[6n2] Gdzie jest modul komfortu?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

a
arek1,4tdi
Raczkujący
Raczkujący

[6n2] Gdzie jest modul komfortu?

Post autor: arek1,4tdi »

Witam bylem u elektryka i powiedzial ze musze wymienic modul komfprtu moze wiecie gdzie on sie znajduje i gdzie moge znalesc numer serujny tego kodu VW polo 2000r 1,4 tdi 75 km
Awatar użytkownika
elja
Swój
Swój

Post autor: elja »

po siedzeniem kierowcy, pod wykladzina, jak go odchylisz w okolicy nawiewu na nogi pasezerow z tylu to go zobaczysz.

a co sie dzieje ze masz modol do wymiany? co elektryk powiedzial?
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

elja tam nie ma modułu komfortu, w 6n2 znajduje się on nad skrzynką z bezpiecznikami, trzeba rozmontować plastiki pod kierownicą żeby się do niego dostać, a kolega mógłby użyć opcji "szukaj" bo było już o tym pisane...w Passacie m.in. moduł znajduje się pod wykładziną... :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
a
arek1,4tdi
Raczkujący
Raczkujący

dziekuje za odpowiedzi a chcialemo dokladnie wiedziec gdzie on jest bo w passacie moze byc gdzies indziej
a sprawa jest tego typu ze zalałem panel setrujacy od szyb w dzwiach a no i przy okazji wydalo sie ze przedarly mi sie kabelki ktore sa w drzwiach( pomiedzy drzwiami a karoseria) poprzes czeste otwieranie i zrobilo sie zwarcie. niby wszystko ok ale szyby nie moge podniesc i opuscic teraz szukamy powodu na poczatek wedlug mechaniora modul komfortu.
Awatar użytkownika
elja
Swój
Swój

Post autor: elja »

sory moja pomyłka, nie wiem skąd mi sie to ubzduralo
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

to jeszcze zależy czy masz fabryczny alarm i otwieranie z pilota, jeżeli tak to szukaj modułu tam gdzie powiedziałem, jeżeli nie masz to nie szukaj modułu bo go nie ma :)

Obrazek

a
arek1,4tdi
Raczkujący
Raczkujący

no tak tylko ze ja nie mam alarmu tylko centralny z kluczyka czyli ze co na bank tego nie bede mial/?
mam el. szyby lusterka zamek z kluczyka.
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

no to nie masz modułu, temat potwierdzony...w 6n2 moduł komfortu występował tylko i wyłącznie w aucie, które miało fabryczny alarm i otwieranie z ori pilota...a te przełączniki od elektrycznych szyb, które zalałeś...wymieniłeś?

Obrazek

a
arek1,4tdi
Raczkujący
Raczkujący

nie wymienialem bo je wysuszylem i normalnie przechodzi przez nie sygnal, jak opuszcze jedna szybe( bo druga nie chce) poprzez przytrzymanie kluczyka w zamku to moge ja do góry podniesc ale juz zatrzymac czy ponownie opyscic to nie mogę.
to w takim razie co steruje cala elektryka jak nie mam modulu? myslisz ze mimo wszystko zmienic przyciski?jak je wciskam to cos tam tyka takze informacja przechodzi
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

[quote=""elja""]sory moja pomyłka, nie wiem skąd mi sie to ubzduralo[/quote]
Pewnie dlatego, że sensor poduszek jest pod siedzeniem...
[quote=""arek1,4tdi""]nie wymienialem bo je wysuszylem i normalnie przechodzi przez nie sygnal, jak opuszcze jedna szybe( bo druga nie chce) poprzez przytrzymanie kluczyka w zamku to moge ja do góry podniesc ale juz zatrzymac czy ponownie opyscic to nie mogę.
to w takim razie co steruje cala elektryka jak nie mam modulu? myslisz ze mimo wszystko zmienic przyciski?jak je wciskam to cos tam tyka takze informacja przechodzi[/quote]
Zmień elektryka to po pierwsze. To że "tyka" nie znaczy, że styki działają prawidłowo. Najlepiej to wziąć miernik w łapki i pomierzyć. Każdy elektryk powinien sobie z tym poradzić. Ten Twój to robił?
Obrazek
a
arek1,4tdi
Raczkujący
Raczkujący

z tego co gadal mech to niby przelacznik jest dobry
a co do jego sprawdzenia to niestety nie mam miernika czy dziala czy nie juz sam niewiem co z tym zrobic spróbuje u innego mechaniora moze macie jakies pomysly
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

no właśnie ja nie wiem co odpowiada w Polówkach za domykanie/otwieranie szyb z kluczyka jeżeli nie ma się modułu komfortu, no ale jeśli już to raczej właśnie ten przełącznik w drzwiach kierowcy...na początek proponuje spotkać się z kimś kto ma sprawny ten przełącznik i na chwile go przerzucić, 5 minut roboty, bo można go wyjąć z wierzchu, wystarczy podważyć i wychodzi :)

Obrazek

a
arek1,4tdi
Raczkujący
Raczkujący

oki pewnie ze tak, spróbuje zmienic lub dopasowac inny moze zadziala :-(
Awatar użytkownika
janoelektryk
Początkujący
Początkujący

Post autor: janoelektryk »

[quote=""Toto""]no właśnie ja nie wiem co odpowiada w Polówkach za domykanie/otwieranie szyb z kluczyka jeżeli nie ma się modułu komfortu, no ale jeśli już to raczej właśnie ten przełącznik w drzwiach kierowcy...na początek proponuje spotkać się z kimś kto ma sprawny ten przełącznik i na chwile go przerzucić, 5 minut roboty, bo można go wyjąć z wierzchu, wystarczy podważyć i wychodzi :)[/quote]
Wystarczy odpiąć wtyczkę od pompki od zamka i domykanie z kluczyka nie działa, wniosek z tego że na tej płytce jest układ który steruje silniczkiem od szyb.
Co do przełącznika to jest bardzo łatwo go rozebrać i przemyć styki ( kawałek płytki drukowanej i cztery takie okrągłe wypukłe pluskwy które po naciśnięciu zwierają odpowiednie styki) kilku kolego to czyściłem i wszystko działa super, niema się co zepsuć chyba że się złamie dźwigienka która naciska na mikrusy.
No i jeszcze wtyczka lubi nie łączyć jak długo w niej posiedzi woda troszkę WD-40 załatwia sprawę.
*ROBIĘ*to*co*LUBIĘ*to*znaczy*NIC*
Obrazek

hasło: rekin
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

[quote=""janoelektryk""]Wystarczy odpiąć wtyczkę od pompki od zamka i domykanie z kluczyka nie działa, wniosek z tego że na tej płytce jest układ który steruje silniczkiem od szyb.[/quote]
nie do końca rozumie :) od pompki z tyłu odpiąć wtyczkę i wtedy nie działa domykanie? mimo wszystko ja bym bardziej obstawiał, że przełącznik od szyb w drzwiach kierowcy odpowiada za domykanie, ponieważ w nim jest opcja domknięcia szyby bez trzymania przycisku, czyli, że sam podaje impuls na szybę aż ta się cała nie domknie, i jeżeli już gdzieś będę szukał gdzie się w końcu wpiąć z kabelkiem od domykania szyb to tutaj zacznę, bo w swoim sterowniku centralnego jeszcze tego nie podpiąłem :)
a co do samego przełącznika to tu się zgodzę, że trzeba to przeczyścić, nie do końca zrozumiałem kolegę, bo myślałem, że napisał, że raz otworzy, a później nie umie zamknąć... :)

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”