnie elektryki, w we wtyczce są trzy przewody +12V, od oświetlenia w bagażniku oraz od kontrolki na zegarach, że bagażnik jest otwarty. Przewód +12V podłączmy z jednej strony styku normalnie zamkniętego a pozostałe dwa przewody z drugiej strony. Nie pamiętam kolorystki przewodów :blush2:
Poglądowy rysunek jak podłączyć przewody do krańcówki.
Obrazek

Pozdrawiam
Obrazek

Oh well, wherever, wherever you are,
VW POLO's gonna get you, no matter how far :butcher:
k
kepinskidar
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: kepinskidar »

Ktoś może powiedzieć jaki numer ma końcówka potrzebna do odkręcenia tej kasety zamka?

Jeśli to torx to pewnie to coś typu T??
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Tomek001 »

T20, ale głowy nie daję.

Wie ktoś jaka żarówka jest w bagażniku, bo mi się spaliła i muszę wymienić, a nie mam nawet kiedy iść zerknąć co tam siedzi ;).
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
l
loleklolek
Newbie
Newbie

Post autor: loleklolek »

Jestem po walce z włącznikiem oświetlenia bagażnika. Nawet przyjemna robota. Całkiem prosta. A to dzięki foto tyrzola. Dzięki. A sympatyczny pan z ASO oferował mi cały zamek za 90PLN bo włącznik ;-) tylko 50. To przecież lepiej wymienic cały. Nie dałem zarobić.
k
kepinskidar
Raczkujący
Raczkujący

A ja mam nadal problem.

Mianowicie wyciąłem ten mechanizm ze sprężynką i przeczyściłem styki. Te trzy szyny i ten element z trzema odstającymi blaszkami. I nadal nie mam podświetlenia. Kontrolka otwarcia bagażnika gaśnie po zamknięciu go. Zauważyłem za to, że w kostce którą podłącza się do plastiku z żarówką mam napięcie 0_0

Mianowicie w kabelku bodajże czerwono-brązowym ale nie jestem pewien wiem, że w jednym z nich, mam +12V ( sprawdzałem próbówką specjalną podpiętą masą do budy samochodu).

Ale jak włożę żarówkę to w kablu czerwonym albo brązowym, nie pamiętam już, też pojawia mi się +12V. Czyli tak jakby żarówka robiła za coś w stylu bezpiecznika i porostu przepuszczała dalej prąd. Testowane na kilku żarówkach. Kabel znika gdzieś pod jasnym plastikiem więc nie wiem czy jest przerwany czy co to może być.

Ktoś się spotkał z czymś takim?

A i jeszcze jedno nie wiem czy to ważne czy nie, ale jak przy otwartej klapie zamknę palcem zamek to prąd nadal jest w kabelku.
n
noname
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: noname »

Tomek001
W lampce siedzi rurkowa C5W o ile dobrze pamiętam, tak samo w podświetleniu tablicy rejestracyjnej z tyłu. Są też mocniejsze 10-watowe, ale moim zdaniem za bardzo się grzeją. Przy kupnie zwróć uwagę na oznaczenie, bo ja dostałem przez pomyłkę sprzedawcy trochę większą żarówkę, której nie dało się użyć.
k
kepinskidar
Raczkujący
Raczkujący

Pobawiłem się dziś trochę i oto do jakich wniosków doszedłem.
Wszystko robione przy otwartej klapie bagażnika.

Korzystałem z takiej oto 12V próbówki podpiętej do masy bądź do kabla, który masą powinien być.
Obrazek

Jak widać na zdjęciu poniżej prąd leci w kabelku czerwonym.
Obrazek
Obrazek

Co ciekawe jak już wspomniałem w poście wyżej prawdopodobnie w brązowo-czerwonym nie ma masy przez co żarówka robi za bezpiecznik i puszcza prąd z czerwonego na brązowo-czerwony.
Obrazek

Tu fota na potwierdzenie, że nie ma masy w brązowo-czerwonym.
Obrazek

Prąd jest w czerwonym nawet przy wypiętym zamku i tym ustrojstwie z postów wyżej. Tym z 3 pinami. Tak więc albo jest coś konkretnie popierdzielone w tym całym okablowaniu, albo prąd ma lecieć non stop kablem czerwonym, a to ustrojstwo z zamka ma załączać masę w momencie otwarcia klapy. Sam już nie wiem. Chciałbym to naprawić że tak powiem po fabrycznemu, bo równie dobrze mogę zmajstrować jakiś przełącznik, który będzie doprowadzał masę w momencie otwarcia klapy.
s
scss
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: scss »

[quote=""kepinskidar""] prąd ma lecieć non stop kablem czerwonym, a to ustrojstwo z zamka ma załączać masę w momencie otwarcia klapy.[/quote]
Dokładnie.

Zewrzyj z tym co masz na nim 12V pozostałe dwa - jeden jest od ikony na blacie, drugi od żarówki bagażnika. Napisz jaki efekt.
Pozdrawiam. Grzesiek.
k
kepinskidar
Raczkujący
Raczkujący

Czyli w tej kostce 3 pin. O tej poniżej.
Obrazek

Mam w niej coś zewrzeć? Znaczy ten co idzie do lampki i ten od kontrolki na zegarach?
s
scss
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: scss »

Tak, w tej wtyczce. Jeden to plus od strony żarówki drugi plus od ikonki, 3 to masa jak zewrzesz je ze soba to będzie ci świecić lampka i ikona. Niestety nie pamiętam kolorystyki. Aha, wtyczkę najpierw oczyść z nalotu, bo widzę ze brudna, na przykład KONTAKTEM 60. A nie cieknie ci przypadkiem spryskiwacz z tyłu?
Pozdrawiam. Grzesiek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”